Dāvis Mazais izcīna bronzu Eiropas Čempionātā

Laika posmā no 1. līdz 8. jūlijam Itālijā, Garda ezerā norisinājās IQFoil Youth and Junior atvērtais Eiropas Čempionāts. Lai gan sacensībās varēja piedalīties arī dalībnieki, kuru pārstāvētās valstis ir ārpus Eiropas, tika atsevišķi vērtēts arī Eiropas dalībnieku sniegums.

Jāņa Preisa un Raita Škutāna pavadībā, Latvija šajās sacensībās tika pārstāvēta kuplā skaitā – Līva Škutāne, Leo Leonards Blūms, Dāvis Škutāns, Dāvis Mazais, Kārlis Meņģelsons, Gustavs Feņuks, Arvils Spīgens, Marts Olbiks, Miks Bušmanis, Viljams Preiss un Marta Kļaviņa.

Kopumā sacensībās piedalījās 422 dalībnieki, no kuriem 153 sportisti U17 vīriešu konkurencē, 66 dalībnieces U17 sieviešu konkurencē, 145 U19 vīriešu konkurencē un 58 dalībnieces U19 sieviešu konkurencē.

Sieviešu konkurencē, U17 grupā, Līva Škutāne ierindojās 63. vietā, savukārt, U19 grupā mūsu sportiste Marta Kļaviņa ierindojās 27. vietā 58 dalībnieču vidū.

Puišu konkurencē U17 grupā Miks Bušmanis izcīnīja 34. vietu 153 sportistu konkurencē.

Jāpiemin, ka U17 grupa startēja kopā ar U15 grupu, bet rezultātos var redzēt izdalītus arī U15 grupas sportistus, attiecīgi, atbilstošā vecumgrupā mūsu sportistu rezultāti ir augstāki. Viljams Preiss ierindojās 100. vietā, visa čempionāta laiku cīnoties ar Dāvi Škutānu, kurš kopvērtējumā ierindojās 101. vietā. Arvils Spīgens – 134. vietā un Marts Olbiks – 140. vietā U17 vīriešu konkurencē.

Treneris J. Preiss uzsver, ka Dāvim šis augstākais sasniegums karjerā: “Dāvim šī un iepriekšējā sezona ir ļoti sarežģīta, jo ir nepārtraukta pārslēgšanās no viena inventāra uz otru, jo viņš šobrīd piedalās gan jauniešu, gan pieaugušo sacensībās.
Jaunais olimpiskais IQFoil formāts paredz sacensību divos posmos. Sākumā notiek atlases braucieni, bet pēdējā dienā “Medalrace” labākajiem desmit. Līdz ar to uzdevums numur viens ir iekļūt desmitniekā. Dāvim tas izdevās, kā arī parādīja lielisku cīņas sparu un taktiku ceturdaļfinālā, atlasoties uz pusfinālu. Tur, diemžēl, starts neizdevās, līdz ar to vieta finālā, kur sacenšas labākie trīs, šoreiz izpalika. Lai vai kā, 4. vieta kopvērtējumā un 3. starp Eiropas valstīm ir labākais Dāvja rezultāts un esmu tiešām gandarīts par Dāvja sniegumu.”

“Bija sarežģīta nedēļa, visu nedēļu nespēju atrast vienmērīgu ritmu – daudz kļūdas vai neveiksmes, taču tā pat sanāca saglabāt savu vietu top 10 visu laiku. Nedēļas beigās, būdams 9. vietā, kvalificējos uz medal race. Medal race ceturtdaļfinālā sanāca labs starts un ar smagu darbu sanāca kvalificēties pusfinālam, tur mazliet neveiksmīgs starts un paliku vienu vietu aiz fināla, taču beigu rezultāts tā pat ļoti apmierina un prieks, ka jau kārtējo reizi pierādu sevi un cīnos starp top vietām,” komentē Dāvis Mazais.

