Pasniegtas LZS atzinības par ieguldījumu burāšanas attīstībā

Burāšanas nozare un šī sporta veida attīstība ir pateicoties pašu burātāju entuziasmam, pašaizliedzībai un neatlaidībai.  

Latvijas Zēģelētāju savienības valde vēlas pateikt PALDIES visiem, kas jebkādā veidā ir iesaistījušies un veltījuši savu brīvo laiku burāšanas attīstībai! Esam pateicīgi ikvienam – gan tiem, kuri apmācījuši jaunos burātājus, gan tiem, kuri ierīkojuši kādu piestātni, atjaunojuši laivas, sakārtojuši dokumentus, organizējuši un tiesājuši sacensības, dalījušies ar savām materiālajām iespējām vai atbalstījuši citā, ne mazāk nozīmīgā, veidā.

Tomēr mūsu vidū ir daži, kuri pēdējos gados ir darbojušies īpaši jaudīgi. Dažus no viņiem, šo atzinību saņemšanai, bija izvirzījušas dalīborganizācijas, dažus nominējusi valde.

Klātesošie atzinību saņēmēji burātāju ballē “Vēja mezgli 2023”

Ar godalgotām vietām ārpus Latvijas ledusburāšanu šobrīd pārstāv tikai daži entuziasti. Taču tā tas nav bijis vienmēr. Ķīšezera ledus bijis noslogots Latvijas pirmās neatkarības laikā, pēc tam vēlāk padomju laikos un cerams, ka kādu dienu burātājus atkal vilinās ledusburāšana. Atzinība par mūža ieguldījumu burāšanas attīstībā, īpaši ledusburāšanas kustības uzturēšanā Latvijā, pasniegta ilggadējam Latvijas izlases dalībniekam Jurim Kreigeram. Viņš pārstāvēja Republikas centrālo jahtklubu, kur jaunos burātājus iesaistīja jahtkluba darbībā, pateicoties tieši Jurim Kreigeram daudzi iemācījās būvēt, remontēt un sagatavot savas laivas, lai to materiālā daļa atbilstu visaugstākajām prasībām.

Arhitekts Andris Vītols šovasar svinēs savu astoņdesmito dzimšanas dienu, rīkojot kārtējo nu jau 31. radošo Vītolregati vindsērfingā. Andra Vītola vārds starp laureātiem vindsērfinga regatēs pirmo reizi parādās 1982. gadā. Pēc pieciem gadiem Latvijas sērfotāju rangā Vītols jau iekļuva labāko desmitniekā, ieņemot devīto vietu un aiz sevis atstājot tieši 200 citus vējdēļa burātājus. Nākamā gada sezonā Andris Vītols Latvijā bija jau trešais labākais vēl lielākā konkurencē. Tā viņš turpina tiekties pēc uzvarām un arī spēj uzvarēt līdz pat šai baltai dienai. Bet par Andra Vītola izcīnītajām godalgām vēl nozīmīgāks ir viņa organizatoriskais veikums vindsērfinga attīstībā. Savas radošās Vītolregates viņš katru gadu rīko citā akvatorijā, popularizējot vindsērfingu visos Latvijas novados. Atzinība par mūža ieguldījumu burāšanas attīstībā pasniegta Andrim Vītolam.   

Neformālā vidē, burātāji mēdz jokot, ka Latvijā ir tikai viens jahtklubs tā klasiskajā vēsturiskajā izpausmē – ar regulāru sacensību kalendāru gadu no gada, ar biedru kopīgām sanākšanām gan darbos, gan svētkos, apvienojot dažādas paaudzes un burāšanas intereses. Usmas jahtklubs šovasar svinēs tā pastāvēšanas piecdesmito gadadienu. Atzinība par tradīciju glabāšanu un daudzināšanu tiek pasniegta Usmas jahtkubam, tā ilggadīgajam komandoram Staņislavam Backānam.

Viena no veiksmes atslēgām sporta nozares attīstībā ir tās pieejamība pēc iespējas plašākam interesentu lokam, galvenokārt,  bērniem un jauniešiem pēc iespējas vairāk vietās Latvijā.

Ūdenssporta klubs Kambīze piedāvā vindsērfinga apmācības nu jau trīs vietās Daugavas upē – Salaspilī, Daugmalē un Ikšķilē. Par ieguldījumu burāšanas sporta attīstībā un tā pieejamības veicināšanā pasniegta atzinība ūdenssporta kluba Kambīze dibinātājam Raitim Škutānam.

Zvejniekciemā pēdējo gadu laikā ir ne tikai atjaunota burāšanas iespēja, bet jau izveidojies kupls audzēkņu skaits ar stabilu treniņu piedāvājumu gan vasarā, gan ziemā. Atzinība par ieguldījumu burāšanas attīstībā tiek pasniegta Zvejniekciema jauniešu ūdens sporta kluba dibinātājai Aivai Zumentei.

Atzinība par neatlaidīgu ieguldījumu burāšanas infrastruktūras attīstībā pasniegta arī Andrejam Bulam. Daudzi esam bijuši liecinieki Andreja neatlaidīgajai cīņai par Rīgas Sporta burāšanas centra pieejamību burātājiem. Lai šī atzinība arī iedvesmo īstenot turpmākos plānus par pasaules mēroga sacensībām Rīgā!

Ināras Ailes vadībā Jauniešu burāšanas klubs Jūrmala turpina būt vadošais un daudzskaitlīgākais bērnu un jauniešu klubs, kurā tiek nodrošināta pēctecība un dalība sacensībās visās vecuma grupās. Pēdējos divos gados Latvijas Optimist jahtu klases izlasē iekļauti 13 viņas audzēkņi. 2022. gadā 7 kluba audzēkņi piedalījās Laser klases Eiropas čempionātā un Eiropas kausa posmos. Paralēli treneres darbam, viņa aktīvi iesaistījās burāšanas sacensību noteikumu oficiālā tulkojuma sagatavošanā un nacionālās burāšanas apmācību programmas izstrādāšanā. Atzinību par ieguldījumu burāšanas attīstībā tiek pasniegta Inārai Ailei.

Leonīds Loginovs LZS prezidenta amatā kalpojis tikai trīs gadus, bet no pārvaldības viedokļa tie ir bijuši īpaši spilgti. Viņš bieži apmeklēja burāšanas sacensības, sveicot burātājus klātienē, pie dalīborganizāciju pārstāvjiem vērsās personīgi, sniedza lielu atbalstu sadarbībai ar valstiskajām sporta institūcijām, vienmēr bija atvērts sarunām un lika mums sevi ieraudzīt mazliet citādi. Izsakām pateicību Leonīdam Loginovam par ieguldījumu burāšanas attīstībā un burātāju saimes saliedēšanā!

Rīgas Brīvostas logo esam redzējuši ne vienās vien sacensību norises vietās. Pateicību par sadarbību burāšanas sporta attīstībā tiek piešķirta Rīgas Brīvostas pārvaldei.

Pateicību par atbalstu burāšanas sporta attīstībā izsakām arī akciju sabiedrībai “Latvijas valsts meži”, kuru atbalsts veicinājis jaunu laivu un burāšanas inventāra iegādi bērnu un jauniešu sportam.