Kaimiņu duelis uz ūdens Igaunijas čempionātā

Iepriekšējos gadus Latvijas burātāji pēdējās sacensības pirms skolas sākuma aizvadīja Liepājā, jo tieši tad notika Latvijas čempionāts. Tomēr šogad Latvijas čempionāts norisinājās jau augusta vidū, savukārt pēdējā skolas brīvlaika nedēļā liels skaits latviešu burātāju Optimist un ILCA 4 klasēs ieradās Pērnavā, lai piedalītos Igaunijas čempionātā.

Jāpiemin, ka igauņi, atšķirībā no latviešiem un lietuviešiem, savā ziņā ir nodrošinājušies, jo čempionu titulu izcīnīt var tikai Igaunijas pārstāvis. Ārzemju viesiem, pat ja tie ir izcīnījuši vietu uz augstākā goda pjedestāla pakāpiena, ir jāsamierinās tikai ar rokasspiedienu un kādu piemiņas velti, jo čempiona medaļas kaklā tiek kārtas tikai igauņiem. Kāda pārpratuma dēļ pagājušajā gadā šāda norma no čempionāta nolikuma tika izņemta, un latvieši savu iespēju garām nepalaida, tādēļ par 2021. gada Igaunijas čempionu Optimist klasē B grupā tika kronēts mūsu Ansis Čodars. Diemžēl, šogad gan igauņi to nepieļāva.

Bet kā ir teicis mūsdienu Olimpisko spēļu atjaunotājs franču barons Pjērs de Kubertēns: “Olimpiskajās spēlēs galvenais nav uzvarēt, galvenais ir piedalīties. Svarīgi ir nevis pārspēt citus, bet labi cīnīties”, tādēļ neskatoties uz ierobežojumiem čempionu medaļu iegūšanā, cīņā ar igauņiem devās liels skaits mūsējo – Optimist klasē starp 97 braucējiem startēja 14 latvieši, savukārt ILCA 4 klasē kopējais burātāju skaits bija 58, tostarp 7 Latvijas burātāji. Salīdzinājumam – Latvijas čempionātā no 54 optimistiem 9 bija ieradušies no Lietuvas un 8 no Igaunijas, savukārt ILCA 4 klasē 15 latviešiem konkurenci uzrādīja tikai 1 lietuvietis. Jāpiebilst, ka pēdējos gados lielākais citu valstu dalībnieku skaits noteikti ir skaidrojums arī ar Latvijas, Igaunijas un Lietuvas burātāju izlašu sadarbību šī gada sezonas laikā gan Pasaules, gan Eiropas čempionātos, tādēļ var apgalvot, ka pamazām mēs sākam arvien vairāk draudzēties ar saviem kaimiņiem. Tāpat jānorāda, ka gan Latvijas, gan Igaunijas čempionātā šogad startēja arī Ukrainas pārstāvis Vlads, kurš visu šo sezonu dzīvo un trenējas Jūrmalā.

Saskaņā ar Sacensību nolikumu laivas bija paredzēts dalīt flotēs, ja to skaits pārsniegs 100, tādēļ domājams, ka kāds no 97 optimistiem savā prātā noteikti veltīja kādu sveicienu tiem dažiem sportistiem, kuri būtu varējuši ierasties un tad jau startēšana 2 flotēs ar 50 laivām katrā noteikti būtu mazāks izaicinājums kā gandrīz 100 laivas uz starta līnijas vienlaicīgi. Tomēr šādas starta līnijas ir laba prakse ne tikai sportistiem, bet arī sacensību tiesnešiem.

Pirmajā sacensību dienā laivas pēc braucieniem krastā nokļuva tikai saulrietā un Pērnavas silto laiku jūrā varēja baudīt 7 stundas. Nākamās dienas braucieni arī bija pēdējie šajās sacensībās, jo divās pēdējās dienās starti iedoti netika. Ja trešajā dienā tos atcēla pirms iziešanas uz ūdens, tad sacensību pēdējā dienā no rīta vēl bija neliela cerība, ka vējš tomēr parādīsies. Tādēļ visas laivas devās jūrā pēc plānotā grafika ap plkst.10:00 no rīta, tomēr pēc 4 stundu sauļošanās un vēja gaidīšanas atskanēja oficiālais signāls, kas dažiem burātājiem bija ilgi gaidīts uzvaras pasludinātājs, savukārt kā jau ierasts citiem sagrāva visas iespējas savu rezultātu uzlabot.

Kopumā jāsaka, ka latvieši igauņiem nervus diezgan nopietni pakutināja un nevar vēl zināt, kā būtu, ja būtu starti visas četras dienas. Lai gan tāpat jau sūdzēties nav pamata‑ Optimist klasē pirmajā 10niekā ir 5 latvieši. Šogad nezin kāpēc mūsējiem bija iepatikušies gandrīz tikai pāra skaitļi, tādēļ attiecīgi 2., 4., 6., 8. un 9. vieta – Otto Vilnim Reneslācim, Artim Kristeram Graudumam, Ansim Čodaram, Elzai Kristianai Reneslācei un Tomam Andrejevam. Elza gan ieguva 1. vietu meiteņu konkurencē, savukārt B grupas kopvērtējumā pirmajā 6niekā latvieši pa vidu ielaida tikai vienu igauni, kuram atļāva izcīnīt trešo vietu. Arī ILCA 4 klasē mēs uz Latviju būtu atveduši čempionu titulu, ja tāds tiktu dots ārzemniekiem, jo meiteņu konkurencē 1. un 2. vietu izcīnīja mūsējās meitenes – Šārona Alīda Caune un Marta Līva Rupenheite.

Pēc nostāstiem nešķiet, ka burātāji būtu ļoti sadrūmuši par sacensību brīvo dienu, jo daļa varēja to pavadīt Pērnavas akvaparkā (acīmredzot burātājs bez slapjuma ilgi izturēt nevar), savukārt, neliels bariņš Optimist braucēju devās iepazīt Pērnavas vecpilsētu. Runā, ka ilgu laiku viņi pavadīja vietējā kristālu veikaliņā. Lai gan daži domāja, ka viņi devās “pieburt” vēju sacensību pēdējai dienai, tomēr zinātāji vēsta, ka tika meklēts Minecraft datorspēlē iepazītais obsidiāns ‑ spēcīgs aizsardzības akmens, kas izveido vairogu pret jebkura veida negatīvajām enerģijām. Obsidiāns ir magmatisks iezis, kas izveidojas, ja lavai strauji sacietējot, neveidojas kristāli. Tas tiek saukts arī par vulkānisko stiklu, kura skaistākie paveidi tiek uzskatīti par dārgakmeņiem. Bet varbūt bērni nemeklēja neko no iepriekš minētā, vien izmantoja izdevību saēsties šokolādi, ko šajā veikalā dalīja par brīvu. Lai vai kā – bērniem šis bija lielisks sezonas noslēgums pirms skolas gaitu uzsākšanas.

Teksts: Ieva Lībķena