Jahta “Thora” ieguvusi 17.vietu pasaules čempionātā sporta burāšanā

Debitējot ORC pasaules čempionātā jūras burāšanā, Latvijas jahta “Thora” C klasē 67 jahtu konkurencē izcīnīja augsto 17.vietu. Prestižajās jūras burāšanas sacensībās, kas no 2. līdz 12.augustam norisinājās Ķīlē, Vācijā, tika sadalīti medaļu komplekti trīs dažādās kategorijās.

“Mūsu komandai šīs bija pirmās tik augsta līmeņa sacensības, kuru sākumā nācās pacīnīties ar nelabvēlīgiem laika apstākļiem, tā krietni pārbaudot komandas saliedētību un cīņas garu. Tā mums bija jauna pieredze – burāt spēcīgā sānvējā tik tuvos apstākļos, taču “Thora” astoņu cilvēku lielā komanda ar šo izaicinājumu lieliski tika galā. Mūsu ambīcijas ir pārliecinoši nostāties uz goda pjedestāla līdzās labākajām Lietuvas un Igaunijas burātāju komandām,” stāsta “Thora” kapteinis R. Vaivods.

“Thora Sailing team” ir izveidota salīdzinoši nesen ar mērķi popularizēt jūras burāšanu Latvijā un ar laiku veidot cienījamu konkurenci labākajiem Lietuvas, Igaunijas un citu valstu burātājiem. Latvijai ir gara jūras robeža, taču abās kaimiņvalstīs šis sporta un brīvā laika pavadīšanas veids ir daudz populārāks un ar izkoptākām tradīcijām.

“Burāšana ir demokrātisks sporta veids, kurā uz vienas jahtas var satikties pieredzējuši jūras vilki ar cilvēkiem, kuriem vienkārši patīk jūra, vējš un piedzīvojumi. Burāšanā ikviens var atrast ko jaunu gan pašizaugsmei, gan komandas darba iemaņām vai vienkārši labi pavadītam laikam. Ceram, ka mūsu panākumi iedvesmos arī citus iesaistīties šajā nodarbē,” atzīst jahtas “Thora” īpašnieks un burātājs Klāvs Vasks.

Interesanti, ka jūras burāšanā, kur, atšķirībā no citiem zēģelēšanas veidiem, vienās sacensībās piedalās dažādas jahtas, liela nozīme ir gan tehnoloģiskajiem risinājumiem, tostarp jaunu materiālu un tehnoloģiju izmantošanai, gan arī brauciena stratēģijas plānošanai, dažādu faktoru un risku novērtēšanai, kā arī komandas spējai likt to visu lietā.  “Thora sailing team” pārstāvis atzīst, ka reizēm laba rezultāta sasniegšanā būtiska nozīme ir iepriekšējiem aprēķiniem pie datora, jo uzvarētāju var notiek vien neliela punktu atšķirība. Taču tas nemazina azartu, tieši otrādi – tas ir izaicinājums gan pašiem burātājiem, gan viņu spējām, kas palielina gandarījumu par sasniegto.

ORC pasaules čempionātu bieži dēvē par burāšanas olimpiskajām spēlēm, jo tajā pulcējas labākie jūras burātāji no visas pasaules. Šogad Vācijā notiekošajās sacensībās piedalījās 121 jahta no 13 valstīm, tostarp iepriekšējo gadu pasaules un Eiropas titulu ieguvēji no Itālijas, Rumānijas, Ķīnas, Vācijas, Igaunijas. Igauniju pārstāvēja 12 komandas, Lietuvu – 10 jahtas, bet Latviju – “Thora Sailing team” un “Project A1 Sailing Team powered by SarmaNorde”.

, ORC World Championship 04. – 12.08.2023, ORC Start, Falkensteiner Leuchtturm

C klasē, kurā startēja arī Latvijas “Thora”, uzvarētāju laurus plūca Igaunijas jahta “Sugar 3”. B klasē, kurā piedalījās otra Latvijas komanda “Project A1”, pirmo vietu ieguva “Windwishiper44” no Polijas. Visprestižākajā A klasē uzvarēja jahta “Beau Geste” no Honkongas, kuras komandā piedalījās 14 burātāji no Austrālijas, Ķīnas, Lielbritānijas, Jaunzēlandes un ASV.

Par jahtu Thora

Jūras jahta “Thora” ir nosaukta par godu vienam no visu laiku slavenākajiem jūras ceļotājiem, norvēģu etnogrāfam, arheologam, rakstniekam Tūram Heijerdālam (1914-2022) (Thor Heyerdahl). Norvēģa 8000 km garais pārbrauciens pāri Klusajam okeānam ar plostu “Kon-Tiki” (1947) pierādīja seno civilizāciju spēju nodibināt kontaktus starp dažādiem kontinentiem. Jau Heijerdāla pirmā ekspedīcija atklāja ne tikai viņa izcilās jūrniecības prasmes, bet arī apliecināja cilvēku neticamo drosmi un apņēmību.

11 metrus garā un piecas tonnas smagā jahta “Thora” ir apliecinājums jūrniecības tehnoloģiju progresam un attīstībai. Plašās kajītes, modernā virtuve padara jahtu ērtu ilgstošiem braucieniem, tā aprīkota ar modernām navigācijas tehnoloģijām un drošības aprīkojumu, tehnoloģijas ir videi draudzīgas, tādēļ tai ir minimāla ietekme uz jūras ekosistēmu.

mail: team@thorasailing.com

https://thorasailing.com

https://www.instagram.com/thorasailing/

https://www.facebook.com/thorasailing 

https://www.youtube.com/@THORASailing

Tekstu sagatavoja Gatis Rozenfelds, “THORA” komandas kurators