Atklātais Salacgrīvas čempionāts #burāttikforši

Laika posmā no 26.-29. augustam notika Salacgrīvas atklātais čempionāts 2021 Optimist un Laser klasēs, kas pulcēja 200 cilvēkus.

Optimist klasē pirmo vietu izcīnīja Rihards Pļaviņš (RJK), aiz sevis atstājot divus JSS audzēkņus -Jūliju Kaugaru, Ansi Čodaru. Savukārt meiteņu konkurencē labākā bija Kristiāna Paula Sīmane, Lauru Patrīciju Groti un Elizabeti Lībķenu atstājot attiecīgi otrajā un trešajā vietā.

ILCA (Laser) 4.7 klasē (meitenēm) godalgu sadalījums:

  1. Šārona Alīda Caune (JSS)
  2. Agate Einause (RJK)
  3. Alise Riekstiņa (JSS)

ILCA (Laser) 4.7 klasē (puišiem) godalgu sadalījums:

  1. Viesturs Simsons (RJK)
  2. Jēkabs Čodars (JSS)
  3. Gustavs Penka (KJK)

Laser Standart klasē:

  1. Eduards Pļaviņš (RJK)
  2. Markuss Miezis (KJK)

Laser Radial klasē meiteņu konkurencē:

  1. Jete Mezīte (JSS)
  2. Paula Laipniece (RJK)
  3. Marta Kaugare (JSS)

Laser Radial klasē puišu konkurencē:

  1. Emīls Mikus Baškevics (RJK)
  2. Arvis Hermanis Maurītis (KJK)

Visi rezultāti šeit: https://www.manage2sail.com/en-US/event/SCh2021#!/results?classId=52a89cd9-3251-46ab-a79f-bccd92bc23ef

Pateicoties “Burāt tik foši” projekta finansējumam, 27.-28. augustā, Kapteiņu ostas telpās visi interesenti varēja apmeklēt video priekšlasījumus un video demonstrācijas gan iesācējiem, gan burātājiem ar pieredzi.
Programmā bija paredzētās aktivitātes, lai raisītu Salacgrīvas un Salacgrīvas novada iedzīvotāju interesi par burāšanu. Lai šim sporta veidam piesaistītu vairāk cilvēku, īpaši bērnus un jauniešus, īpaša uzmanība tajā bija veltīta sacensībām ar «Optimist» un olimpisko spēļu programmā ietvertās «Laser» klases laivām, jo tādā secībā, apgūstot burāšanas ābeci ar «Optimist» jahtiņu un tad, pārņemot «Laser» stūri, mūsdienās sākas sporta burāšanas karjera. Salacas upē pie Salacgrīva Ostas pārvaldes notika sacensību demonstrācija ar «Optimist»  klases laivām. Tajā ar četrām pasākuma rīkotāju nomātajām un divām interesentu sarūpētām buru laivām prasmē un pieredzē mērojās Salacgrīvas Burāšanas čempionāta tiesneši, dalībnieku komandu treneri un atsevišķi burāšanas entuziasti. Sacensības vadīja tiesnešu grupa četru cilvēku sastāvā. Notika divi braucieni. Distances iekārtošanai un aprīkošanai ar zīmēm tika izmantota īrēta motorlaiva. Par dalībnieku drošību rūpējās sertificēts glābējs.

Priekšlasījumi par burāšanu un gan iesācējiem, gan pieredzējušiem zēģēlētājiem paredzētas video demonstrācijas 27.augustā notika Salacgrīva Ostas pārvaldes, bet 28.augustā – Kuivižu  Jahtkluba telpās.To apmeklētāji tika iepazīstināti ar paņēmieniem, kā «Optimist» laiva pareizi tākelējama un trimmējama, kā panākams lielākais ātrums, gan ejot pie vēja, gan tad, kad tas pūš no muguras, kā atrast labāko starta pozīciju, kā laiva vadāma ekstremālās situācijās lielos viļņos  un stiprā vējā, kā arī citām labam burātājam nepieciešamajām prasmēm un saņēma atbildes uz interesējošajiem jautājumiem.

Skatītāji varēja vērot videoierakstus no «Laser» sacensību finālbraucieniem šovasar Tokijā notikušajā olimpiādē, kā arī fotoreportāžu no Īrijas, kur augusta sākumā mūsu talantīgais burātājs Mārtiņš Atilla sīvā cīņā guva uzvaru «Laser» klases pasaules šā gada jauniešu pasaules čempionātā,  tādējādi  Latvijas burāšanas sporta vēsturē kļūstot par pirmo pasaules čempionu jahtu klasē, kas ietverta olimpisko spēļu programmā. Godinot kuģu būves tradīcijas Salacgrīvas novadā, videoprogramma abus vakarus noslēdzās ar pārskatu par  skaistākajiem buru kuģiem pasaulē.

Burāt ir tik forši programmu īsteno Latvijas “Topper klubs” un “Kuivižu Jahtklubs” sadarbībā ar Salacgrīvas novada domi, Salacgrīvas ostas pārvaldi, Limbažu un Salacgrīvas novadu Sporta skolu.
Pasākumu atbalsta Latvijas Optimist klases asociācija, Latvijas Zēģelētāju savienība, Izglītības un Zinātnes ministrija, Latvijas Sporta federāciju padome.

Par #burāttikforši projektu:

Tā saucas izglītojoši informatīvu sporta un veselīga dzīves veida popularizēšanas pasākumu komplekss Salacgrīvas atklātā burāšanas čempionāta ietvaros. Tā programmā paredzētās aktivitātes, lai raisītu Salacgrīvas un Salacgrīvas novada iedzīvotāju interesi par burāšanas sportu. Lai tam piesaistītu vairāk cilvēku, īpaši bērnus un jauniešus, liela uzmanība tiks veltīta braucieniem olimpisko spēļu programmā ietvertās “Laser” klases laivām. Burāt ir tik forši, jo fiziskā aktivitāte, vienmēr atrodoties svaigā gaisā, norūda ķermeni un nostiprina veselību. Mainīgie laikapstākļi palīdz apgūt stratēģisko domāšanu,  jo sacensību taktiskajās situācijās nepieciešama ātra lēmumu pieņemšana. Burāšana liek iepazīties un iedziļināties gandrīz vai visās tehnikas un zinātnes nozarēs par dabu un tās spēkiem – aerodinamikā,  fizikā, hidrodinamikā,  matemātikā, meteoroloģijā u.tml. Katram, kas iesācis ar šodienas “pamēģini”, burāšana dod plašas iespējas attīstīties, izkopt savu talantu un spējas. Kļūstot par daļu no dzīves veida, tā sniedz prieku būt kopā ar draugiem, liek ievērot godīgas spēles noteikumus sacensībās, māca vienmēr būt izpalīdzīgam uz ūdeņiem.

Burāt ir tik forši programmu īsteno Latvijas “Topper klubs” un “Kuivižu Jahtklubs” sadarbībā ar Salacgrīvas novada domi, Salacgrīvas ostas pārvaldi, Limbažu un Salacgrīvas novadu Sporta skolu.
Pasākumu atbalsta Latvijas Optimist klases asociācija, Latvijas Zēģelētāju savienība, Izglītības un Zinātnes ministrija, Latvijas Sporta federāciju padome.