Noslēdzies Optimist klases Pasaules čempionāts Taizemē

Tēma Pasākumi ārvalstīs | 0

Mūsu Optimist klases komanda: Sāra Tolstika (JK Engure), Mārtiņš Atilla (Topperklubs), Eduards Pļaviņš (Rīgas JK), Miks Valters (Rīgas JK) un Rihards Straume (Burāšanas akadēmija/klubs 360) šī gada Optimist klases pasaules čempionātam (PČ) gatavojās trenera Rene Abner (Somija) vadībā, kas notika no 11.07 – 21.07.2017, Varuna Royal Yacht Club, Pataija, Taizeme. Šī gada PČ ir Optimist klases rekordists – tajā piedalījās līdz šim lielākais dalībvalstu un dalībnieku skaits Optimist klases vēsturē – 62 valstis un 281 dalībnieks. Atcerēsimies, ka Optimist klases pasaules čempionāta aizsākumos, 60jos gados, bija tikai 9 dalībvalstis (!).
PČ formāts ir 3 kvalifikācijas dienas un 3 fināla dienas, kurās sportisti cīnās pēc kvalifikācijas rezultātiem attiecīgi zelta, sudraba, bronzas un emeralda grupās šo grupu ietvaros.

Mūsu komanda ieradās Taizemē, Pataijā 4. jūlijā, lai gandrīz nedēļas garumā varētu sagatavoties Optimist klases Pasaules čempionātam, atklimatizēties un pierast neierastajos apstākļos.
Atbraucot, sportistus sagaidīja mūsu klimatiskajiem apstākļiem neierasts 30 – 32C karstums, mitrums (75 – 90 %), kas nemazinājās arī naktī, bet papildinājās ar necaurredzamu tropisko lietu, kā tas notiek šajā, musonu lietainajā gadalaikā Taizemē. Arī PČ akvatorija Pataijas līcī pārsteidza visus ar savdabību – paisuma/bēguma ļoti lielā ietekme mijiedarbojās ar jūras straumēm (akvatorijas grunts ir stipri pauguraina, kur straume vienā vietā varbūt 20-25 m/min un turpat blakus var būt stipri mazāka), kas mazliet kompensējās, ja vējš pārsniedz 10kn, bet vējam samazinoties straumju ietekme palielinās līdz pat neiespējamībai “tikt uz priekšu”.
Vējš virs 10kn bija treniņu dienās, bet PČ sākoties tas arvien vairāk samazinājās un praktiski nevienu brīdi vairs 10 kn atzīmi nesasniedza, it īpaši fināla braucienu dienās, kad braucieni varēja notikt tikai vienu dienu no trijām, jo nebija vējš nemaz.

Rezultātā Mārtiņš Atilla (LAT 59, Topperklubs, treneris Alberts Rozins) iekļuva zelta flotē, ierindojoties 33.vietā starp pasaules labākajiem Optimist klases sportistiem un uzlabojot par 24.vietām iepriekšējā PČ rezultātu, ir atnesis Latvijas Optimistiem visu laiku augstāko rezultātu.
Eduards Pļaviņš (LAT 120, RJK, trenere Žaklīna Litauniece) iekļuva bronzas flotē, sasniedzot šajā grupā 42. vietu un kopvērtējumā ierindojoties 183. vietā.
Sāra Tolstika (LAT 118, Engures JK, treneris Gatis Krauklis) iekļuva emeralda flotē, sasniedzot šajā grupā 35. vietu un kopvērtējumā ierindojoties 246. vietā.
Šī gada PČ debitanti Miks Valters (LAT 115, RJK, trenere Žaklīna Litauniece) iekļuva emeralda flotē, sasniedzot šajā grupā 49. vietu un kopvērtējumā ierindojoties 260. vietā
un Rihards Straume (LAT 130, Burāšanas akadēmija/klubs 360, treneris Rihards Vaivods) iekļuva emeralda flotē, sasniedzot šajā grupā 54. vietu un kopvērtējumā ierindojoties 265. vietā.

Šajos burāšanai sarežgītajos apstākļos mūsu sportisti ieguva ļoti vērtīgu pieredzi, pasaules labāko Optimist klases sportistu konkurencē, kas sportistiem viennozīmīgi noderēs turpmāko burāšanas prasmju attīstībā, kā arī iemantojot daudz jaunu draugu no dažādām pasaules valstīm, kurus vieno kopējais – burāšanas sports.

Visi rezultāti ŠEIT