Dāvis Mazais izcīna sudrabu Pasaules čempionātā jauniešiem

Laika posmā no 20. līdz 28. oktobrim Spānijā, Kadizā norisinājās Pasaules čempionāts jauniešiem un junioriem IQFoil klasē.

Latviju Jāņa Preisa, Arņa Kraukļa un Raita Škutāna pavadībā pārstāvēja Dāvis Mazais, Kārlis Meņģelsons, Gustavs Feņuks, Viljams Preiss, Dāvis Škutāns, Arvils Spīgēns un Kristers Krauklis.

Kvalifikācijā Mazais savā grupā no sešiem braucieniem trijos bija pirmais, kā arī guva pa vienai otrajai, trešajai un sestajai pozīcijai, meistarsacīkstes turpinot zelta flotē. Noslēdzoties pamatsacensībām, latvietis bija trešais aiz diviem itāļiem Leonardo Tomasīni un Federiko Pilloni.

Vispirms ceturtdaļfinālā ceturtās līdz desmitās pozīcijas īpašnieki cīnījās par vēl divām vietām pusfinālā, kur dalību jau bija nodrošinājuši Pilloni un Mazais. Savukārt no četriem pusfinālistiem divi izcīnīja vietas finālā, kur jau viņus gaidīja Tomasīni.

Pusfinālā Mazais piekāpās tikai polim Igoram Levinskim, abiem pievienojoties Tomasīni fināla trijniekā. Finālā priekšpēdējā nogrieznī vadībā izvirzījās jaunākais no finālistiem Levinskis, taču polis aizķēra pēdējo boju, kā rezultātā abi konkurenti viņu apdzina, Tomasīni finišējot pirmajam, bet Mazajam izcīnot otro vietu 139 sportistu konkurencē no 28 valstīm.

“Ļoti veiksmīgs čempionāts ar negaidīti daudz braucieniem – 20 grupu braucieni un “medalrace”, kas ir maksimāli iespējamais braucienu skaits skaits. Bija gan vāji vēji, gan vidēji, kas ļāva daudzus unikālus braucienus veikt. Ļoti apmierināts ar savu rādījumu, bez nevienas kritiskas kļūdas pat teiktu, un arī ar to, ka 20 braucienu summā spēju ierindoties 3. vietā un izšķirošajā “medalrace” sanāca izcīnīt 2. vietu. Prieks redzēt, ka ieliktais apjomīgais darbs gan zālē, gan uz ūdens atmaksājas,” komentē D. Mazais.

Vēl U-19 čempionātā 139 dalībnieku konkurencē Kārlis Meņģelsons ierindojās 81.vietā. Kārlis stāsta, šīs sacensības bija ļoti laba pieredze: “Sacensību sākumā radās dažādas neparedzētas problēmas, kuru dēļ nebija iespējams kvalificēties zelta grupai. Kaut arī es biju viens no jaunākajiem sportistiem savā grupā, tāpat sacensību gaitā izdevās arī vairākas reizes iekļūt top 3 braucienos un arī uzvarēt kādu braucienu.”

Gustavs Feņuks arī startēja U19 grupā, izcīnot 87.vietu.

U-17 grupā, kurā startēja 124 sportisti, Viljams Preiss bija 50., Dāvis Škutāns – 65., Arvils Spigēns – 97., bet Kristers Krauklis – 122.pozīcijā.

Augustā Dāvis Mazais bija piektais pasaules U-21 čempionātā un ieņēma 44.vietu meistarsacīkstēs pieaugušajiem, savukārt jūlijā viņš izcīnīja bronzu Eiropas U-19 čempionātā. Dāvis Mazais ir Latvijas Olimpiskās vienības sudraba sastāva sportists.

Sacensības “IQfoil” klasē būs nākamā gada Parīzes olimpisko spēļu programmā.

Visi rezultāti šeit: https://2023iqyjworlds.sailti.com/en/default/races/race-resultsall

Dāvis Mazais ir Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sudraba sastāva sportists. LOV sportistus līdzfinansē Latvijas Olimpiskā komiteja no valsts budžeta līdzekļiem.

Latvijas Olimpiskā Komiteja

Latvijas Olimpiskā vienība

https://lsfp.lv/

https://www.izm.gov.lv/lv

D.Mazā un K. Menģelsona dalības, ceļa un dzīvošanas maksa sacensībās tika līdzfinansēta ar Rīgas Domes atbalstu.