Noslēdzies ALLIANZ Pasaules čempionāts 2023

Laikā posmā no 8.-20. augustam Hāgā norisinājās Pasaules čempionāts “ALLIANZ WORLD CHAMPIONSHIPS 2023“, kurā Latviju pārstāvēja Dāvis Mazais un Mārtiņš Dzirnieks IqFoil klasē, Estere Paula Kumpiņa ILCA 6 klasē, Mārtiņš Atilla ILCA 7 klasē un Aija Ambrasa Formula Foil klasē. Sacensībās sportistus pavadīja IQFoil klases treneris Jānis Preiss. Šīs bija pirmās kvalifikācijas sacensības Olimpiskajām spēlēm Parīzē 2024. gadā. Diemžēl, mūsu sportistiem tas vēl neizdevās, tomēr jāatzīmē, ka Dāvis Mazais nāciju atlasē ierindojās 21. vietā.

“Sarežgīts čempionāts ar mainīgiem apstākļiem, bet izmantoju tos savā labā un izpildīju čempionāta mērķi – tikt zelta flotē. Diemžēl, tas nebija pietiekami, lai jau kvalificētos Olimpiskajām spēlēm, bet noteikti šis dod motivāciju un apziņu, ka tas ir izdarāms,” stāsta Dāvis Mazais. Kopvērtējumā Dāvis ierindojās 44. vietā 93 sportistu konkurencē, startējot zelta flotē.

Mārtiņš Atilla vispirms pasakās LZS par uzticēšanos Latviju pārstāvēt tāda mēroga un konkurences sacensībās: “Allianz World Sailing pasaules čempionātā ILCA7 klase ir visplašāk pārstāvēta ar 138 sportistiem. Katra no gandrīz 80 dalībvalstīm ir rūpīgi atlasījusi savus visizcilākos un pieredzējušākos sportistus, kas cīnas par olimpisko kvotu 7 dienu garumā 10 braucienos. Daudzi sportisti, kā, piemēram, Pavlos Kontides, Michael Beckett, Karle Tapper ir vairākkārtēji olimpisko spēļu dalībnieki, un ar savu daudzu gadu pieredzi, mums jaunajiem sportstiem, bija neatsverams paraugs burāšanas izcilībā.”
Kā informē Mārtiņš, Schevingenas akvatorija ILCA klases laivām ir ļoti sarežĝīta, straumes virziens mainās divas reizes dienā, strauji mainoties straumes intensitātei, papildinot sarežģītos apstākļus ar aso viļņu ietekmi: “Šie mainīgie apstākļi padarīja šīs sacensības ļoti sarežĝītas. Līdz ar to, visu sacensību laikā ILCA7 klasē bija neraksturīgi daudz falšstartu, prasot lielu psiholoģisko noturību atkal un atkal iziet uz starta līnijas. Tas man, kā jaunam sportistam, ne viemēr izdevās tik labi kā vēlētos.” Mārtiņš kopvērtējumā ierindojās 122. vietā, bet jāuzsvēr, ka pāris braucienos izdevās izcīnīt 28. un 29. vietu, kas viņu motivē vēl vairāk trenēties un pierādīt sevi nākamajās sacensībās.

Estere Paula Kumpiņa izstājās no sacensībām traumas dēļ, tādējādi ierindojās pēdējā vietā 110. sportistu konkurencē: “Hāga bija liels izaicinājums gan mums – sportistiem, gan organizatoriem. Lielā straume varēja rezultātus ļoti ātri izmainīt pie paša finiša. Treniņi ritēja veiksmīgi, taču man, diemžēl, sacensības beidzās ļoti ātri traumas dēļ. Tomēr ļoti priecājos un lepojos par maniem komandas biedriem – Dāvim debija pieaugušo sacensībās un zelta flote ir lielisks rezultāts!”

Lai gan Aija Ambrasa piecus braucienus nefinišēja, kopvērtējumā izdevās ierindoties 49. vietā 53 sportistu konkurencē: “Sarežģītos, viļņainos apstākļos ar stipru straumi gan pret vēju, gan pa vējam ir aizvadīts mans pirmais pasaules čempionāts. Es jūtos gan priecīga par iespēju, gan nedaudz bēdīga, ka neesmu vēl sasniegusi līmeni, kādā gribētu braukt, un, protams, sagurusi – nedēļas laikā aizvadījām 16 braucienus. Mans mērķis bija nobraukt stabili bez kritieniem veicot manevrus, kas man izdevās, kad vējš bija vājš, taču, pastiprinoties vējam un viļņiem, nejūtos par sevi pārliecināta un parādījās kļūdas. No otras puses pirms gada man vēl nebija plāna piedalīties un esmu šajā visā “jauniņā”. Mazāk kā gads ir riņķī un esmu uz starta līnijas, takoju, taisu jibes, varu pabeigt lielāko daļu braucienu un cīnos blakus labākajām pasaules braucējām. Man priekšā vēl divas kvalifikācijas – viena pēc trīs nedēļām, otra – nākamajā pavasarī pēc ziemas treniņu perioda. Ir apzinātas manas vājās vietas un jūtos ļoti motivēta pie tām piestrādāt.”

J. Preiss stāsta, ka kopumā Dāvis ļoti labi nostartēja: “Uzskatu, ka Dāvim ir milzīgs potenciāls. Daudzu braucienu rezultātā, vāja vēja un lielu viļņu apstākļos, Dāvis sevi stabili parādīja pieaugušo grupā, kas noteikti nebija veiksme, bet smaga darba rezultāts.”

Kā norāda J. Preiss, arī M.Dzirnieks labi nostartēja, ņemot vērā viņa gatavošanos šim čempionātam, attiecīgi ceļot savu līmeni arī kā sparinga partneris D.Mazajam. M. Dzirnieks kopvērtējumā ierindojās 88. vietā.

Visi rezultāti šeit: https://thehague2023.sailing.org/results-centre/

Vairāk informācija : https://thehague2023.sailing.org/the-championships/about-the-allianz-sailing-world-championships/

Dāvis Mazais ir Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sudraba sastāva sportists, savukārt, Estere Paula Kumpiņa un Mārtiņš Atilla ir LOV) bronzas sastāva sportiste.

LOV sportistus līdzfinansē Latvijas Olimpiskā komiteja no valsts budžeta līdzekļiem.