Atskats uz Latvijas burātāju 2020.g. sezonas starptautiskajiem sasniegumiem.

2021. gads  ir strauji sācies, un vēl mazliet jāatskatās, kā gāja Latvijas burātājiem 2020.g. sezonas straptautiskajās sacensībās. Tāpat kā visos sporta veidos, arī burāšanā šī bija pilnībā atšķirīga sezona no visām iepriekšējām, ar daudzām atliktām, pārliktām un pat pusceļā pārtrauktām sacensībām.

Eiropas čempionātā Laser 4.7 klasē Mārtiņš Atilla iegūst augsto 5.vietu.

2020. gada sezonas Eiropas lielākās un nozīmīgākās sacensības Laser 4.7 klases burāšanā, ILCA Eiropas čempionāts, notika Portugālē, Vilamūrā no 14. – 21. augustam. Tajās piedalījās 107 sportisti un 78 sportistes no vairāk nekā 25 valstīm. Latviju pārstāvēja Mārtiņš Atilla. Jāatzīmē, ka šajā gadā Mārtiņš ir nomainījis burāšanas klasi, sākot treniņus Laser laivu klasē tikai 2020.gada sezonas agrā pavasarī, apgūstot šīs laivas specifiskās īpatnības Baltijas jūras akvatorijā gan Laser 4.7, gan Laser Radial klasēs.
Vilamūra ir lieliska burāšanas sacensību akvatorija okeānā, Portugāles dienvidos, kas pārbauda sportistu stratēģiskās spējas pieņemt pareizo lēmumu un taktisko izpildījumu distancē dažādos mūsu sportistiem neierastos apstākļos, kā piemēram, vēja maiņas (īsā brīdī no 4 mezgliem uz 15 – 16 mezgliem un otrādi, kombinācijā ar vēja virziena maiņu), plūdmaiņu straumes attiecīgajā laika brīdī distancē un okeāna viļņu ietekme esošajā vēja virziena/stipruma kombinācijā.
Līdz ar to, 6 sacensību dienas, kopumā startējot 11 startos ir nopietns pārbaudījums ikvienam sportistam prasot gan psiholoģisko noturību, gan labu fizisko sagatavotību tik ievērojamā dalībnieku konkurencē. 3 pirmajās sacensību dienās norisinājās kvalifikācijas braucieni, lai pēc iegūtajiem rezultātiem sportistus sadalītu fināla braucienos, kuros sportisti cīnīsies savstarpēji – spēcīgākie konkurenti godpilnajā zelta grupā un pārējie – attiecīgi sudraba grupā.
Neskatoties uz sarežgītajiem un neierastajiem okeāna akvatorijas burāšanas apstākļiem, Latvijas sportists Mārtiņš Atilla pēc kvalifikācijas dienām spēja ierindoties labāko sportistu grupā – zelta flotē. Lielisks sniegums -labākie rezultāti kvalifikācijas braucienos 2,4 un 6 vieta.
Trīs fināla brauciena dienas ir vēl priekšā un ikviena no tām ir pilnas izaicinājumu – zelta grupas konkurenti ir ļoti augsta līmeņa sportisti, bez tam, pēc 6 saspringtajiem kvalifikāciju braucieniem trīs garu dienu garumā, ir jaušama visiem spriedze un protams, arī fiziskais nogurums. Neviens no braucieniem nav līdzīgs iepriekšējam, jo katrā startā izmainījusies ir plūdmaiņas straumes ietekme un vēja stipruma/virziena attiecība distancē. Zelta flotes konkurencē ikviena mazākā kļūda vai neveiksme “maksā” dārgi, jo punktu skaits ir ļoti līdzīgs daudziem izcilajiem sportistiem. Neskatoties uz visu, Latvijas sportistam izdevās lielisks pirmais fināla brauciens – veiksmīgs starts, precīza taktika distancē un ar lielu “atrāvienu” no nākamās laivas, Mārtiņš Atilla  uzvar zelta flotes pirmo braucienu.
Kopvērtējumā Eiropas čempionātā Mārtiņš Atilla iegūst augsto 5.vietu 107 dalībnieku puišu konkurencē, kas ir līdz šim augstākais Latvijas burātāju sasniegums Laser burāšanas klasē šāda līmeņa sacensībās.

