Latvijas komandas uzsāk dalību 2022. gada Eiropas čempionātā Optimist klasē Sonderborgā, Dānijā

Eiropas čempionāts burāšanā Optimist klasē notiek kopš 1983. gada, un šoreiz 253 burātāji no 43 valstīm sacensties par Eiropas čempiona titulu puišu un meiteņu ieskaitē ir ieradušies Dānijā, modernās optimist klases un Starptautiskās Optimist klases asociācijas dzimšanas vietā.

Eiropas čempionāts Dānijā pirmo reizi notika 1992. gadā Svendborgas pilsētā, kas atrodas tikai 2 stundu brauciena attālumā no šī gada Eiropas čempionāta rīkotājpilsētas Sonderborgas. Arī Winner Optimist rūpnīca atrodas tepat netālu Faborgas pilsētā.

Komandas sastāvā izlases trenera Dāvja Andersona vadībā šogad Latviju pārstāv Elizabete Lībķena, Alise Ance Rupenheite, Elza Kristiana Reneslāce, Toms Andrejevs, Gabriels Civjans, Gustavs Plato un Ņikita Čamāns. Visi sportisti ir Jauniešu burāšanas klubs “Jūrmala”/Jūrmalas sporta skola audzēkņi.

Šāda līmeņa sacensības vienmēr sākas ar sportistu inventāra mērīšanu, kas mēdz būt pietiekami izaicinoša un saspringta procedūra. Mūsu komanda jau iepriekš Latvijā bija ļoti nopietni gatavojusies pārbaudei, tādēļ pusotras stundas laikā, neskatoties uz dažādām tehniskām nepilnībām, kas laivām un burām bija jānovērš, inventāra pārbaude visai komandai bija pabeigta. Interesanti, ka tehniskā komisija par neatbilstošiem tehniskajām prasībām atzina pat šogad iegādāto pilnīgi jauno Winner laivu šlepgalus, kurus gan turpat netālu esošie firmas pārstāvji ļoti operatīvi nomainīja. Jāpiebilst, ka dažu citu valstu komandām tehniskā pārbaude ieilga pat uz daudzām stundām.

Salīdzinoši ātrā pārbaude, tāpat arī iespēja piedalīties oficiālajā treniņbraucienā, iepazīstot sacensību norises akvatoriju un dažiem sportistiem izmēģinot jaunās buras, kuras ražotāji bija piegādājuši tieši uz čempionātu, deva tik daudz pozitīvu emociju, ka mūsu komanda krastā ieradās ļoti pozitīvi uzlādēta. Tas viss deva spēku arī atklāšanas ceremonijas gājiena laikā sacensties ar Lietuvas komandu par to, kurš skaļāk skandēs savas valsts nosaukumu un kurš visaugstāk nesīs savas valsts karogu!

Jāpiemin arī vakardienas patīkamais pārsteigums ar CD sails pārstāves latvietes Zanes Kukuranes, kura pavisam nejauši tika iepazīta sacensībās Bodrumā, piegādātajām 6 jaunajām burām. Kad tās visas, skaisti sarkanos apvalkos iepakotas tika atnestas mūsu komandai, bērni droši vien sajutās kā Ziemassvētkos, savukārt mūsu komandas spilgtā kopbilde ar Zani un sarkanajām burām uz ostas fona noteikti greizsirdīgus darīja citu komandu pārstāvjus.

Tagad priekšā 5 sacensību dienas, tādēļ turam īkšķus un vēlam veiksmi mūsu komandai!

Foto: J.Rupenheits