Latvijas sportisti tiek pie vairākām godalgām Ziemeļvalstu burāšanas čempionātā jauniešiem

Aizvadītajā nedēļā Kuivižos noslēdzās teju nedēļu ilgas burāšanas sacensības jauniešiem – Ziemeļvalstu čempionāts. Piedaloties 247 burātājiem no Baltijas un Skandināvijas, labākie jaunie sportisti tika noskaidroti piecās klasēs. Starp meistarīgākajiem arī Latvijas jaunieši.

Kopumā jaunie sportisti četru dienu garumā mērojās spēkiem Optimist, ILCA4, ILCA6 un vējdēļu klasēs iQFOiL U17 un iQFOiL U19. Katrā klasē, kur reģistrējās minimāli nepieciešamais skaits, zēni un meitenes tika vērtēti atsevišķās divīzijās. Kā skaidro sacensību organizatori, šis ir Nordic formāts, kas īpaši raksturīgs konkrētajām sacensībām.

Burātāju sniegums vērtēts pēc zemāko punktu jeb low-point sistēmas, kad iegūtais punktu skaits katrā braucienā atbilst faktiski ieņemtajai vietai. Kopvērtējumā visu braucienu punkti tiek saskaitīti, atņemot vienu vai vairākus sliktākos sniegumus saskaņā ar klases nolikumā noteikto.

Sacensību organizatori un tiesnešu komiteja vienisprāti norāda, ka pirmās šāda veida sacensības, kas tika aizvadītas Latvijā, noritēja izcili. Bez meistarīgi noorganizētā notikuma uz ūdens un krastā, visi īpaši vēlas izcelt laikapstākļus, kas bija piemēroti šāda veida notikumam. Kā noslēgumā norādīja sacensību galvenais tiesnesis no Igaunijas Tonis Kasks: “Fināla sacensību dienā laika apstākļi bijuši tik piemēroti, ka šī, iespējams, bija visu laiku labākā burāšanas diena manā ilggadīgajā pieredzē – vējš bija stabils, stiprs rietumu vējš ne par stipru, ne par vāju, samērīgs vilnis, saulains un pietiekami silts.

Kā skaidro pasākuma organizatori tieši laikapstākļus dēļ Ziemeļvalstu čempionāta norisē visās klasēs varēja noritēt ieplānotais braucienu skaits, kas padarīja sāncensību iespējami objektīvāku. Šādi jau sestdien godināti meistarīgākie sportisti katrā klasē.

ILCA 6 laivu klase

Olimpiskajā ILCA 6 klasē, kas iepriekš plašāk zināma kā LASER RADIAL, kopumā piedalījās 16 jaunieši no trīs valstīm – Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas. Sacensības šajā klasē notika tikai zēnu divīzijā, kur kopā bija pārstāvēti 12 sportisti. Meitenes ILCA 6 klasē pieteicās četras, tāpēc tām atsevišķa ieskaite nenotika (minimāli nepieciešamais sportistu skaits – pieci) un starti notika kopā ar zēniem. Ema Kuiodite no Lietuvas kopvērtējumā ar 48 punktiem starp zēniem ierindojās augstajā piektajā vietā.

Tikmēr meistarīgākie sportisti ILCA 6 klasē zēnu divīzijā, bija burātāji no Lietuvas un Latvijas. Pēc deviņiem startiem trešo vietu ar 31 punktu izcīnīja latvietis Ričards Muciņš no Rīgas jahtkluba. Savukārt sudraba un zelta pakāpiens pienācās lietuviešiem – Rokasam Germanavačiusam (19 punkti) un Mariusam Antanavičiusam (12 punkti).

Visi klases rezultāti pieejami šeit.

ILCA 4 laivu klase

ILCA 4, kas iepriekš plašāk zināma kā LASER 4,7 laivu klase, piedalījās kopumā 22 sportisti no četrām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Dānijas. Meiteņu divīzijā pārstāvētas 10 sportistes, bet zēnu divīzijā – 12. Starp spēcīgākajiem zēniem un kopvērtējumā ar 10 punktiem deviņos startos, pārliecinošu uzvaru izcīnīja dānis Karls Kristians Lisdāls Andersens, igaunis Rauls Ottessons ar 43 punktiem ierindojās otrajā vietā, bet latvietis Artis Kristers Graudums, kurš pārstāv Burāšanas akadēmiju / “Klubs 360”, piekāpās igaunim vien ar diviem punktiem un izcīnīja augsto trešo vietu.

