Pilsētas jahtklubā notika regate “Rīgas Rudens” 420 laivu klasē

Laika posmā no 30. septembra līdz 1. oktobrim Pilsētas jahtklubā notika regate “Rīgas Rudens” 420 laivu klasē. Latvijas 470/420 klašu asociācijas vadītājs pauž pateicību LZS, Pilsētas jahtklubam un Latvijas 470/420 klašu asociācijai, kuru dēļ šī burāšanas klase 420 Latvijā ir atdzimusi.

Šī ir divvietīgā sacīkšu laiva jauniešiem, kura ir kā tramplīns uz Olimpisko jahtu klasi 470 vai jūras jahtu burāšanu. LZS ir iegādājusies un nodevusi lietošanā 3 šādas laivas Latvijas jahtklubiem, no kurām 1 piedalījās šajas sacensībās. Kopā piedalījās 4 komandas, trīs puišu komamdas un viena meiteņu komanda, kas ir labs sākums jaunas klases attīstībai Latvijā.

Divas Pilsētas jahtkluba komandas, Gustavs Pastas un Iļja Ječmenkins, Kyrylo Kholod un Rūdolfs Vanags, piedalījās ar sava jahtkluba laivām, meiteņu apvienotā komanda – Kate Paula Liepiņa un Kluba 360 audzēkne Paula Aleksandra Straume piedalījās ar Engures jahtkluba laivu. Viesturs Simsons un Emīls Mikus Baškevics, piedalījās ar Biedrības 470/420 klašu asociācijas laivu, pārstāvot Rīgas jahtkluba komandu.

Pirmās dienas sākums bija apmācies un lija spēcīgs lietus, taču, kad bija laiks iet uz ūdens, laikapstākļi noskaidrojās un iestājās rudenīgsi saulains, bet kopumā silts laiks. Pūta svaigs, brāzmains rietumu vējš, kas Daugavā radīja ļoti labus burāšanas apstākļus bez viļniem. Distanci nācās izvietot perpendikulāri Daugavai, un, lai to pagarinātu, nacās izmantot Andrejostas akvatoriju (distance bija divas un trīs cilpas). Katrā no dienām bija paredzeti trīs braucieni, no kuriem visus izdevās realizēt.

Dalībnieki atnāca ar dažādu burāšanas pieredzi. Vecākie dalībnieki bija pieredzējuši ILCA klasē, savukārt, jaunākie ar pieredzi Optimist klases burāšanā. Distancē uzreiz radās līderi Viesturs Simsons un Emīls Mikus Baškevics, kuri bija vecākie dalībnieki starp konkurentiem. Pieredze šiem sportistiem ļāva izmantot spinākeri, kas katru reizi deva papildu ātrāvienu no sāncenšiem. Arī pārējām komandām bija iespēja kādu brīdi būt vadībā, bet Rīgas jahtkluba komanda kopvērtējumā izrādījās ne tikai pieredzējušākā, bet arī ātrākā sacensību laiva. Vienīgā meiteņu komanda no līderiem meistarībā neatpalika. Arī meitenes cēla spinākeri, taču tas neizdevās tik veiksmīgi, kā rezultātā tika novērsta uzmanību un zaudēts laiks.

Kopumā distancē valdīja prieks par pirmajām sacensībām šajā klasē un dalībnieki šo regati uztvēra vairāk kā nopietnu treniņu nevis kā cīņu par vietām. Gan pirms sacensībām, gan secensību laikā valdīja kopības un izpalīdzības sajūta. Dalībnieki dalījās pieredzē un viens otram palīdzēja takelēt laivas, izpalīdzēja ar aprīkojumu un padomiem. Pie laivu takelēšanas šīs klases vecmeistars Ojārs Rancāns sniedza padomus jaunajiem sportistiem, kas noteikti palīdzēs tiem turpmākajā karjerā.

Kopvērtējumā laurus plūca Viesturs Simsons un Emīls Mikus Baškevics, atstājot aiz sevis Kyrylo Kholod un Rūdolfu Vanagu, kā arī Gustavu Pastaru un Iļju Jačmenkinu.

Beidzoties sacensībām, komandas palūdza iedot papildu treiņbraucienu, kurš netika skaitīts regates kopvērtējumā, taču deva lielu prieku un gandarījumu regates dalībniekiem iegūtās pieredzes nostiprināšanai.

Kā norāda Latvijas 470/420 klašu asociācijas vadītājs Andrejs Bērziņš, asociācijas pārstāji ir apņēmības pilni nākmgad šo klasi izveidot par pilnvērtīgu jauniešu burāšanas klasi un nodrošināt gan Latvijas kausa, gan Latvijas čempionāta norisi visaugstākajā līmenī, piebilstot, ka cer uz klubu, treneru un burātāju aktīvu iesaisti šaja klasē.

Vienlaikus A. Bērziņš izsaka pateicību Pilsētas jahtkluba komodoram Jānim Grīslim un Sabīnei Plinerei, tiesnešiem Ojaram Rancānam un Jurim Rožkalnam, kā arī pašiem regates dalībniekiem!

Visus rezultātus pdf formātā skatīt šeit: