Baltijas čempionātā Platu25 jahtu klases laivām Latviju pārstāv šā gada čempioni – komanda BUFFALO

Tēma Pasākumi ārvalstīs | 0

Ar svinīgu ceremoniju vakar Nidā tika atklāts Baltijas Platu25 jahtu klases čempionāts, kas ilgs četras dienas, līdz 29. augustam. Pēc atklāšanas sekoja burāšanas seminārs un uzreiz sacensību treniņa posms, kurā sīvā 17 komandu konkurencē treniņa posmā pārliecinošu uzvaru guva komanda no Latvijas un šā gada pašmāju čempioni – BUFFALO. Šodien aizrit pirmā sacensību diena.

“Mums kā komandai ir svarīgi ne tikai nodrošināt Latvijas pārstāvību šajā čempionātā un pacīnīties ar Lietuvas labākajiem burātajiem par Baltijas čempiona titulu, bet vienlaikus tā ir lieliska iespēja iepazīt akvatoriju. Jo tieši šeit, Nidā, nākošgad notiks Pasaules čempionāts, kurā noteikti plānojam piedalīties arī mēs,” tā komandas BUFFALO kapteinis Jānis Benfelds.

Komandas dalībnieks Klāvs Vasks papildina: “Esam Latvijas čempioni un ceram parādīt labu sniegumu arī Lietuvā.” Viņš norāda, ka vakar treniņu braucienos komanda izcīnīja pirmo vietu, kas notika viegla vēja apstākļos, bet šodien, pulksten 12.00 dienā tika dots jau pirmais starts. “Atkarībā no laika apstākļiem šajās sacensībās kopā mūs varētu sagaidīt seši līdz 12 starti, bet šodien ticamāk to skaits nebūs lielāks par četriem,” tā Vasks, uzsverot, ka šodienas lielākais izaicinājums ir stiprs vējš un komanda cer, ka nepievils nedz tehnika, ne arī meistarība.

Arī sacensību organizators un Lietuvas burāšanas kluba Gero vėjo (Labs vējš – no lietuviešu valodas) prezidents Mantas Klimantavičius norāda, ka, viņaprāt, sacensības būs saspringtas un aizraujošas, jo laika prognoze jau pirmajā dienā paredz spēcīgu vēju – līdz 7-9 m/s, kas nelielajām 7,5 metrus garajām jahtām ir pamatīgs izaicinājums.
Interesanti, ka jautājot par sacensību organizēšanas gaitu Klimantavičius norāda, ka globālās pandēmijas ietekmē sākotnējais plāns tika būtiski mainīts un pielāgots. “Šajā laikā šeit, Nidā, bija jānotiek Platu25 Pasaules čempionātam. Diemžēl, šo pasākumu nācās atlikt dalībnieku veselības drošības un ceļošanas ierobežojumu dēļ. Tomēr, pirms burāšanas sezona nav beigusies, mēs nolēmām pielāgoties pašreizējai situācijai un nodrošināt drošus apstākļus, lai uz ūdens varētu sacensties tie sportisti, kuriem ir iespēja ierasties mūsu Kuršu lagūnā, ”sacīja Klimantavičius.


Par Baltijas čempiona titulu šodien ir uzsākušas cīņu 17 komandas, tostarp vienīgā Latvijas komanda BUFFALO, kura šajā gadā ir izcīnījusi čempiona titulu Latvijā. Sacensību norisē ieplānots, ka katru dienu pirmais starts uz ūdens tiks doti pulksten 12.00 dienā. Katras dienas kopējo startu skaitu diktēs laikapstākļi, bet paredzams, ka vienā dienā to skaits nepārsniegs četrus. Provizoriskie sacensību rezultāti pieejami šeit.
Sacensību organizatori arī uzsver, ka šajā čempionātā galvenais tiesnesis ir starptautiskās tiesnešu kategorija un 2016. gada Rio Olimpisko spēļu tiesnesi no Igaunijas Madis Ausmans. Šo sacensību ietvaros sadarbībā ar Ausmani norit arī īpaši čempionāta dalībniekiem veltīti pieredzes un zināšanu nodošanas semināri.
Baltijas Platu 25 jahtu čempionāts notiek no 26. līdz 29.augustam Nidā, Lietuvā.

– – – – – – – –

PLATU25 klases jahta ir sporta tipa jahta, kas ir 7,5 metrus gara. Tās komandā ierasti burā 5 sportisti. PLATU25 sporta jahtu klase ir viena no populārākajām monotipa jahtu klasēm Eiropā un patlaban tā ir vienīgā monotipa sporta jahtu klase jūras burāšanā Latvijā. PLATU25 klase tiek uzskatīta par labāko tiltu starp Olimpisko bērnu un jauniešu burāšanu un jūras jahtu jeb kreiserburāšanu.

Rezultāti un oficiālais regates info: https://lt.regattas.eu/platupanbaltic
Facebook: https://www.facebook.com/LatviaPlatu25 un https://www.facebook.com/Platu25Lithuania

INTERVIJA: saruna ar Klāvu Vasku, Buffalo Sailing Team komandas pārstāvi: https://failiem.lv/u/kxk89ze9

FOTO no sacensību atklāšanas dienas un treniņa posma (25.08.2020.). Publicitātes foto nodrošina sacensību organizatori Lietuvas burāšanas klubs Gero vėjo: https://ej.uz/bildes_1A un https://ej.uz/bildes_1B