Noslēdzies RĪGAS KAUSS BURĀŠANĀ 2023


Aizvadītajā nedēļas nogalē – 19.un 20.augustā, Daugavā pie Vanšu tilta, sadarbojoties ar Rīgas Brīvostu, norisinājās RĪGAS KAUSS burāšanā. Šogad regatē dalību ņēma 36 jahtas, kas kopumā ir vairāk kā 150 burātāju dažādos vecumos. Jahtas startēja 6 dažādās grupās un pavisam kopā tika doti 5 starti divās sacensību dienās. Starti tika doti akvatorijā pie Vanšu tilta uz jūras pusi. Arī Rīgas iedzīvotājiem un viesiem bija iespēja vērot skaistās buras no Daugavas abiem krastiem, kas šogad bija tiešām daudz. Pasākuma ietvaros tika svinīgi atklāts arī RĪGAS SPORTA BURĀŠANAS CENTRA jaunais dušu un tualešu komplekss, kas ir vēl viens paveiktais solis jahtkluba infrastruktūras attīstībā.


Balvas tika pasniegtsa 6 jahtu grupās, kur LYS I grupā uzvaru guva jahta “Gabriels”, ar vienu no šīs regates lielākajām komandām, LYS II grupā ātrākie bija jahta “Blondy”, ORC grupā jahta “UDACH”, sportiskajā PLATU25 grupā jahta “VooDoo”, STAR grupā vinnēja tēvs ar dēlu – Armands un Kristaps Plātes, bet TAUTAS grupā uzvarējajahta, kas uz Rīgas kausu ieradās no Usmas jahtkluba – jahta “Rose”.


Šogad tika pasniegts arī RĪGAS BRĪVOSTAS kauss, kas nonāca pie jahas “Varavīksne” komandas. Jahtai Varavīksne rit nu jau 102 gads, un šī ir Latvijā senākā burājošā jahta. Bet jahtas kapteinis Ēvalds Kārlis Zupāns ir RĪGAS KAUSS 2023 vecākais kapteinis, kurš ir kā piemērs tam, ka burāt var jebkurā vecumā.

Ar katru gadu burāšanas sporta veids kļūst arvien populārāks Latvijā. Arvien jauni burātāji parādās jau esošajās komandās, un burātāju skaits turpina augt. Lielai daļai tiem, kuri pamēģina šo sporta veidu, burāšana kļūst par dzīvesveidu, tiek iegādāta jahtiņa un šajās aktivitātēs nereti iesaistās visa ģimene. To arī varam novērot RĪGAS KAUSA regatē, kur ir jahtas, uz kurām kopā burā ģimenes locekļi.

Šī gada RĪGAS KAUSS ietvaros, svinīgi tika atklāts arī RĪGAS SPORTA BURĀŠANAS CENTRA jaunais dušu un tualešu komplekss, kas nenoliedzami ir viena no svarīgākajām vietām jebkurā publiskā vietā. Katru gadu jahtklubā tiek strādāts pie infrastruktūras attīstīšanas, lai gan jahtkluba biedriem, gan arī piestātnes viesiem šeit būtu komfortabla uzturēšanās, un, kas ļautu piesaistīt gan jaunas pasaules mēroga sacensības, gan arī burāšanas tūristus mūsu galvaspilsētai. Uz šīs sezonas sākumu jahtklubā tika papildinātas piestātnes, kas
šobrīd nodrošina vietas 120 peldlīdzekļiem. Vienlaicīgi ir uzsākta administratīvās ēkas būvniecība, virs kuras būs skatu laukums, no kura vērot Rīgas skatus.

Rīgas kauss burāšanā ir vietēja mēroga sacensības, kas notiek katru gadu, un šie ir burāšanas svētki burātājiem. Arī laikapstākļi mūs lutināja – abas dienas bija saulainas un arī vēja netrūka. Regate vienmēr tiek organizēta Rīgas svētku laikā. Regati organizē Rīgas Sporta Burāšanas Centrs, kas ir viens no sportiskākajiem un aktīvākajiem jaunajiem jahtklubiem Rīgā. Regates galvenais mērķis ir parādīt buras Rīgas iedzīvotājiem un viesiem, tādējādi popularizējot burāšanas sporta veidu, vienlaicīgi parādot tā daudzveidību. Sacensībām tika piesaistīti dažāda vecuma burātāji. Rīgas svētku nedēļas nogalē burāja gan komandas, kuru sastāvā piedalījās visa ģimene – gan pieaugušie, gan bērni, bija komandas, kurās apvienojušies burātāji ar dažādu pieredzi – gan burātāji ar daudzu gadu pieredzi, gan tādi, kas burāšanu iepazinuši pavisam nesen, kā arī, sacensību dalībnieku starpā bija nopietni sportisti, kas piedalās dažādās sacensībās visas sezonas garumā un cīnās par godalgotām vietām sīvā konkurencē. Ar to šīs sacensības ir iecienītas, ka tajās var piedalīties ļoti dažādās jahtu klasēs, visdažādākās burātāju komandas. Vienlaicīgi šī ir brīnišķīga iespēja šo skaisto sporta veidu parādīt arī Rīgas iedzīvotājiem un viesiem, uzrīkojot regati pašā pilsētas centrā pie Vanšu tilta.

RĪGAS SPORTA BURĀŠANAS CENTRS ir dibināts 2016.gadā, un ir viens no straujāk attīstošajiem jahtklubiem Latvijā. RĪGAS SPORTA BURĀŠANAS CENTRU ir izveidojusi biedrība Latvian Sailing Team un galvenais centra radītājs, veidotājs un attīstītājs, kurš ir arī šī visa rojekta idejas autors un virzītājspēks – burātājs Andrejs Buls, kurš sporta centru dibināja ar domu izveidot daudzfunkcionālu burāšanas sporta centru Rīgas centrā, lai popularizētu un attīstītu burāšanas sporta veidu pilsētā. Un tas arī ir izdevies – 2018.gadā jahtklubā tika rīkotas pasaules mēroga sacensības PLATU25 sporta jahtu klasē, bet 2028.gadā tiek plānots organizēt ORC PASAULES ČEMPIONĀTU. Katru gadu tiek rīkots RĪGAS KAUSS burāšanā regate, kā arī, šogad jau otro gadu RĪGAS SPORTA BURĀŠANAS CENTRĀ tiek organizētas RĪGAS SEZONAS ATKLĀŠANAS un SLĒGŠANAS regates, bet visas sezonas garumā burātāji tiek piesaistīti iknedēļas BURĀŠANAS TRENIŅREGATĒM Daugavā, kas tiek organizētas katru otrdienu un ceturtdienu.

Informāciju sagatavoja:
RĪGAS KAUSS BURĀŠANĀ 2021
pasākuma vadītāja Kristīne Štāla-Bula
t.26587222, e-pasts: stala@inbox.lv
Sacensību informācija: www.rigasailingcentrer.com
Facebook lapas:
https://www.facebook.com/RigasSportaBurasanasCentrs/
https://www.facebook.com/rigasailingcup/
https://www.instagram.com/rigasailingcenter/