Dalībnieku vērtējums par LZS organizēto pamatzināšanu semināru burāšanas sacensību tiesnešiem, organizatoriem un treneriem SOK Olimpiskās solidaritātes programmas ietvaros

Šī gada 6.-7. jūnijā Rīgā norisinājās Latvijas Zēģelētāju savienības (turpmāk tekstā LZS) organizētais pamatzināšanu seminārs par BSN, procedūrām un labajām praksēm burāšanas sacensību tiesnešiem, organizatoriem un treneriem SOK Olimpiskās solidaritātes programmas ietvaros, kuru vadīja starptautiskais tiesnesis Andrus Poksi. Andrus Poksi ir ne tikai Starptautiskās tiesnešu komitejas loceklis 2020. gada Olimpiskajās spēlēs Tokijā, tiesnesis 2012. gada Londonas un 2016. gada Riodežaneiro Olimpiskajās spēlēs, bet arī pārstāv World Sailing kā starptautiskais tiesnesis, sacensību noteikumu komitejas loceklis, tiesnešu apakškomitejas loceklis un olimpisko klašu apakškomitejas loceklis. Semināra vadītājs uzsver, ka tiesneša kompetenci raksturo pārliecība, un, lai nodrošinātu pārliecību, tiesnesim ir nemitīgi jāatkārto zināšanas un jāpilnveido sava pieredze, proti, regulāri jāmācas neatkarīgi no viņa kvalifikācijas.

Kā norāda LZS prezidents L. Loginovs, seminārs noritēja augstā profesionālajā līmenī, par kura organizēšanu vēlas izteikt atzinību I. Jākobsonei un K. Kanskai.  L. Loginovs uzskata, ka zināšanas, kuras tika iegūtas no starptautiski atzīta tiesneša A. Poksi, noderēs turpmākā darba nodrošināšanā. Lai gan šī semināra programma bija veidota pamatzināšanu līmenī, LZS viceprezidents N. Penke uzskata, ka pasākums bija pietiekami saturīgs, lai apmierinātu dažāda līmeņa zināšanas.

Latvijas Topper kluba prezidents P. Bormanis izsaka atzinību visiem LZS valdes locekļiem, kuri piedalījās šajā seminārā, tādejādi pilnveidojot zināšanas par starptautisko burāšanas sacensību noteikumiem (BSN). Šī kluba pārstāvji A. Rozins un L. Rozins vēlētos, lai šāda veida seminārs būtu organizēts arī jomas profesionāļiem, jo vairāki aktuāli jautājumi palika neatbildēti laika ierobežojumu dēļ. Neskatoties uz augstākminēto, A. Rozins notikušo semināru vērtē kā labāko ieguvumu šajā jomā pēdējo gadu laikā, un rekomendē organizēt padziļināta satura semināru ar iegūto zināšanu pārbaudi.

Šajā seminārā piedalījās arī Latvijas un Lietuvas nacionālās kategorijas tiesnesis J. Tamkvaitis, kurš to atzina kā ļoti vērtīgu, paužot izbrīnu, cik apjomīgi semināra vadītājs spēj pasniegt sacīkšu organizācijas vadlīnijas un nianses, izklāstot vairākus pieredzes stāstus par to, kam jāpievērš uzmanība un no kādām tipiskām kļūdām nepieciešams izvairīties. Papildus semināra programmas saturam, J. Tamkvaitis saņēmis atbildes uz vairākiem sevis interesējošiem jautājumiem, kā arī uzzinājis vairāk par “World Sailing” darbu un tā nozīmi. Engures jahtkluba pārstāvis T. Fišers-Blumbergs ir vienisprātis ar nacionālās kategorijas tiesnesi, piebilstot, ka semināra laikā izkristalizējās pāris nepilnības, kuras nepieciešamas novērst turpmākajā darbā.

Arī Jauniešu burāšanas kluba “Jūrmala” pārstāve I. Aile norāda, ka vērtīgākais, viņasprāt, bija semināra vadītāja personīgā sacensību tiesāšanas pieredze, gadījumi no tiesnešu prakses un atbildes uz konkrētiem jautājumiem, kuras nevar izlasīt noteikumu grāmatā.

Platu25 asociācijas pārstāvis M. Graudums, izsakot pateicību par šāda veida semināra nodrošināšanu, uzsver, ka, neskatoties uz dalībnieku dažādo zināšanu līmeni, katrs varēja sev iegūt nepieciešamo, uzzinot kaut ko no jauna, atkārtojot jau esošās zināšanas vai uzdodot sev interesējošu jautājumu semināra vadītājam.

Sanāksmes dalībnieki ir vienisprātis, ka šāda veida semināru ir jārīko atkārtoti – gan pamatzināšanu, gan profesionālākā līmenī. Šāda veida semināri līdz šim nebija rīkoti, bet, ņemot vērā lielo atsaucību un dalībnieku pozitīvo vērtējumu pēc tā,  tiks meklētas iespējas nodrošināt šādus seminārus arī turpmāk. Informējam, ka, pamatojoties uz valstī noteiktajiem ierobežojumiem, šajā seminārā, nevarēja piedalīties vairāk kā 25 cilvēki, tādejādi liedzot apmeklējumu visiem interesentiem.