Pirmajā dienā divās no trijām grupām uzvar igauņi. Šodien regate startē uz Roņu salu.

Aizvadīts Rīgas līča regates jeb Gulf of Riga Regatta (GoRR) pirmais sacensību posms, kurā pārstāvētas 40 komandas no četrām Baltijas jūras reģiona valstīm – Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Somijas. Mērena vēja apstākļos noskaidroti pirmā posma uzvarētāji. No trijām grupām vienā – līderi latvieši.

Pirmās dienas distance bija 15 jūras jūdzes jeb 26 kilometrus gara. Starts dots netālu no Daugavgrīvas mola, bet laivu finišs tika pieņemts Daugavā. Kā skaidro sacensību galvenais tiesnesis Madis Ausmans, distance tika izveidot taktiski, “sportistiem bija nepieciešams pirms finiša Daugavā veikt divreiz vairāk halžu maiņu ar spinakeriem [pavēja burām]”, kas bija ne tikai tehniski sarežģītāk, bet noteikti arī vizuāli interesantāk skatītājiem, kuri ieradās vērot sacensības klātienē. Viņš arī min, ka finišs upē bija lielāks izaicinājums tieši Igaunijas sportistiem, kuri ierasti vairāk burā atklātos ūdeņos jūrā.

Tomēr ORC jahtu klasē tas netraucēja pirmās dienas posmā uz apbalvošanas pjedestāla Rīgā kāpt tieši Igaunijas komandām. 12 jahtu konkurencē pirmo vietu izcīnīja pasaules čempioni un pagājušā gada laureāti ORC grupā – komanda SUGAR ar kapteini Marjalīsu Umbu, otrajā vietā atstājot Igaunijas komandu ANGEL-ROSE II, kura GoRR piedalās pirmo reizi.

Kā pastāstīja komandas kapteinis Svens Nūtmans, pirmās diena līcī vējš bija labs, bet mainīgs. Tā stiprums nepārsniedza 10 – 12 mezglus jeb 5 – 6 metrus sekundē. Līcī bija saglabājies, tā saucamais, vecais vilnis, kas padarīja burāšanu mazāk patīkamu, īpaši mazajām jahtām. To uzsver arī LYS2 grupas pirmā posma uzvarētājs komandas ELIXIR kapteinis Uldis Lapsiņš.

Iepriekšējās dienas vilnis pirmajā aplī uz pieņemšanas boju mums skalojās pāri, bet otrajā aplī tas jau bija nedaudz pierimis,” tā U.Lapsiņš. Viņš arī norāda, ka uzvaru šajā posmā palīdzēja izcīnīt tas, ka tika pieņemts taktiski pareizs lēmums – otrajā aplī izvēlēties kursu tuvāk Mangaļsalas molam, kur bija stiprāks vējš. Tas līdz ar komandas saliedēto darbu arī atnesa uzvaru LYS2 grupā 12 jahtu konkurencē.

Lielākajā LYS1 grupā, kurā startē 15 komandas, uzvaru izcīnīja Igaunijas kapteiņa Margusa Beļakova vadītā komanda LILIANN, otrajā vietā ierindojās Latvijas komanda – jahta GABRIEL ar kapteini Andri Zirdziņu, bet trešie šoreiz palika lietuvieši – komanda PRUS PRIMO ar kapteini Gintaras Čomentauskas.

Pirmās dienas uzvarētāji

ORC1 grupā

  1. vieta Igaunijas komanda SUGAR (buras Nr. EST-774), kapteine Marjaliisa Umb
  2. vieta Igaunijas komanda ANGEL-ROSE II (buras Nr. EST-850), kapteinis Sven Nuutmann
  3. vieta Lietuvas komanda TE KYLA (buras Nr. LTU-2235), kapteinis Algirdas Žižys

 

LYS1 grupā

  1. vieta Igaunijas komanda LILIANN (buras Nr. EST-396), kapteinis Margus Beljakov
  2. vieta Latvijas komanda Gabriel (buras Nr. LAT-3), kapteinis Andris Zirdziņš
  3. vieta Lietuvas komanda Prus Primo (buras Nr. LTU-2037), kapteinis Gintaras Chomentauskas

 

LYS2 grupā

  1. vieta Latvijas komanda Elixir (buras Nr. LAT-356), kapteinis Uldis Lapsiņš
  2. vieta Latvijas komanda Ella (buras Nr. LAT-660), kapteinis Romāns Mickēvičs
  3. vieta Latvijas komanda Blondy (buras Nr. LAT-315), kapteinis Andris Zubrickis

Ar visiem rezultātiem iespējams iepazīties šeit: https://lv.regattas.eu/gorr

Šodien regate dodas projām no Rīgas uz mazāko līča salu – Roņu salu. Starts pulksten 11.30  netālu no Daugavgrīvas moliem. Prognozēs ir lēns vējš un, ticamāk, komandas finišēs vēlu vai pat agri nākošās dienas rītā. Sacensību norisei reālā laikā ir iespējas sekot elektroniski [izvēloties kreisajā pusē attiecīgo sacensību dienu un sacensību grupu]: https://ej.uz/gorr2021

 

Regates programma:

29.jūnijs                        Otrā sacensību diena (Rīga – Roņu sala)

11.30                            Brīdinājuma signāls uz ūdens (līcī)

 

30.jūnijs                        Trešā sacensību diena (Roņu sala – Salacgrīva)

Brīdinājuma signāls uz ūdens

 

01.jūnijs                        Ceturtā sacensību diena (Salacgrīva – Pērnava)

Brīdinājuma signāls uz ūdens

 

02.jūnijs                        Piektā sacensību diena (Pērnava – Pērnava)

Brīdinājuma signāls uz ūdens

~ 18.00                         Apbalvošana un sacensību noslēgums Pērnavas jahtklubā

 

 

Sacensības organizē Latvijas Jūras burāšanas asociācija sadarbībā ar Latvijas Zēģelētāju savienību un Saaremaa Merispordi Selts.

 

Plašāka informācija:

Oficiālā regates mājaslapa https://gorr.lv/lv

Sacensību dalībnieku saraksts: https://ej.uz/GoRR2021_dalibnieki

GoRR sociālās vietnes: Facebook @gulfregatta ; Instagram @gorr_lv ; Youtube @Gulf of Riga Regatta – GoRR

FOTO

Foto atskats uz pirmo sacensību dienu līcī: https://failiem.lv/u/gew3vdbzx  (foto: Jānis Spurdziņš sadarbībā ar SONY Latvia)

 

Informāciju sagatavoja: Ilona Skorobogatova