Noslēdzas pēdējās sacensības, kurās bija iespēja kvalificēties Olimpiskajām spēlēm

Qualified Nations and The Last Chance Regatta © Sailing Energy / Semaine Olympique Française 24 April, 2024

Laika posmā no 20.-27. aprīlim Francijas pilsētā Hyeres tika sadalītas pēdējās ceļazīmes uz 2024 gada Olimpiskajām spēlēm. Diemžēl mūsu sportistiem neizdevās kvalificēties. Mūsu vindsēringistam Dāvim Mazajam pietrūka vien nieka 4 punkti, lai iekļutu medalrace Top 10 dalībnieku vidū, kur varētu cīnītos par septiņām kvotām Olimpiādei. Regate bija sarežģīta – grūta gan fiziski, gan mentāli, un bija skaidrs ka būs vajadzīga arī veiksme.

“Regate iesākās diezgan grūti, pirmajās divās dienās bija tikai 4 braucieni, un no tiem tikai 1 izdevās labs un biju 26. vietā, emocionāli bija smagi jau likās, ka cerību nav, taču centos saglabāt vēsu prātu un labi sanāca pacelties trešajā dienā pēc četriem labiem braucieniem un viena viduvēja. Pēc trešās dienas es biju tikai 6 punktus aiz top 10, kas bija galvenais mērķis pirms “medal race”. Tā kā šīs, manuprāt, nebija iQFOiL organizētas sacensības, bija atšķirības vairākas, piemēram, bija tikai 4 sacensību dienas, lai gan parasti ir 5. Tas nozīmēja, ka bija atlikusi tikai viena diena, lai iekļutu top 10. Noslēdzošajā dienā mums bija maratons, kurā man izdevās labs rezultāts un tajā brīdī man bija vienādi punkti ar 9. vietu, bet tā pat biju 11. vietā. Tad nu nāca noslēdzošie divi kursa braucieni, kuri man izdevās labi, taču diemžēl nebija pietiekami labi, paliku pirmais ārpus top 10. Kopumā jau labs sniegums, noslēgt regati priekšā Korejai, Norvēģijai, Čehijai un citām valstīm, kas bija startējušas iepriekšējajās Olimpiskajās spēlēs, tā kā izaugsme un sniegums ir labs, bet dažas niecīgas kļūdas diemžēl neļāva atlasīties Olimpiskajām spēlēm,” stāsta Dāvis Mazais.

Dāvja Mazā treneris Jānis Preiss stāsta, ka regatei esot gatavojušies ļoti nopietni, jau sākot mērķtiecīgi gatavoties pagājušā rudenī un ziemā: “Jāuzteic Dāvis, kas pēc pirmajiem kļūdainajiem startiem spēja saņemties un no 26 vietas pakāpties līdz 11. vietai, pat vienu brīdi jau esot 10. vietā. Ar milzīgu cīņassparu un gribasspēku tikām atpakaļ, bet tās dažas kļūdas un neveiksmes pirmajos braucienos šoreiz iegāza.  Brauksim mājās, analizēsim, domāsim un gatavosimies U23 čempionātiem.”

E. P. Kumpiņa, kura pārstāvēja Latviju ILCA 6 klasē norāda, ka sacensības bija ļoti sarežģītos apstākļos: “Mēnesi, kuru es pavadīju kopumā šeit trenējoties, nekad nepieredzējām šādus vēja virzienus. Tieši tāpēc pirmajās divās dienās man bija grūtības izdomāt stratēģiju konkrētajiem vēja apstākļiem. Atlikušās dienas es centos kāpties rezultātu tabulā, taču diemžēl punktu starpība jau bija liela, tāpēc lai es tiktu līdz medal race (top 10 braucējas) man bija nepieciešami ideāli braucieni, kurus diemžēl es nepiepildīju. Kopumā esmu vīlusies par savu sniegumu un man ir ļoti žēl, ka ieguldītais darbs nav atmaksājies. Tomēr es ar sevi lepojos, jo pirms 7 mēnešiem biju operācijas zālē un nezināju vai startēt vispār būs iespējams. Es lepojos, ka fiziski spēju izturēt arī vējainās dienas un konstanti uzlaboju savu sniegumu.”

Šajās sacensībās piedalījās arī A. Ambrasa kiteboard klasē: “Šīs līdz šim bija manas labākās sacensības, biju labi sagatavojusies, pirmo reizi man krastā bija atbalsta komanda- fiziskās sagatavotības trenere Diāna Stupele, kas sagatavoja mani mentāli, palīdzēja atjaunoties uz katru nākamo sacensību dienu, kā arī atbalstīja mani krastā. Izdarīju visu, ko varēju un arī nevarēju, to parāda vairāki ļoti labi braucieni ap 10 vietu. Pietrūka sacensību pieredze, ar šo disciplīnu nodarbojos tikai 1.5 gadus, tika pieļautas taktiskas kļūdas. Sacensību laikā guvu vērtīgu pieredzi un daudz iemācijos. Pēdējā pus gada laikā esmu ļoti progresējusi, tapēc vēlos turpināt iesākto. Manas nākamās sacensības ir Pasaules čempionāts Maijā, kur ceru uzlabot savu sniegumu,” stāsta A. Ambrasa

Dāvis Mazais noslēdz sacensības 11. vietā (50 dalībnieku konkurencē no 29 valstīm), E. P. Kumpiņa 14. vietā (33 dalībnieču konkurencē no 21 valsts), savukārt, Aija Ambrasa noslēdza sacensības ar 17. vietu (22 dalībnieču konkurencē no 18 valstīm).

Visi rezultāti šeit: https://sof.regatta.ffvoile.fr/en/default/races/race-resultsall?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3Be9HUF3YoIDbnLTLQSioiEhBIL71pocNkD7lBcYN-kI5BfVQg4LJDSlg_aem_AXwx0SC0hLeSGxCbOw7j6kf1ewsM9iWYQrWsCi0vzmPVJWMmamVYhdKkSlkTpWHq0llbnvyJC2H4FG5hGi3ABDEW

Vēlamies arī izteikt pateicīgu Latvijas Olimpiskās vienības fizioterapeitam Jānim Lācim par klātbūtni un atbalstu šajās nozīmīgajās sacensībās.

Dāvis Mazais ir Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sudraba sastāva sportists, savukārt, E. P Kumpiņa ir LOV bronzas sastāvā. LOV sportistus līdzfinansē Latvijas Olimpiskā komiteja no valsts budžeta līdzekļiem.

Latvijas Olimpiskā Komiteja

Latvijas Olimpiskā vienība

https://lsfp.lv/

https://www.izm.gov.lv/lv