Eiropas Čempionāts jauniešiem Laser Radial klasē 2018 – Balatonfoldvar

Tēma Pasākumi ārvalstīs | 0

No 07. līdz 14. aprīlim Ungārijā, Balatona ezerā, norisinājās Laser Radial jauniešu Eiropas čempionāts. Uz šīm Eiropas līmeņa sacensībām no Latvijas, treneres Žaklīnas Litaunieces vadībā, devās trīs burātājas, Agija Ēlerte, Estere Paula Kumpiņa (abas no Rīgas Jahtkluba) un Anna Vernere (jauniešu burāšanas klubs Jūrmala). Visas ieradās Ungārijā laicīgi, lai varētu veikt dažas treniņdienas pirms sacensībām. Laika apstākļi jau treniņu laikā bija ļoti mainīgi. No lēna vēja līdz brāzmainam.

7. un 8. aprīlī visiem dalībniekiem bija reģistrācija, testa regate un atklāšanas ceremonija, kura noslēdzās ar iespaidīgu cirka uzvedumu. Priekšā sešas sacensību dienas ar plānotiem 12 startiem. Pirmajā sacensību dienā izdevās izvest divus braucienus mērenā mainīgā vējā. Mūsu burātājas, pēc diviem startiem, 53 dalībnieču konkurencē ieņēma sekojošas vietas: Anna 31. vietā, Agija 41. vietā un Estere 51. vietā.

Otrā un trešā sacensību diena pagāja gaidot vēju. Kādu brīdi gaidīšana notika krastā un citā brīdī visi dalībnieki bija uz ūdens un turpināja gaidīt. Bija mēģinājumi iedot startus, bet lēnais un mainīgais vējš tā arī neļāva izvest nevienu no plānotajiem startiem.

Ceturtajā sacensību dienā 12. aprīlī vējš bija atgriezies un visi atkal varēja doties uz startu. Kopā tika izvesti trī starti. Mūsu jaunietēm šī diena pagāja vairāk vai mazāk neitrāli rezultātu jomā. Anna un Estere saglabāja savas pozīcijas, bet Agijai 45. vieta par četrām pozīcijām zemāk.

Piektā sacensību diena 13. aprīlis jau solīja spirgtu vēju un dienas garumā atkal trīs starti. Annai stiprajā vējā nedaudz sliktāks rezultāts un par trijām pozīcijām zemāk 34. vieta. Agijai piektdiena – 13 izvērtās galīgi neveiksmīga. Divi melnie karogi un rezultātā kritums vēl par trim pozīcijām uz 48. vietu, kārtīga melnā piektdiena. Toties Estere šo dienu izmantoja pilnībā un stiprākos laika apstākļos veica strauju izrāvienu paceļoties par veselām 12 pozicijām uz 39. vietu.

Pēdējā dienā vējš atkal paņēma brīvdienu un gala rezultāti palika nemainīgi, kā pēc piektdienas startiem. Kopā tiesnešiem izdevās izvest astoņus no plānotajiem divpadsmit startiem. Visām meitenēm bija kāpumi un kritumi bet visumā labi aizvadīts čempionāts. Annai pirmais Eiropas čempionāts Radial klasē un augstākais rezultāts startos ir 14. vieta ceturtajā braucienā. Esterei pēdējā vējainajā dienā izdevās sasniegt augsto devīto vietu braucienā. Agijai sniegums bija stabils bez lēcieniem, tikai tie divi melnie karogi izjauca visus plānus. Labākais starts pēdējā vējainajā dienā 28. vieta.

Uzvaras laurus plūca Itālijas sportisti. Jaunietēm par Eiropas čempioni tika kronēta Matilda Talluri, jauniešiem čempions arī no Itālijas Guido Gallinardo.

Vairāk informācijas un rezultāti: radialyoutheuro2018.org

Informāciju sagatavoja Latvijas Laser Burātāju Asociācija