NOSLĒDZIES RĪGAS KAUSS BURĀŠANĀ 2021

Aizvadītajās brīvdienās, 21.-22.augusts, RĪGAS SPORTA BURĀŠANAS CENTRĀ, ar Rīgas brīvostas atbalstu norisinājās RĪGAS KAUSS BURĀŠANĀ 2021. Šis ikgadējais burāšanas pasākums, tāpat kā iepriekšējos 8.gadus, nemainīgi tiek rīkots Rīgas svētku laikā. Un šie ir burāšanas svētki pašā Rīgas sirdī, kur burātāji Daugavā pie Vanšu tilta iziet parādīt baltās buras Rīgas iedzīvotājiem un viesiem, lai papildinātu pilsētas svētku sajūtu un nodemonstrētu burāšanas sporta veida skaistumu.

Šogad RĪGAS KAUSS pulcēja 30 burātāju komandas, kas sacentās 6 jahtu grupās, vairāk kā 100 dalībnieku visdažādākajā vecumā. Šogad regatē piedalījās vecākā burājošā jahta Latvijā – jahta Varavīksne. Un šogad pirmo reizi RĪGAS KAUSS regatē piedalījās arī katamarāni.

Pa divām dienā pavisam kopā tika doti 5 starti distancē no Vanšu tilta uz jūras pusi, tādējādi arī rīdziniekiem un pilsētas viesiem bija iespēja vērot baltās buras Daugavā.

Dalībnieki sacentās Jūras jahtu klasēs LYS1 (jahtas ar garumu virs 10m) un LYS2 (jahtas ar garumu līdz 10m), sporta laivu klasēs PLATU25 un STAR, un atsevišķi tika izdalīta arī tautas klase, kurā startēja komandas, kuru laivas nav speciāli apmērītas sacensībām un nevar tikt ieskaitītas nevienā no iepriekš pieminētajām klasēm. Ar to šīs sacensības ir iecienītas, ka tajās var piedalīties ļoti dažādās jahtu klasēs, visdažādākās burātāju komandas.

Šogad RĪGAS KAUSS regatē startēja Latvijā vecākā jahta, kas vēljoprojām burā, un kurai šogad aprit 100.gadu – jahta Varavīksne! Jahta Varavīksne startēja tautas klasē un godam noburāja abas sacensību dienas. Jahtas kapteinis Ēvalds Kārlis Zupāns, kungs cienījamā vecumā, noburājis lielu daļu sava mūža, kapteinis ar vislielāko burāšanas pieredzi šajā regatē, vēljoprojām enerģisks un aktīvs burātājs, kas ir kā pierādījums tam, ka burātāji saglabā enerģiju un dzīvesprieku visa mūža garumā.

Pirmo reizi RĪGAS KAUSA vēsturē, dalību ņēma arī katamarāni, šoreiz pārstāvot šo jahtu klasi ar divām laivām, un dodot solījumu nākamajā regatē piesaistīt vairāk šīs klases dalībniekus. Tas atdzīvinātu šo skaisto “kuģu” aktivitāti Latvijā, ņemot vērā, ka Latvijā ir vairāki katamarāni, turklāt pie mums tos arī izgatavo! Tāpēc šī varētu būt laba tradīcija – Latvijas katamarāniem tikties vismaz reizi gadā RĪGAS KAUSA laikā!

Pirmajā sacensību dienā tika sadalītas vietas un apbalvoti sekojoši uzvarētāji – LYS1 jahtu klasē pirmo vietu ieguva jahta Spaniel, ar pieredzējušo kapteini Silardu Kamergrauzi, un viņa komandu 11 jauniešu sastāvā. LYS2 grupā pirmo vietu ieņēma jahta ABAVA ar kapteini Aldi Kopštālu, kurš regatē startēja viens. Katamarānu grupā pirmo vietu izcīnīja jahta ORIONS ar kapteini Ēriku Āti un viņa komandu, bet sporta jahtu grupā PLATU25 pārliecinoši pirmo vietu ieguva jahta BAILARINA ar kapteini Andreju Bulu. Bet tautas klasē pirmo vietu izcīnīja meiteņu komanda ar jahtu RA Evalution un kapteini Ievu Kaļķi.

Otrajā dienā sacensības turpinājās un kopvērtējumā sporta jahtu klasē STAR pārliecinoša pirmā vieta tika Mārtiņam Grobiņam un Jurim Pugulim.

Pārējiem otrās dienas dalībniekiem bija iespēja tikt pie papildbalvām, un LYS1 grupā nepārspējami palika jahta Spaniels, LYS2 grupā pirmo vietu ieguva jahta Elixirs ar kapteini Uldi Lapsiņu, bet tautas klasē ātrākie bija jahta Freja ar kapteini Edgaru Lobānovu.

RĪGAS KAUSS 2021 galvenie organizatori biedrība Latvian Sailing Team uzskata, ka sacensības ir izdevušās, tradīcijas turpinās un arī šogad regatē ir izdevies piesaistīt kuplu dalībnieku skaitu. Arī laikapstākļi bija labvēlīgi un abas sacensību dienas bija saulainas un ar mainīgu, vidēji stipru vēju. Un vējš ir ļoti būtisks priekšnosacījums šim sporta veidam. Ņemot vērā iepriekš minēto, ir izdevies Rīgas svētkus papildināt ar skaistām burām Daugavā, vienlaicīgi popularizējot burāšanas sporta veidu, piesaistot pilsētas iedzīvotāju uzmanību šim skaistajam un aktīvajam sporta veidam.

Nav šaubu, ka arī nākamgad tradīcija turpināsies un RĪGAS KAUSS pulcēs burātājus pašā Rīgas sirdī, Daugavā pie Vanšu tilta.

Visas bildes (foto Jānis Spurdziņš) pieejamas šeit: https://failiem.lv/u/vcp27yhhn
Sacensību rezultāti atrodami:
http://www.rigasailingcenter.com/index.php/Rezultati

 

BIEDRĪBA LATVIAN SAILING TEAM – 2007.gadā dibināta burātāju komanda, kas piedalās augsta līmeņa jūras burāšanas sacīkstēs Eiropā un Vidusjūras baseinā dažādās laivu klasēs. Pēdējos piecus gadus komanda trenējas uz “Platu 25”sporta  klases jahtām, lai veicinātu nacionālās jahtu klases attīstību Latvijā. LST darbojas 25-30 sportisti un tehniskie speciālisti.

RĪGAS SPORTA BURĀŠANAS CENTRS – Viens no aktīvākajiem burāšanas centriem Rīgā, kas darbojas kopš 2016.gada. Jahtu osta un daudzfunkcionāls burāšanas centrs, kas pieejams ikvienam interesentam dažādu ūdens sporta un aktīvās atpūtas aktivitāšu realizēšanai, neatkarīgi no vecuma un fiziskās sagatavotības.

 

Informāciju sagatavoja: RĪGAS KAUSS  BURĀŠANĀ 2021 pasākuma vadītāja Kristīne Štāla-Bula

Sacensību informācija: www.rigasailingcentrer.com