J. Preiss uzskata, ka mūsu sportistu sniegums varētu būt vēl labāks, ja komanda neierastos sacensību vietā iepriekšējā naktī, bet vismaz nedēļu atklimatizētos, pierastu pie apstākļiem un atpūstos, kā to dara viņu konkurenti. Esot ļoti izteikti redzams, kā pēc pāris braucieniem mūsu sportisti aprod un pielāgojas apstākļiem, attiecīgi sacensību vidū sportistiem nereti esot visaugstākie rezultāti. 4 Kambīzēni (Līva Škutāne, Dāvis Škutāns, Arvils Spigēns un Marts Olbiks) un treneris Raitis Škutāns ieradās Itālijā jau 26. jūnijā, lai pirms EČ piedalītos IQFoil klases rīkotajā nometnē, kas bija lieliska iespēja sagatavoties EČ un iepazīt Gardas ezera specifiku.

Kā norāda J. Preiss, M. Bušmanis uzrādīja stabilu rezultātu, bet jāmeklē risinājumi/regulējumi, kā varētu tikt līdz TOP 10 braucēju sarakstam: “Mikam bija vairāki izrāvieni sacensību vidū, bet milzīgās konkurences un sagatavotības dēļ ir ļoti sarežģīti noturēt līderu pozīciju 153 sportistu vidū”.

“Ņemot vērā to, ka u17 divīzijā man šis ir pirmais gads – kopumā gāja labi. Sacensības finišēju 34. vietā no 153 dalībniekiem. 6 dienās mēs nobraucām 14 braucienus. Daudzos gāja labi un nobraucu pat top 5, dažos pieļāvu mazas kļūdas un zaudēju vietas, bet no kļūdām jāmācas un jāsāk trenēties vel vairāk nākamajām sacensībām,” komentē M. Bušmanis.

“Martai ļoti labi uzlabojumi pret iepriekšējo sezonu. Jāsaka, ka arī pasaulē progress ir milzīgs, līdz ar to arī konkurence ir milzīga un līmenis ir ļoti audzis. Daži no braucieniem sanāca izcili, bet tomēr pastāvīgu rezultātu vēl šajās sacensībās neizdevās noturēt,” komentē treneris J. Preiss.

“Ņemot vērā, ka man šīs ir 2. starptautiskās sacensības šī gada sezonā, periodā no 01.01.23. – 08.07.23., un konkurentiem, kuri ir Top 15, ir vismaz 5 starptautiska mēroga sacensību pieredze šajā laika periodā, rezultāts ir atbilstošs manu vecāku finansiālajām iespējām un manai maksimālai pašatdevei. Paldies Rīgas domei par līdzfinansējumu 32% apmērā no kopējām izmaksām šīm sacensībām. Ierindojos 27. pozīcijā, 58 dalībnieku konkurencē. Izcila sacensību pieredze, izkristalizējās pilnveidojamās nianses. Šis sniegums mani motivē trenēties citigak, lai oktobrī, Pasaules čempionatā spētu uzrādīt augstāku rezultātu,” komentē M. Kļaviņa.

R. Škutāns sacensību rezultātu visiem saviem audzēkņiem vērtē ļoti pozitīvi: “Pats svarīgākais ir ievērojamais progress, kas iegūts nometnes un EČ laikā. Sacensības praktiski visas dienas noritēja pie spēcīga vēja, kurš mums šogad treniņos praktiski nav bijis. Mūsu sportisti ļoti labi izskatījās slaloma distancē, kas ir mūsu maziem vējiem pieejamākā distance treniņu procesā, savukārt, sliktāk izskatījāmies kursā vai maratonā, jo līdz šim maijā un jūnijā vājā vēja dēļ tikai vienā treniņā varējām iedot kursa startus. Tas noteikti atstāja iespaidu uz sacensībām kursa distancē, lai uzrādītu augstākus rezultātus kopvērtējumā. Papildus, gribu teikt, ka man ir milzīgs prieks par Dāvja Mazā uzrādīto sniegumu, cīņasparu un izcīnīto vietu.”

Visi rezultāti šeit: https://iqyjeuropeans2023torbole.sailti.com/en/default/races/race-resultsall

Dāvis Mazais ir Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sudraba sastāva sportists. LOV sportistus līdzfinansē Latvijas Olimpiskā komiteja no valsts budžeta līdzekļiem.

Latvijas Olimpiskā Komiteja

Latvijas Olimpiskā vienība

https://lsfp.lv/

https://www.izm.gov.lv/lv

M.Kļaviņas un M. Bušmaņa dalības un dzīvošanas maksa sacensībās tika līdzfinansēta ar Rīgas Domes atbalstu.