Tikmēr dāmu divīzijā meistarīgākā izrādījās Latvijas sportiste Kristiāna Paula Sīmane, kas pārstāv Rīgas jahtklubu, un deviņos braucienos ar 38 punktiem izcīnīja augsto pirmo vietu. Otrajā un trešajā vietā Sīmane atstāja aiz sevis igaunietes – Mari Ottesonu, kas ar 40 punktiem ieņēma goda pjedestāla otro pakāpienu un Elizabeti Hitrovu, kura ar 52 punktiem ieguva bronzu.

Visi klases rezultāti pieejami šeit.

iQFOiL vindsērfinga klase

Pasaulē šobrīd lielu popularitāti burāšanas sportā iegūstošais iQFOiL vindsērfings Ziemeļeiropas čempionātā tika pārstāvēts divās klasēs – U19 un U17. Sadalījums atšķiras buras izmēra dēļ. Kā skaidro organizatori, nereti vecāki vai augumā raženāki burātāji startē U19, tikmēr U17 buras izmērs ir mazāks un tādēļ attiecīgam augumam ar to demonstrēt sportisko sniegumu ir krietni parocīgāk. Kopumā vindsērfinga klasēs Latviju sportisti pārstāvēja viskuplākā skaitā.

iQFOiL U19 kopā piedalījās 13 sportisti un sportistes. Līdzīgi kā ILCA 6 klasē, arī šeit meiteņu divīziju izveidot neizdevās, tomēr kā labākā starp zēniem izrādījās igauniete Lisette Āsemta, kopvērtējumā ar 69 punktiem ierindojoties augstajā sestajā vietā. Tikmēr zēnu divīzijā, cīnoties ar sportistiem no Zviedrijas, Igaunijas un Lietuvas, pirmo vietu ļoti sīvā cīņa ieguva Latvijas Olimpiskās vienības sastāva sportists Dāvis Mazais (Olimpisko burāšanas skola “Rīdzene”, Latvijas Olimpiskās vienības Sudraba sastāva sportists), kurš 14 braucienos ar 15 punktiem izcīnīja uzvaru, apsteidzot ar 1 punktu kopvērtējumā zviedru Vidaru Nistromu. Igaunis Aksels Hāva atpalika no otrās vietas ar divas reizes lielāku punktu skaitu un kopvērtējumā ieguva 32 punktus, kas, tiesa, ļāva ieņemt vietu uz trešā goda pjedestāla pakāpiena.

Tikmēr iQFOiL U17 klasē kopā izdevās iedot 14 startus, kur par uzvaru cīnījās 11 burātāji un burātājas no Latvijas, Igaunijas un Norvēģijas. Meiteņu divīzijā piecas sportistes, bet zēnu – seši. Starp meitenēm sportiskākās izrādījās igaunietes, kuras savā starpā vien ar viena punkta atšķirību sadalīja zeltu un sudrabu – Berta Kivistika (51 punkts) un Līsa Marī Kalk (52 punkti). Tikmēr norvēģiete Lūcija Smita Ulseta atpalika ar 39 punktiem no otrās vietas un izcīnīja bronzas godalgu ar 91 punktu, ar nieka trīs punktiem aiz sevis atstājot ceturtās vietas ieguvēju Roziju Sieru. Tikmēr Latvijas sportiste Līva Škutāne ar 102 punktiem ierindojās piektajā vietā.

Zēnu divīzijā iQFOiL U17 klasē startēja seši sportisti no Latvijas. Labākais izrādījās Viljams Preiss, kurš pārstāv Olimpisko burāšanas skolu “Rīdzene”, un ar mazāko punktu skaitu (11 punkti) izcīnīja uzvaru. Preiss juniors otrajā vietā atstāja Dāvi Škutānu (19 punkti), bet trešajā – Arvilu Spīgenu (39 punkti).

iQFOiL U17 klases rezultāti pieejami šeit, bet iQFOiL U19 klases rezultāti pieejami šeit.

Jaunāko sportistu Optimist klase

Viskuplāk, kā sākotnēji tika prognozēts, tika pārstāvēta pirmsolimpiskā Optimist klase ar 185 dalībniekiem – 102 zēniem un 83 meitenēm no septiņām valstīm. Ņemot vērā, ka bija ļoti liels jauno burātāju skaits, Optimist klase tika sadalīta apakšgrupās un sacensības aizvadītas gan ar kvalifikācijas, gan fināla braucieniem.

