Aizvadīts pasaules čempionāts Optimist klasē (Itālijā)

Aizvadīts Pasaules čempionāts Optimist klasē burāšanā Itālijā, Riva del Garda, kas notika 2021.gada 30.jūnijā – 10.jūlijam. Starp 58 dalībvalstīm trīs kvalifikācijas dienās un trīs fināla braucienu dienās Latvijas komanda piedalījās visos braucienos. Dalība prasīja gan lielu enerģiju, gan izturību, vienlaikus stiprinot iemaņas un pieredzi, ko iespējams iegūt tikai šāda līmeņa sacensībās. Konkurence bija ļoti spēcīga, ko apliecināja arī izmaiņas līderu sastāvā dažādos braucienos.

Kopvērtējumā uzvarēja Brazīlijas burātājs Alex Di Francesco Kuhl, iegūstot Pasaules čempiona titulu, aiz sevis atstājot ASV burātāju Gil Hackel otrajā vietā un Itālijas burātāju Alex Demurtas trešajā vietā.

Aizraujoša cīņa notika komandu sacensībās (team race), kas notika divas dienas starp kvalifikācijas un fināla braucieniem. Uzvaru gava Itālijas komanda, pārspējot Taizemes burātājus. Šīs sacensības ir ļoti iecienītas jauno burātāju vidū, ļaujot attīstīt komandas sadarbības spēju, stratēģisko domāšanu un tehniku. Lai gan Latvijas komanda šogad nepiedalījās komandu sacensībās, mūsu burātājiem ir liela interese un ieceres attīstīt šo disciplīnu arī savā vidū un turpmāk sacensties arī ar citu valstu komandām.

Pēdējās divās sacensību dienās Gardas ierastos laikapstākļus nomainīja mainīga virziena vējš, kas mijās ar bezvēju, līdz ar to pat neizdevās īstenot visus iecerētos braucienus. Pirmspēdējā dienā plānoto trīs braucienu vietā tika īstenots tikai viens brauciens, pēdējā dienā zelta, sudraba un bronzas flotēs paspēja veikt divus braucienus, bet emerald flotē tikai vienu.

Latvijas komandā augstākais sniegums Rihardam Pļaviņam (LAT 120), kurš pēc kvalifikācijas iekļuva sudraba flotē un kopvērtējumā ieguva 126. vietu 259. dalībnieku konkurencē. Karlīna Vaivode (LAT 138) finālā startēja bronzas flotē, kopvērtējumā iegūstot 137.vietu. Labākajos braucienos Karlīna finišēja 2. un 4.vietā bronzas flotē. Jūlijs Kaugars (LAT 99) kopvērtējumā ieguva 203.vietu, labākajā braucienā emerald flotē finišējot 2.vietā. Paula Kristiāna Sīmane (LAT 121) 218.vietā, fināla braucienos emerald flotē uzrādot stabilu sniegumu visos braucienos. Jēkabs Čodars (LAT 141) 253.vietā.

Visi Latvijas burātāji demonstrēja cīņas sparu un neatlaidību visu sacensību laiku, kas prasīja gan emocionālu gan fizisku izturību, kā arī spēju saņemties un turpināt sacensties arī pēc neveiksmēm. Vienlaikus divu nedēļu garās sacensības bija aizraujošs piedzīvojums jaunajiem burātājiem, pārstāvot Latviju, kur viena no kulminācijām bija dalība atklāšanas parādē. Iegūti jauni draugi citu valstu komandās un izveidoti kontakti iespējamai sadarbībai burāšanas izaugsmei Latvijā. Pavadošo treneru laivu Latvijas komanda dalīja ar Maltas komandu, ar kuras treneri un komandas vadītāju izveidojās ļoti laba sadarbība, kas palīdzēja atbalstīt un sekot līdzi abu komandu burātājiem.

Latvijas komandas sagatavošanā piedalījās un līdzi devās treneris Rihards Vaivods, burātājus atbalstīja un praktisko dalību nodrošināja komandas vadītāja Agnese Rupenheite un valsts pārstāve Ieva Kaugare.

Paldies par atbalstu Latvijas optimist klases asociācijai un valdei, personīgi Ingai Jākobsonei arī klātienē, kā arī Latvijas Zēģelētāju savienībai un Rīgas domei par finansiālu atbalstu. Paldies sportistu treneriem un līdzjutējiem no pārstāvētajiem klubiem – Rīgas Jahtklubs, Burāšanas akadēmija/ Klubs 360, Jūrmalas sporta skola/Jauniešu burāšanas klubs “Jūrmala”.

Paldies Jūrmalas pašvaldībai par atbalstu Jūrmalas sporta skolas audzēkņiem Jēkabam Čodaram un Jūlijam Kaugaram, Rīgas pašvaldībai par atbalstu Rihardam Pļaviņam un Karlīnai Vaivodei.

Latvijas burātāji ir ieguvuši neatsveramu pieredzi, kas noteikti noderēs turpmākajās sportiskajās gaitās, vienlaikus sniedzot motivāciju censties un sasniegt arvien jaunus mērķus.

Visi rezultāti: https://2021worlds.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall