Optimist komanda atgriezusies no Eiropas Čempionāta Grieķijā

Laika posmā no 15.-22. jūlijam Salonikos, Grieķijā norisinājās Eiropas čempionāts Optimist jahtu klasē, kurā trenera Dāvja Andersona pavadībā devās septiņi JBK “Jūrmala”/JSS burātāji – Otto Vilnis Reneslācis, Gustavs Plato, Ņikita Čamāns, Ralfs Brencis, Nikola Kamergrauze, Lauma Riekstiņa un Elizabete Lībķena.

Kā informē komadas vadītāja Ieva Lībķena, šī ir trešā reize, kad čempionātu uzņem Grieķija un šogad ir pieteikušies 292 burātāji no 47 pasaules valstīm – vairāk kā šā gada Pasaules čempionātā, kā arī vairāk nekā pagājušā gada Eiropas čempionātā Dānijā.

Latvijas komandā Elizabetei, Gustavam un Ņikitam jau ir pieredze šāda līmeņa sacensībās, bet Nikola, Lauma, Otto un Ralfs Eiropas Čempionātā piedalījās pirmo reizi. Kā stāsta I. Lībķena, Grieķija burātājus sagaidīja ar ļoti karstu laiku, sasniedzot gaisa temperatūra līdz +41 grādam, vidēji saglabājot gaisa temperatūru robežās +37 līdz 39 grādiem visas nedēļas garumā.

Pirmās 3 dienas mūsu burātāji izgājuši treniņos, lai labāk iepazītu sacensību akvatoriju, lai gan vājā vēja dēļ kārtīgi treniņi izpalika. Pēc oficiālās laivu pārbaudes (apmērīšanas) procedūras, komanda devusies uz tā saukto practice race jeb oficiālajā treniņbraucienā, ko rīko, lai arī sacensību tiesneši pārbaudītu starta procedūras, savukārt, burātājiem tā ir iespēja izmēģināt startēšanu lielā flotē. Eiropas čempionātā zēni un meitenes sacenšas atsevišķi un sākotnēji tika plānots, ka zēniem būs 3 starta grupas, bet meitenēm – divas.

Kopā piedalījās 166 puiši no 47 valstīm, savukārt, meiteņu konkurence bija nedaudz mazāka – 126 dalībnieces no 45 valstīm. Kā informē D. Andersons, nāciju kausā esam priekšā tādām valstīm kā Čehija, Īrija, Serbija un arī Lietuviešiem.

“Ir noslēdzies Eiropas čempionāts Grieķijā, Thessalonikos un Latvijas optimistu komanda ir paveikusi labu darbu, gandrīz atgriežoties zelta flotē gan meiteņu, gan puišu flotēs. Ievērojami uzlabojot, pagājušā gada sniegumu. Sacensības tika aizvadītas lielā karstumā, temperetūrai sasniedzot +42 grādus. Vējš bija vājš un mēreni stiprs, ar konstantām vēja maiņām no dienvidaustrumiem uz dienvidrietumiem. Kā arī pirmajās dienās bija stipra straume austrumu virzienā. Šīs lietas ievērojot, tika aizvadīti labi braucieni, grūtības izrādīja starti un viļņa parādīšanās. Lai gan katrs rīts sākās ar lielu karstumu un vēja gaidīšanu, kopā tika aizvadīti 10 braucieni (7 kvalifikācijas 3 finālu), kas ir ļoti labi priekš mūsu komandas, jo tika atkal gūta laba pieredze,” komentē izlases treneris D. Andersons.

Optimist Eiropas čempionāts 2023 Grieķijā noslēdzies ar labiem panākumiem surdaba flotē Nikolai un Otto. Otto pēdējās dienas braucienā finišēja 30. un ir SESTAIS sudraba flotē un 62. kopvērtējumā! Savukārt Nikola finišēja 18. un sacensības beidza arī ar SESTO vietu sudraba flotē un 69. kopvērtējumā. Lauma izcīnīja 48. vietu savā flotē un 111. kopvērtējumā, bet Elizabete 59. vietu flotē un 122. kopvērtējumā.

Puišu ieskaitē Ņikita ieguva 13. vietu bronzas grupā un 123. kopvērtējumā, Gustavs 29. bronzas grupā un 139. kopvērtējumā, bet Ralfs ierindojās 30. vietā bronzas grupā un 140. kopvērtējumā.

Visus rezultātus skatīt šeit: https://2023europeans.optiworld.org/…/race-resultsall