Meiteņu divīzijā kopā piedalījās 83 sportistes, kur spējākās izrādījās skandināvietes. Zviedrijas sportistes Elsa Beijāra (12 punkti) un Kornēlija Baldoka Frosta (23 punkti) izcīnīja pirmo un otro vietu. Tikmēr dāniete Freja Vintergārda uz uzvaras pjedestāla trešā pakāpiena un izcīnīja bronzu ar 32 punktiem, aiz sevis atstājot zviedrieti Almu Beijāru ar vienādu punktu skaitu. Vienīgajai latvietei Optimist klases meiteņu divīzijā Mētrai Timrotai 189 punkti un 67.vieta.

Savukārt zēnu divīzijā pārliecinošākie arī zviedri – visas trīs pjedestāla vietas Zviedrijas sportistiem. Pirmajā vietā Oskars Netterlids (8 punkti), otrajā – Viktos Elfvings (13 punkti) un trešajā – Ernests Ākessons (30 punkti), kurš ārpus uzvaras goda pakāpieniem atstāja ceturtās vietas ieguvēju – dāni Alfredu Pontoppidanu Dollerisu (42 punkti).

Optimist klases meiteņu divīzijas rezultāti šeit, Optimist klases zēnu divīzijas rezultāti šeit.

Komandu sacensības

Bez ierastām pretvēja – pavēja distancēm, kas tika izveidotas katrai klasei atsevišķi, pirmo reizi Latvijā tika aizvadītas arī vienas dienas sacensības komandām jeb Team Race Optimis klasei. “Šī bija lieliska iespēja mūsu jauniešiem un treneriem izmēģināt Skandināvijā visai populāro formātu, un arī iedzīvotāji to ērti varēja vērot no Salacgrīvas upes abiem krastiem,” tā Latvijas Zēģelētāju savienības valdes locekle un sacensību sekretāre Kristīne Kanska. Viņa arī paskaidroja, ka komandu sacensības paredz iespēju katrai dalībvalstij izvirzīt divas komandas, kuras sacentās savā starpā – vienu zēnu un vienu meiteņu komandu.

Pirmajā raundā savā starpā spēkiem mērojās 11 komandas – Lietuva savus pārstāvjus neizvirzīja, bet Latvija izvirzīja tikai zēnu komandu. Kā skaidro organizatori, Team Race formāts paredz vairākus raundus, kur katra valsts sacenšas savā starpā ar katru. Tās valstis, kurām vairāk uzvaru, tālāk jau mērojas spēkiem fināla braucienos, kas kopumā bija paredzēti trīs. Interesanti, ka šajā formātā protesti jeb sportiskās domstarpības tiek risinātas turpat uz ūdens, jo katram startam ar motorlaivām līdzi seko tiesneši, ar karogiem  norādot, vai protests tiek apmierināts vai noraidīts.

Jāatzīst, lai arī Optimist klasē ir visjaunākie dalībnieki, tomēr šis sacensību veids bija īpaši spraigs un emocionāls. Burāšana nav pats ērtākais sports, kam var tā pavisam vienkārši sekot līdzi, vērojot uz ūdens savus favorītus. Šis bija īpaši pateicīgs formāts, kuru noteikti būtu vērts arī turpmāk attīstīt Latvijā, līdzīgi kā tas notiek kaimiņvalstīs un Skandināvijā” tā Kanska

Komandu sacensībās zēnu divīzijā uzvaru izcīnīja Zviedrijas sportisti, otrajā vietā – Dānijas pārstāvji, bet trešajā ierindojās somi. Sarunā pēc uzvaras ar Zviedrijas komandas sportistu Viktoru Elfvingu, viņš norāda, ka tā nebija viegla uzvara. “Visi mači bija jāizcīna, vissmagākā cīņa, protams, ar Dānijas komandu. Mūsu uzvaras atslēga – vienmēr būt ātriem un nekad nepadoties, turpināt cīņu līdz galam! Pirms sacensībām ļoti trenējāmies. Šajā distancē vējš bija ļoti mainīgs – nelielas vēja brāzmas vai bezvēja pleķi varēja uzrasties pēkšņi un no nekurienes. Tā bija patiešām grūta cīņa,” tā Elfvings pēc uzvaras.

Tikmēr komandu sacensībās meiteņu divīzijā pārākas izrādījās sportistes no Dānijas, kuras apsteidza otrās vietas ieguvējas – igaunieties. Zviedrijas pārstāves ierindojās augstajā trešajā vietā. Komentējot sportisko sacensību dienu Salacgrīvas upē dāniete Asta Dolleris Pontoppidan pauž, ka uzvaras izcīņa bija sarežģīta, pat ļoti sarežģīta. “Mainīgas vēja virziens, vēja stiprums cēlās un krita, arī distances vieta neliela, tas bija grūti, bet mēs to izdarījām! Mēs esam ļoti daudz trenējušās komandu sacensībām gan taktiski, gan ātrumā, un tagad tas ir atmaksājies,” priecīgi Pontoppidan Dolleris.

