Optimist klases burātāji ieradušies Pasaules Čempionātā Turcijā

Latvijas optimist klases burātāju komanda ieradusies uz Pasaules čempionātu Turcijā, Bodrumā. Pieci Latvijas burātāji Elza Marija Ciema LAT 69, Ansis Čodars LAT 141, Jūlijs Kaugars (Jauniešu burāšanas klubs Jūrmala/Jūrmalas sporta skola), Rihards Pļaviņš LAT 120 (Rīgas jahtklubs) un Artis Kristers Graudums, LAT 11 (Burāšanas akadēmija/Klubs 360) ar treneri Dāvi Reini Andersonu piedalās Pasaules čempionātā no 27.jūnija līdz 7.jūlijam. Īpašs šis čempionāts ir Elzai, jo viņa Pasaules čempionātā piedalās pirmo reizi.

“Priekš sevis secinu, ka ir svarīgi spēt pārregulēt savas domas galvā, jo vējš ir ļoti mainīgs (vienā startā 5 metri sekundē un otrā jau 11 metri sekundē), asi viļņi, kas stāvi cērtas un Latvijā nav pieredzēti. Beidzot uz ūdens nav auksti nevienā brīdī un nav arī karsts – apstākļi ir tieši tādi kā patīk. Ļoti ērti, ka nav jābrauc uz distanci pārāk tālu. Pirmo reizi pieredzēju inventāra apmērīšanu, kas bija stingra, bet visi cilvēki ļoti atsaucīgi un patīkami,” ar pirmajiem iespaidiem dalās Elza.

Turcija sagaidīja ar stipru vēju un lielu karstumu. Pirmajā dienā tika saņemtas čarter laivas un sagatavotas treniņam. Vējš pieņēmās spēkā līdz pat 30 mezgliem, tādēļ treniņš izdevās spēcīgs un ļāva izjust čempionāta akvatoriju. Pēc tam tradicionālā laivu apmērīšana, kas nedaudz kavējās un bija ļoti ilga, bet tiklīdz komanda ar inventāru tika pie apmērīšanas galdiem, viss noritēja raiti, pateicoties arī veikliem labojumiem, kas bija nepieciešami, lai inventārs būtu atbilstošs (masta riņķu pielāgošana un milimetrs par maz vienas buras numuram).

Vakarā oficiālā atklāšana ar tradicionālo parādi pa Bodrumas ielām līdz pilij, kur notika uzrunas, priekšnesumi un katras valsts prezentācija, kas sportistiem patika vislabāk. Latvijas komanda izcēlās ar savu svinīgi balto formu un trīs zvaigznēm uz cepurēm. Noguruši, bet lepni un apņēmīgi rītdienas startiem.

Sacensību pirmajā dienā notika divi braucieni vidēji stiprā vējā. Mūsu burātājiem tie izvētās diezgan sarežģīti, gan startos gan tehnisko kļūdu dēļ, kas iespējams, ir arī satraukuma rezultāts, liedzot sasniegt labāku rezultātu. Tomēr iegūta jauna un vērtīga pieredze un apņēmība nākamajiem startiem.

Atklāšanas pasākums uz visiem atstāja vislielāko iespaidu, kurā tika izrādītas visas komandas vienojošā gājienā un skaisti tradicionālie deju priekšnesumi pils pagalmā.

Komanda informē, ka organizatoriski viss ir ļoti pārdomāts un pati osta ir ļoti ērta sākot no ieiešanas ūdenī līdz inventāra glabāšanai.

Visas bildes:  https://photos.app.goo.gl/f822txoCcieBG8Pe9

Aktuālā informācija: https://www.facebook.com/Jaunie%C5%A1u-Bur%C4%81%C5%A1anas-Klubs-J%C5%ABrmala-121455675070267

Rezultāti: https://2022worlds.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall

R. Pļaviņa dalība Pasaules čempionātā tiek līdzfinansēta ar Rīgas domes atbalstu.

E. Ciema, A. Čodars un. J. Kaugura dalība ir līdzfinansēta ar Jūramalas sporta skolas atbalstu.

Paldies arī “Laivu lietas”, kuras vienmēr nodrošina Optimist izlasei vestes.

E. Ciema, A. Čodars un. J. Kaugura dalība ir līdzfinansēta ar Jūramalas sporta skolas atbalstu.

Paldies arī “Laivu lietas”, kuras vienmēr nodrošina Optimist izlasei vestes.