“Latvijas burātāju pasaules maršruti un Elitas Viliamas marīnas” izstādes atklāšana 1. jūlijā

KAUPO

2023.gadā apritēs 20 gadi kopš Latvijā – pēc konstruktora ar pasaules vārdu -Alda Eglāja proektētā un būvēta jahta-katamarāns “KAUPO” (1999-2003.g.) ar kapteini un ekspedīcijas vadītāju Valdi  Grenenbergu-Grīnbergu un kīļjahta “MILDA” (2001-2003g.) ar ekspedīcijas vadītāju M.Gaili un kapteini R.Milleru ar Latvijas karogu mastā mūsu valsts burāšanas vēsturē pirmos braucienus apkārt pasaulei. Pirmā osta Latvijas piekrastē kur piestāja abas jahtas pēc pasaules apburājuma bija tieši Ventspils. Savukārt, vienkorpusa jahta “BRAVO” tieši pirms 30 gadiem kā pirmā no Latvijas abos virzienos škērsoja Atlantijas okeānu.

Par godu šiem notikumiem “KAUPO” komandas locekļi kopā ar pazīstamo Latvijas mākslinieci Elitu Viliamu nolēma organizēt izstādi “Latvijas burātāju pasaules maršruti un Elitas Viliamas marīnas”.
Izstāde būs skatāmi arī par Latvijas jūrniecības vēsturi un pasaules apceļošanu.
Izstādē būs izstādīts katamarāna “KAUPO” modelis, gravīras, Latvijas un ārzemju mākslinieku gleznas, foto plakāti, pastmarku projekti un realizētie varianti, kā arī citi materiāli un apraksti.
Mākslinieces darbos skatāmi visu trīs jahtu braucieni,”KAUPO” ekipāžas dalībnieku portreti, Latvijas bākas u.c. 
Ceram, ka ar šo izstādi mēs popularizēsim burāšanas sportu un pievērsīsim arī entuziastu un interesentu uzmanību, kas apmeklēs Ventspili.

“KAUPO” projekta unikalitāte ir tā, ka reālos apstakļos (okeānā) tika pārbaudīta Latvijas jahtu būves un projektētēju radīto peldlīdzekļu jūrasspēju izturību un iespēju ilgstoši burāt okeānā. Ar pašu spēkiem Latvijā būvētais katamarāns “KAUPO” ar pašmāju komandu šo uzdevumu veica teicami.
“KAUPO” komanda 70/80 gados pagājušajā gadsimtā ir izvagojusi jūru un okeānu ūdeņus, ar spožiem rezultātiem piedalījusies daudzās sacensības un pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1991.gadā sāka gatavoties drosmīgajam un riskantajam pasaules apburājumam.
1999. gada oktobrī, kapteiņa Valdia Grenenbergua-Grīnbergua vadībā, “KAUPO” devās pasaules apceļojuma pa grūtāko maršrutu – no austrumiem uz rietumiem. Apejot Hornas ragu, kapteinis izkāpa akmeņainajā krastā un virs leģendārā raga pacēla mūsu valsts karogu. Pirms reizi Latvijas burātāji nogāja gar Amerikas kontinenta krastiem no Čīles lidz ASV, iegriezās Austrālijā (Darvina) un apgāja Labās Cerības ragu. “KAUPO” bija pirmā jahta, kas šķērsoja Kluso un Indijas okeānu. Daudzu valstu ostās cilvēki interesējās par unikālo katamarāna konstrukciju.

Ceļojums ar daudziem attēliem un aprakstu ir atspoguļots Svetlanas Timofejevas grāmatā “Pirmais Latvijas burātāju brauciens apkārt pasaulei” (Zvaigzne ABC,2007g.).
Viss ceļojuma maršruts ir aprakstīts Pētera Bormaņa rakstā Austrālijas latviešu elektroniskajā nedēļas laikrakstā “Latvietis” 2020. gada 16.aprīiī.
Jahtas katamarāna būvniecība un brauciens ir uzņemts arī kinodokumentālajā filmā “Meklēt vēju”(rež.A.Feldmanis), 1974. gadā.

IZSTĀDE tiks atklāta 1. jūlijā 14:00 un būs apskatāma visu jūliju Ventspilī, Teātra namā “Jūras vārti”.

Izsakām pateicību visiem burātājiem, kuri ar savu ziedojumu ir atbalstījuši šīs izstādes tapšanu.

Aicinām doties apskatīt šo izstādi visu jūliju!

Izstādes plakāts PDF formātā tālākai izsūtīšanai saviem biedriem: