Vita Matīse un Artūrs Lapiņš piedalās Pasaules čempionātā Windsurfer klasē

Šajās dienās, no 3. līdz 9. oktobrim, Palermo, Itālijā norisinās 2022. gada pasaules čempionāts Windsurfer klasē un tajā startē arī Latvijas burātāji – olimpiete Vita Matīse un Artūrs Lapiņš.

Windsurfer klases vēsture aizsākas 1967. gadā, kad top pirmais burāšanas dēlis. Tā izgudrotāju – Jim Drake un Hoyle Scweitzer –  pamatideja bija radīt dēli ar buru, kas spēj sērfot pat, ja nav viļņi, un to bija iespējams panākt, savienojot dēli ar buru, izmantojot kardānu. Pirmsākumos Windsurfer klases dēļi bija pieejami tikai ASV, tomēr 1972. gadā nīderlandiešu uzņēmējs atvaļinājuma laikā ASV spēja saskatīt šī sporta veida, un nenoliedzami arī sava biznesa (buru auduma ražošana) potenciālu, un pēc vairāku mēnešu garām sarunām Ten Cate Sports uzņēmums sāka ražot un izplatīt Windsurfer Eiropā, kur tas uzreiz ieguva atsaucību un ātri kļuva par populāru sporta veidu. Laika posmā no 1968. gada līdz 1984. gadam tika ražots tikai viena dizaina Windsurfer un kopumā šajā periodā tika pārdoti vairāk nekā 400 000 Windsurfer. Pirmais pasaules čempionāts Windsurfer klasē notika 1973. gadā Sandjego, ASV. Lai arī sākot no 1980. gadu beigām vindsērfings turpināja attīstīties un tika radīti jauni dēļi, buras un citas burāšanu uzlabojošas ierīces, Windsurfer klase ir saglabājusi savu oriģinalitāti.

Oktobra sākumā Palermo notiek 2022. gada pasaules čempionāts Windsurfer klasē. Čempionātā kopumā piedalās 5 divīzijas – 4 no tām vīriešu (atbilstoši svaram) un viena sieviešu ieskaitē. Kopumā burātāji aizvadīs līdz 12 braucieniem – 9 distances “trīsstūris” braucieni, slaloms, maratons un frīstaila brauciens. Jānorāda, ka pasaules čempionāts kopumā pulcē lielu dalībnieku skaitu – kopā reģistrējušies 355 burātāji (A dīvīzija – 70; B divīzija – 72; C divīzija – 71, D divīzija – 68 un F divīzija (sievietes) – 74).

Windsurfer rezultātiem un jaunumiem iespējams sekot līdzi – windsurferclass.org

Rezultātiem var sekot līdzi šeit: https://filedn.com/lp10qwAOmmwFb3gmBWF0wyf/Windsurfer/Results2022.htm

Atkāpe 

Hoyle Scweitzer 1984. gadā par Windsurfer teicis – … Futūristisks transportlīdzeklis jūsu sapņu realizēšanai ir cēlies no rietumu jūras, paverot dzīvē jaunas dimensijas. Kā tik vienkārša, viegli lietojama ierīce var sagādāt tik daudz prieka miljoniem cilvēku? Jo … tas rada ideālu mijiedarbību starp jums – jūsu prasmēm, sapņiem un slēpto potenciālu, un vēju kopā ar ūdeni. Tādējādi šis mazais transportlīdzeklis sniedz spēku, lai padarītu jūsu dzīvi šeit uz planētas Zeme vēl pilnvērtīgāku.