Latvijas komanda aizvadījusi treniņnometni Maltā

Pavasara brīvlaikā, no 10. līdz 17. martam, Latvijas Optimist klases burātāju komanda – Rihards, Artis, Ansis, Gustavs, Toms, Alise, Elza un Gabriels pavadīja Maltā treniņnometnē, lai gatavotos sezonai un nozīmīgajām šī gada sacensībām – Pasaules un Eiropas čempionātiem. Komanda trenera Dāvja vadībā agrā 10. marta rītā devās uz Maltu.

Pirmā diena tika aizvadīta iekārtojoties, atpūšoties pēc ceļa un apmeklējot ostu, lai no rīta jau pilnvērtīgi mestos treniņprogrammā. Katras dienas rīts sākās ar fizisko treniņu – apmēram 5 km kross un vingrinājumi skaistā, saulainā vidē. Papildus Maltas klubā ir lieliski apstākļi kompleksiem treniņiem, tajā skaitā teorijas nodarbībām ar video analīzi, kas sportistiem ļoti patīk, jo tas ļauj paskatīties no malas uz savu veikumu un, esot uz ūdens, pilnveidot sniegumu. Šādas teorijas nodarbības notika katru dienu aptuveni divu stundu garumā.

Apstākļi uz ūdens lutināja visu treniņnometnes laiku – gan lieli, gari viļņi, kādus vien mūsu sportisti Lohusalā atceras un ir ļoti vērtīgi pieredzes gūšanai, gan mainīga virziena un stipruma vējš. Ja kādam lielākie viļņi sākumā vēl sagādāja nelielu uztraukumu, tad jau pēc pirmajiem treniņiem tie bija viegli pārvarami un varēja jau piestrādāt pie tehnikas to pārvarēšanai un izmantošanai labākam rezultātam.

Kamēr Latvijas sportistiem bija brīvlaiks, Maltas bērniem vēl bija skola, tādēļ tikai brīvdienās izdevās kopīgi treniņi ar vietējā kluba sportistiem. Daži sportisti jau bija pazīstami no dalības regatē februāra sākumā, tādēļ bija interesanti trenēties kopā, salīdzināt prasmes un mācīties vienam no otra ko jaunu. Ja pirmajā dienā Maltas burātāji demonstrēja mūsējiem kā pievarēt viļņus, tad jau otrajā dienā mūsu burātāju spējas pārsteidza Maltas sportistus, jo mūsējie bija nenoķerami tieši pateicoties savam cīņas sparam, fiziskajai sagatavotībai un neatlaidībai. Acīmredzot vēlme pierādīt savas spējas un maksimāli izmantot nometnei veltīto laiku dod papildus enerģiju.

Zīmīgi, ka pēc trenera novērojumiem, ar katru dienu pieauga sportistu ēdiena apjoms uz šķīvjiem maltīšu laikā – gan brokastīs, gan vakariņās. Enerģijas patēriņš prasa papildus uzturvielas, turklāt, mājās atbraucot, jaunieši labprāt turpina nometnē ierasto ēdienu un produktu lietošanu. Tas liecina, cik ļoti zināšanas par uzturu sportā ir nozīmīgas un vienmēr papildināmas. Piemēram, citrona un ingvera ūdens arī kļuva par ierastu veldzēšanās un vitamīnu avotu nometnes laikā.

Nometnes pirmspēdējā dienā notika komandas iekšējā regate ar sešiem braucieniem – četriem jūrā un diviem līcī. Abās akvatorijās bija pilnīgi dažādi laikapstākļi – ja jūrā bija lieli viļņi un vējš 12 – 14 mezgli, tad pie jahtkluba bija ļoti mainīgs vējš un gluds ūdens. Tā tika panākts mērķis – burāt dažādos laikapstākļos un piemēroties atbilstoši situācijai, kas ir sarežģīti un prasa lielu pieredzi un prasmes.

Nometnes noslēguma dienā tika izmēģinātas pavisam kas jauns – sportisti iemēģināja cita veida laivas – bugus, kas ir hibrīdoptimisti, kādi Latvijā nav pieejami. Ar šīm laivām tika aizvadīts medal race, pēc kura kā svinīgs noslēgums kopīga maltīte un ekskursija uz pilsētu, iepazīstot šaurās ieliņas, laukumus un, protams, ielūkojoties suvenīru veikalos.

Visi sportisti demonstrēja maksimālu atdevi treniņa procesam, aktīvi taujāja treneri gan par uzturu, gan par laikapstākļiem un dažādiem tehniskiem elementiem, par ko, trenerim, protams, liels gandarījums. Tas arī atspoguļojās rezultātā – salīdzinot pirmo nometnes treniņdienu ar noslēgumu, kad burātāju sniegumā varēja vērot ievērojamu izaugsmi. Un galvenais – jaunieši ir kļuvuši par lielisku un saliedētu kompāniju.

Publiski izsakām pateicību Dāvim par nometnes vadīšanu un nesavtīgu darbu ar sportistiem, Toma tētim Ģirtam par bērnu pavadīšanu un atbalstu nometnes laikā, kā arī Alises tētim Jānim par praktiskajiem organizatoriskajiem darbiem.

Paldies Agnesei Rupenheitei par nometnes atstāstu!

Foto: Dāvis Andersons