Organizatoru komentāri

Aizvadītās nedēļas starptautiskais notikums Ziemeļvalstu čempionāta burāšanā jauniešiem, kas pirmo reizi notika kādā no Latvija ostām, kopumā esot vērtējams kā atzinīgi paveikts. Pateicības vārdus neslēpa gan starptautiskie partneri, gan tiesneši, gan sportistu vecāki. Kā paši organizatori smej – 50 procenti no veiksmes bija izcili piemēroti laikapstākļi, kas padarīja sacensību gaitu ļoti baudāmu.

Jau vēstīts, ka Latvijai bija jāpacīnās par iespēju organizēt notikumu mūsu valsts krastos. Ierasti Ziemeļvalstu čempionāts notiek kādā no Skandināvijas valstīm vai Igaunijā, kur ir pieredzes bagātāki burāšanas centri ar izbūvētu infrastruktūru šādu notikumu uzņemšanai.

Lai arī organizēt tik lielu burāšanas pasākumu bija jauna pieredze, manuprāt, mums gāja ļoti labi. Protams, bija atsevišķi momenti, kuri prasīja ātrus un nestandarta risinājumus. Piemēram, nakts laikā vajadzēja uzšūt dažus karogus sacensību tiesāšanas, kas šajā čempionātā strādāja trīs distancēs – atsevišķi ILCA klasēm, iQFOiL un Optimist,” pēc pasākuma ar pārdomām dalās čempionāta organizators, Kuivižu jahtkluba valdes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Močāns. Organizators īpaši izceļ tiesnešu kolēģijas darbu, kas šajās sacensībās bija neierasti liela – 30 personu sastāvā. “Milzīgs darbs un apjomīga plānošana gan pirms pasākuma, gan pielāgošanās faktiskiem notikumiem jau čempionāta norises laikā. Katrs iesaistītais paveica savu darbu uz 100 procentiem. Par to katram īpašs paldies,” turpina Močāns.

Jautājot, vai Latvija ir gatava uzņemt šādus vai līdzīgus pasākumus vēl un vai viņš pats apņemtos īstenot ko līdzīgu atkal, Kuivižu jahtkluba pārstāvis un čempionāta organizators nevilcinoties nosaka: “Ir gūta laba pieredze, pamanītas nianses, kuras vajadzētu uzlabot. Bet domāju, ka apstāties nevajag. Jāturpina rīkot liela mēroga sacensības burāšanā un ne tikai.

Viņš arī min, ka ir jau jaunas idejas, bet pagaidām tās atklāt nevēlas, vien norāda, ka lielu starptautisku sacensību organizēšanai piesakās daudz valstu. Konkurence esot liela. “Jāizpilda neskaitāmi atbilstības kritēriji, lai varētu iegūt iespēju uzņemt notikumu. Parasti piesakās valstis ar lieliem sacensību centriem un kārtīgu nacionālo finanšu atbalstu. Protams, tas ir izaicinājums Kuivižiem konkurēt ar šīm vietām. Taču mūsu plusi ir tas, ka esam jauna  piemērota osta ar savu eksotiku, labu servisu un kvalitāti,” tā Močāns, norādot, ka starptautisko partneru piešķirtais uzticības kredīts ir attaisnojies un šis pasākums būs investīcija vēl citiem notikumiem burāšanā.

Ziemeļvalstu čempionātu burāšanā jauniešiem organizēja Kuivižu jahtklubs sadarbībā ar Latvijas Zēģelētāju savienību. Norisi atbalstīja Limbažu novada pašvaldība, Latvijas sporta federāciju padome, Kapteiņu osta un Regate “Takats”.

Plašāka informācija un sacensību rezultāti čempionāta “Nordic Youth Sailing Championships 2023” oficiālajās lapās www.manage2sail.com un sociālajā vietnē Facebook @Kuivizi2023.

* * * * *

Foto izlase no sacensībām: https://we.tl/t-SUYYDqTk0h (Jānis Spurdziņš, SONY Latvija)

Video materiāls (nemontēts televīzijas vajadzībām): https://we.tl/t-71W913lnna (Jānis Spurdziņš)

Informāciju sagatavoja

Ilona Skorobogatova, TAGAT

E-pasts ilona.skorobogatova@gmail.com

M.t. 25922782