Kuplā skaitā pārstāvēts Pasaules IQFoil čempionāts jauniešiem un junioriem

Laika posmā no 21. līdz 28. augustam Silvaplanas ezerā, Šveicē norisinājās iQFoil Pasaules čempionāts jauniešiem un junioriem.

Engadin ielejā ir ļoti sarežģīti burāšanas apstākļi, pirmkārt, jau tāpēc, ka tur nedarbojas neviena no laika prognožu aplikācijām, attiecīgi – sportisti, treneri un sacensību rīkotāji var tikai cerēt uz vēju un paļauties uz vietējo novērojumiem, kas drīzāk nosaucami par pareģojumiem. Diemžēl, šajā nedēļas nogalē Maloja vējš lika nedaudz vilties, kā rezultātā notika salīdzinoši maz braucienu un ilgstošas startu gaidīšanas krastā. Tā kā notika maz braucienu, sportistiem bija arvien labāk sevi jāpierāda katrā no braucieniem, jo nebija skaidrības par to, cik braucienu izdosies realizēt – bet tāda jau ir burāšanas sacensību specifika.

Latvijas komanda tika pārstāvēta kuplā skaitā – 12 sportisti.

Visplašāk pārstāvēta bija U17 vecuma grupa, kurā Latviju pārstāvēja Arvils Spīgens, Miks Bušmanis, Dāvis Škutāns, Viljams Preiss un Kristers Krauklis, kopumā sacenšoties 94 dalībnieku (no 21 valsts) konkurencē. Saskaņā ar sacensību nolikumu, U15 grupa startēja kopā ar U17 sportistiem, bet tos apbalvoja atsevišķi.

Lai gan Mikam Bušmanim neizdevās noturēt pagājušā gada līmeni nokļūstot uz pjedestāla, viņam izdevās izcīnīt 5. vietu 27 sportistu konkurencē, kas joprojām ir ļoti labs rezultāts. Tālāk seko Viljams Preiss ar 17. vietu, Dāvis Škutāns ar 21. vietu, Arvils Spīgens ar 23. vietu un Kristers Krauklis ar 25. vietu. Jāpiemin, ka pagājušajā gadā Latvijas pārstāvis Viljams Preiss ieguva jaunākā dalībnieka statusu un arī šogad, starp visiem čempionāta dalībniekiem, Latvijas komandā bija jaunākais sportists – Kristers Krauklis, kurš debitēja atstājot aiz sevis divus Izraēlas sportistus.

Līva Škutāne, kurai šis bija pirmais Pasaules līmeņa čempionāts, realizēja 4 no 7 braucieniem un ieguva neatsveramu pieredzi, kura noteikti noderēs turpmākajās sacensībās. “Līva ātri aptvēra akvatoriju un aprada ar lielo dalībnieku skaitu uz starta līnijas. Progress bija acīmredzams, ar katru braucienu arvien vairāk pietuvojoties pārējiem dalībniekiem. Visiem trim Kambīzes sportistiem šī bija pirmā pieredze pasaules līmeņa sacensībās, un, protams, varēja novērot lielāku satraukumu un pat citādāku braukšanas stilu, jo dalibnieku skaits uz starta līnijas jau vien bija vairākas reizes lielāks nekā pierasts Latvijas mēroga sacensībās, bet tāpēc ir nepieciešams arvien vairāk piedalīties starptautiskos čempionātos, lai gūtu pieredzi, pārliecību un sasniegtu augstākus rezultātus,” stāsta Kambīzes treneris Raitis Škutāns.

U19 grupā Latviju pārstāvēja Dāvis Mazais, Jēkabs Čeže, Artūrs Sprindžuks, Leo Leonards Blūms, kā arī divas sportistes sieviešu divīzijā – Hetija Keita Gertmane un Marta Kļaviņa. Dāvis Mazais, kurš ir Latvijas Olimpiskajā vienības sastāvā, izcīnīja 8. vietu 84 dalībnieku (no 25 valstīm) konkurencē. Dāvis izcīnīja vietu arī Medal Race, kas nozīmē braucienu 10 labāko sportistu konkurencē, bet, diemžēl, pāragrs starts izslēdza trīs dalībniekus – Dāvi tajā skaitā. “Dāvis Medal Race iekļuva kā septītais labākais sportists 84 dalībnieku konkurencē, līdz ar to viņa maksimālā programma bija ceturtdaļfināls, pusfināls un fināls. Čempionāta laikā Dāvis uzrādīja stabilu sniegumu, katrā braucienā cīnoties ar labākajiem. Burāšanā starts ir kritisks, jo, ja tiek nokavēts starts, tad ne tikai atpaliek no pārējiem, bet arī netiek pie “tīra” vēja. Dāvis to, protams, zin, tāpēc finālsērijā gāja uz maksimumu un, diemžēl, priekšlaicīgi šķērsoja starta līniju. Jebkurā gadījumā, esmu apmierināts gan ar Dāvja, gan visas komandas sniegumu, jo mēs parādījām sevi kā konkurētspējīgu komandu starp burāšanas lielvalstīm,” komentē treneris Jānis Preiss.

Jēkabam Čežem izdevās apsteigt pusi no dalībniekiem, izcīnot 43. vietu. Artūrs Sprindžuks ierindojās 52. vietā un Leo Leonards Blūms – 73. vietā.

U19 sieviešu divīzijā piedalījās 41 dalībniece no 16 valstīm. Marta Kļaviņa ierindojās 31. vietā, savukārt, Hetija Keita Gertmane, kurai arī šis bija pirmais Pasaules čempionāts, ierindojās 39. vietā.

Šāda līmeņa sacensībās satiekas labākie sportisti un viņu treneri, līdz ar to ir iespēja neformāli sadraudzēties un aprunāties ar dažādu valstu pārstāvjiem. Kā informēja Kambīzes treneris R. Škutāns, vairāku valstu pārstāvji, jo īpaši – norvēģi, somi un dāņi, kā arī IQFoil klases menedžeris Gonzalo Costa Hoevel izrādīja interesi par 2023. gadā plānoto Ziemeļvalstu čempionātu, kurš tiks organizēts Latvijā.

Visi rezultāti apskatāmi šeit:
https://2022iqyjworlds.sailti.com/en/default/races/race-resultsall

Paldies par bildēm #Sailingenergy #Engadinwind un #IQFoilyouthjunior

Dāvis Mazais ir Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) bronzas sastāva sportists. LOV sportistus līdzfinansē Latvijas Olimpiskā komiteja no valsts budžeta līdzekļiem.

Latvijas Olimpiskā Komiteja

Latvijas Olimpiskā vienība

https://lsfp.lv/

https://www.izm.gov.lv/lv