Sīvā konkurencē MUHU VAINA regates trešajā posmā uzvar Latvijas burātāji

 

Latvijas burātāji pēc sīvas konkurences ar komandu, kurā burā arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, kāpj uz goda pjedestāla pirmā pakāpiena Muhu Vaina regates trešajā posmā. Pēc aizvadītiem trīs sacensību posmiem, teicamu sniegumu vienā no sarežģītākajām regates distancēm ar mainīgu vēju demonstrēja Latvijas komanda RTS BALTIC ar kapteini Juri Kukli. Izaicinājums Latvijas komandai bija īpaši liels, jo komanda ORC3 grupā burā uz nelielas 28 pēdas jeb 8.5 metrus garas jahtas vien divu cilvēku sastāvā. Kā atzīst uzvarētāji, īpašu gandarījumu sniedz tas, ka izdevās iegūt pirmo vietu ne tikai līdz šim smagākajā sacensību posmā, bet arī pirmajiem šķērsot finiša līniju 107 jahtu lielā konkurencē.

Šis bija mūsu posms, jo jahta bija sagatavota, lai tā būtu konkurētspējīga vieglā vējā. Mēs apņēmām pirmie visas no sacensību distances markām un pirmie ienācām finišā. Sekojām laika prognozei un izvēlējāmies iet gar kontinentālo piekrasti. Kopumā domāju, ka šī bija stūrmaņu distance – lēnie un mainīgie vēja apstākļi bija pārbaudījums, kas prasīja milzīgu pacietību un milzīgu emociju kontroli. Un tieši pacietība līdz ar izvēlēto ātrāko kursu nokļūšanai gala punktā atnesa mums šoreiz veiksmi,” tā par aizvadītās nakts sniegumu Artūrs Skroderis no RTS BALTIC komandas. Skroderis arī atklāj, ka tieši RTS BALTIC komandas sniegtais rezultāts noteica arī pārējām grupas laivām finiša kontrollaiku, kādā bija nepieciešams iekļauties. Tieši šī iemesla dēļ 15 komandām no 19 tas netika ieskaitīts un vien četras komandas ieguva rezultāta punktus trešajā posmā. Secīgi sacensību organizatori lēma par distances kontrollaika palielināšanu ceturtajā sacensību distancē. A.Skroderis. atbildot uz jautājumu par sīvākajiem konkurentiem, neslēpj, ka trešajā posmā ORC3 grupā lielāko konkurenci sastādīja tieši dāmu komanda PILOILLERI III, kurā burāja arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

Mūsu aizvadītās dienas rezultātu atnesa skrupuloza laika prognozes izpēte un spēja sadalīt spēkus, jo nav noslēpums, ka vairāk nekā 12 stundas saglabāt koncentrāciju ir ļoti grūti. Mēs centāmies izmantot katru vēja maiņu un, jāatzīst, ka mūsu laiva ierasti rāda labāko sniegumu tieši pretvēja kursos,” ar pārdomām par trešā posma rezultātiem dalās arī jahtas GURU kapteinis Arnis Remess. Viņa kapteiņotā komanda ierindojās aizvadītās dienas regatē piektajā vietā, kā arī ieguva pirmo vietu starp kruīza jahtām, kurām Muhu Vaina sacensībās ir paredzēta atsevišķa grupa un apbalvojumi.

Trešajā sacensību posmā lēnā vēja dēļ organizatori bija spiesti pielāgot distanci un dalībnieki noburāja aptuveni 60 jūras jūdzes jeb 110 kilometru maršrutā no Pērnavas līdz Kuivastu. “Tas bija sarežģīti. Mums nācās saīsināt sacensību distanci teju par pusi no sākotnēji plānotā maršruta. Iemesls bija ļoti nelielais vējš, ko uzrādīja visi prognožu modeļi,” tā Muhu Vaina regates galvenais tiesnesis Jūri Sober. Pēc finiša visas jahtas devās uz Kārdlas ostu Hījūmā salā, izmantojot dzinējus, kur vakar notika posma laureātu apbalvošana.

Kā atklāj sacensību organizatori šis posms bija ļoti smags kā burātājiem tā arī organizatoriem. Starts tika dots otrdien pulksten 10.00 no rīta, bet viss pārgājiens līdz Kārdlai ieilga līdz pat nākamās dienas vidum, kad visas jahtas veiksmīgi nonāca ceturtā posma starta ostā Hījumā salā, no kurienes šodien regate startē tālāk. Pirmā jahta, kas šķērsoja finišu to paveica īsi pēc pulksten 22.00 un tā bija Latvijas jahta RTS BALTIC.

Ceturtais sacensību posms šodien ir regates garākais posms. Vēja prognoze ir daudz labāka šodienai, bet, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, mēs esam gatavi arī saīsināt kursu, ja būs nepieciešams,” papildina J.Sober. Visa regates flote šodien dodas pārgājienā no Kārdlas ostas Hījumā salā uz Haven ostu Kakumāe, netālu no Tallinas. Kopējā regates distance ir plānota ap 100 jūras jūdzēm jeb aptuveni 182 kilometri.

Latviju 63. Muhu Vaina sacensībās pārstāv piecas komandas un šā brīža rezultāti pēc aizvadītiem trīs posmiem:

ORC1 grupā (26 jahtu konkurencē)

9. vieta – SPIRIT (buras Nr. SWE 550), kapteinis Kristaps Remess

10. vieta – GURU (buras Nr. LAT 352), kapteinis Arnis Remess

15. vieta – PROJECT A1 (buras Nr. LAT 424), kapteinis Gatis Graudums

20. vieta – GABRIEL (buras Nr. LAT 3), kapteinis Andris Zirdziņš

ORC3 grupā (19 jahtu konkurencē)

6. vieta – RTS BALTIC (buras Nr. EST 919), kapteinis Juris Kuklis

 

Regates programma

  1. jūlijs – Pro Marine Trade Pērnavas aplis
  2. jūlijs – Alter Marine Pērnavas īsās pretvēja-pavēja distances
  3. jūlijs – Taktiskā Foodpack Pērnava – Kārdla distance
  4. jūlijs – Hījumā, Kārdla aplis vai brīva diena (atkarīgs no laikapstākļiem un iepriekšējā posma finiša)
  5. jūlijs – Hījumā, Kārdla – Haven Kakumāe posms
  6. jūlijs – Santa Maria Haven Kakumāe posms

FOTO:

Atklāšanas pasākuma bildes: https://ej.uz/MV2020_D1

  1. sacensību dienas bildes: https://ej.uz/MV2020_D2
  2. sacensību dienas bildes: https://ej.uz/MV2020_D3
  3. sacensību dienas bildes: https://ej.uz/mv2020_D4
  4. sacensību posma apbalvošanas bildes: https://ej.uz/mv2020_D5

VIDEO:

1.dienas video: https://vimeo.com/70970754

  1. dienas video: https://vimeo.com/437585869
  2. dienas video: https://vimeo.com/438241090

Plašāka informācija un rezultāti: http://www.muhuvain.ee/en

Pilnīgs MuhuVaina Regatta 2020 komandu saraksts atrodams šeit: http://muhuvain.ee/onb

Regatei tiešsaistē reālā laikā ir iespējams sekot Sportrec vietnē šeit: http://sportrec.eu/ui/#1fgl8ev

Latvijas burāšanas komandu norises atspoguļo: https://www.facebook.com/ProjectA1SailingTeam

Intervija ar A.Skroderi no RTS BALTIC komandas (angļu valodā): https://ej.uz/mv2020intervijaRTSBALTIC