Eiropas čempionātā Optimist klasē Karlīna Vaivode cīnās Zelta flotē, un sasniedz 32. rezultātu.

Eiropas čempionāts notika rudenī, Slovēnijā, pēc pārcelšanas no Tallinas. Ar striktiem Covid ierobežojumiem, un atceltas pēdējās sacensību dienas. Latvija startēja ar piecu jauniešu komandu, kurus pavadīja Rihards Vaivods. Pēc nepilnīgas sagatavošanās sezonas laikā, vislabāko rezultātu uzrādīja Karlīna Vaivode, ierindojoties 32. vietā meiteņu konkurencē.
Starptautiskajā 44. Spinaker regatē Tallinā Ričards Muciņš izcīnīja 3. vietu, Karlīna Vaivode – 7. Izcilus rezultātus starptautiskā Kalevi jahtklub regatē Tallinā šī gada augustā uzrādīja Ričards Muciņš, iegūstot 1. vietu un Rihards Pļaviņš – otro vietu. Viesturs Simsons šajā regatē ieguva 5. vietu un Paula Kristiāna Sīmane – 7. vietu. Ričards Muciņš parādīja apbrīnojami stabilu sniegumu – deviņos no 10 braucieniem finišējot kā pirmais.

Esterei  Kumpiņai Laser Radial klasē labākais rezultāts 13.vieta Pasaules kausa posmā Miami.

Un 69.vieta Pasaules burāšanas čempionātā sievietēm Austrālijā. Agija Ēlerte Laser Radial izcīnījusi Igaunijas čempiones titulu.

Esteres pārdomas par aizvadīto sezonu un Latvijas Laser burātāju komandu: “Ja runājam par ievērojamākajiem rezultātiem Latvijas Laser burātājiem, tad man noteikti jāatzīmē Mārtiņa uzcītība un talants. Manuprāt, tas ir apsveicami, ka, pārejot no optimist uz 4.7, viņš aizvien ir starp labākajiem. Kā arī es priecājos par Roberta Bula Štāla sasniegumiem šogad. Manuprāt, viņš ir krietni uzlabojis savu fizisko formu, ko parāda arī rezultāti gan Igaunijas čempionāta posmos, gan Latvijas sacensībās. Protams, arī jaunietes tur līdzi, Elza Cibule uzrādīja lielisku sniegumu Baltijas konkurencē Igaunijas čempionāta 2. posmā, Tallinā. Apsveicu arī Agiju ar viņas Igaunijas čempiones titulu. Ceru, ka nākamgad pandēmijas situācija nedaudz rimsies un mēs visi varēsim atkal sacensties starptautiska līmeņa konkurencē, kur parādīsim ieguldīto darbu šajā sezonā.

Runājot par sevi, tad protams, mans mērķis nākamgad ir kvalificēties Olimpiskajām spēlēm. Šobrīd cītīgi trenējos, maksimāli ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus.”, tā par sevi saka Estere. Un arī Agija ir pilna cīņasspara, lai sacenstos par iekļūšanu Olimpiskajā komandā.
2020.g. Latvijā ienācis IQFoil, kas ir jaunā olimpiskā vējdēļu klase kurā tiks izcīnītas Parīzes 2024 Olimpiskās medaļas.
Šī jaunā klase apvieno dažāda vecuma un stila braucējus, sākot no Bic techno un RSX braucējiem un beidzot ar PWA slaloma smagsvariem, un sacensību programmā iekļauts gan slaloms, gan kursa braukšana un maratons. Šogad pirmajās Starptautiskajās spēlēs Gardas ezerā piedalījās 7 Latvijas sportisti.
LZS goda prezidens Ansis Dāle ievēlēts par starptautiskās IQFoil klases izpildkomitejas priekšsēdētāju.

Informāciju sagatavoja Vita Matīse, Alberts Rozins, Ints Baškevics, Estere Kumpiņa.