[2.diena] GULF OF RIGA REGATTA 2020. GADA LATVIJAS ATKLĀTAIS JŪRAS BURĀŠANAS ČEMPIONĀTS

Otrajā Gulf of Riga Regatta 2020 sacensību dienā Baltijas jūra sagaida burātājus ar stipriem laikapstākļiem – vēja vidējais ātrums bija ap 10-15 metriem sekundē un  viļņu augstums brīžiem sasniedza pat 2 metrus. Latvijas jahtai pārlūst masts. Pamatojoties uz laikapstākļu prognozēm, trešās sacensību dienas brauciens ATCELTS.

Latvijas jahtai MOSQUITO (LAT-580), kura pēc pirmās sacensību dienas kāpa uz goda pjedestāla pirmā pakāpiena LYS2 grupā, otrā posma laikā nolūza masts. “Piedzīvojām visu emociju buķeti. Gājām līdz galam. Drosme un vēlme uzvarēt bija stiprāka par mastu, tāpēc masts nolūza. Esam veiksmīgi atgriezušies atpakaļ krastā bez masta, un uzreiz bija jāķeras pie saglābto buru žāvēšanas,” neraugoties uz piedzīvoto neveiksmi, pozitīvismu saglabā jahtas kapteinis Kārlis Balgalvis. Viņš arī atzīst, ka iegūta pieredze visam mūžam, un ir pateicīgs, ka visi atgriezās krastā sveiki un veseli. Pilna video intervija ar K.Balgalvi par notikumu šeit: https://failiem.lv/u/wqsjbthz

Kā skaidro GoRR organizatori tehniskas problēmas piemeklē sacensību jahtas regatēs visā pasaulē un dažkārt lūst arī masti. Pirmais un svarīgākais ir vienmēr saprast, vai iesaistītie cilvēki uz jahtām nav cietuši un vai ir nepieciešama palīdzība no krasta. MOSQUITO prasmīgi tika galā ar situāciju pašu spēkiem, un varēja atgriezties krastā izmantojot motoru.

Burāšana ir tehnisks sporta veids un, diemžēl, adrenalīna pieplūdumā un cīnoties par godalgotajām vietām sportisti visā pasaulē iziet uz risku un pārbauda savu spēju robežas. Ja paveicas, šīs robežas paplašinās, ja nē, tad, diemžēl, notiek negadījumi. Mums kā organizatoriem ir vienmēr jābūt tam gataviem un tāpēc atbildīgi veicam sacensību plānošanu, informējot arī glābšanas dienestus par pasākuma norisi,” skaidro GoRR sacensību organizators Silards Kamergrauzis.

Lai arī otrās dienas sacensību laikapstākļi bija sarežģīti, tomēr burātāju vidū valda patīkams gandarījums par posmā piedzīvoto. Kopā distancē Ventspils-Roja tika mērotas 65 jūras jūdzes (120 km), apņemot arī Kolkas ragu. Kā skaidro burātāji, ierasti šī vieta ir izaicinājumu pilna, jo tieši Irbes šaurumā, starp Kolkas ragu un Serves pussalu Sāmsalā, satiekas Baltijas jūra ar Rīgas līča ūdeņiem, un te gan vējš, gan viļņi var atnest negaidītus pārsteigumus.

“Otrajā sacensību posmā laikapstākļi bija ekstremāli. Brīžiem vēja brāzmas sasniedza 22 metrus sekundē un izbaudījām stipras lietusgāzes. Mūsu komanda riskēja, izmantojot spinakera buru, kad vien tas bija iespējams, un tas atmaksājās – savā grupā finišējām pirmie. Burāt uz robežas nav tas, kas mums patīk, jo tas ir bīstami gan laivai, gan komandai. Ceram, ka turpmākajās dienās vējš pierims,” par aizvadīto otro sacensību braucienu komentāru sniedz jahtas JAZZ kapteinis Risto Riim.

Ar aizvadītās sacensību dienas emocijām dalās arī LYS2 grupas laureāts, jahtas ELIXIR kapteinis Uldis Lapsiņš “Tā bija mūsu diena. Iztikām bez tehniskām problēmām, bet bijām pilnībā slapji. Tomēr tieši šādu vēju kā vakar vajag ELIXIR, un to parādīja arī rezultāti.

Sacensību programmā ir notikušas izmaiņas un visa flote jau atrodas Rojā, nevis Montu, kā tas sākotnēji bija ieplānots. “Šodien vējš pūš no dienvidrietumiem, un Montu piestātnē no rīta vēja stiprums sasniedza 18 metrus sekundē. Salīdzinājumam – Rojā tas šorīt bija 9 – 12 metri sekundē un pūta no krasta. Nav noslēpums, ka pie šāda virziena un stipruma vēja Montu osta nav pietiekoši droša patvēruma vieta tik lielam skaitam jahtu. Drošībai vienmēr jābūt pirmajā vietā,” par izmaiņām sacensību gaitā sacensību sekretāre un organizatore Kristīne Kanska. Viņa arī norāda, ka drošības apsvērumu dēļ trešās dienas sacensību brauciens šodien ir atcelts.

Regates dalībnieki turpmāk uzkavēsies Rojā līdz 3.jūlija sacensību rītam, kad flote dosies tālāk uz Kuivižiem, kur ir plānota sacensību noslēgšana. Tieši Kuivižos no 47 jahtu komandām, kuras ir pieteikušas savu dalību regatē, tiks noskaidroti 2020. gada GoRR uzvarētāji, Latvijas čempioni un Livonijas kausa ieguvēji.

Otrajā sacensību dienā pirmo vietu sadalījums ir šāds:

ORC1 grupā – Lietuvas komanda KETURI VEJAI (buras Nr. LTU-2068), kapteinis Adomas Janulionis

ORC2 grupā – Igaunijas komanda JAZZ (buras Nr. EST-465), kapteinis Risto Riim

LYS1 grupā – Latvijas komanda PROJECT A1 (buras Nr.LAT-424), kapteinis Gatis Graudums

LYS2 grupā – Latvijas komanda ELIXIR (buras Nr. LAT-356), kapteinis Uldis Lapsiņš

Visi sacensību rezultāti pieejami: https://gorr.lv/lv/rezultati

Sacensības organizē Latvijas Jūras burāšanas asociācija sadarbībā ar Latvijas Zēģelētāju savienību, Rojas zēģelētāju skolu, Ventspils jahtu ostu, Salacgrīvas ostas pārvaldi un Saaremaa Merispordi Selts.

Oficiālā regates mājaslapa https://gorr.lv/lv

GoRR sociālās vietnes – Facebook @gulfregatta ; Instagram @gorr_lv ; Youtube @Gulf of Riga Regatta – GoRR

Foto izlase no otrās sacensību dienas GoRR2020: https://failiem.lv/u/cd9xqtwx (foto: Jānis Spurdziņš)

Video atskats: https://www.youtube.com/watch?v=pCirnY8LJIk (video: Steve Spencer Production)

Ar dalībnieku sarakstu iespējams iepazīties šeit: https://gorr.lv/lv/dalibnieki