Noslēdzies World Sailing Pasaules čempionāts jauniešiem Omānā

Laika posmā no 13. līdz 17. decembrim Omānā, Al Mussanah norisinājās World Sailing Pasaules čempionāts jauniešiem. Jau 50 reizi čempionāts pulcēja pasaules labākos burātājus vecumā līdz 19 gadiem, kopumā 433 dalībniekus no 59 valstīm, 11 dažādās klasēs.

Latviju sacensībās pārstāvēja Elza Cibule ILCA 6 meiteņu konkurencē, Mārtiņš Atilla ILCA 6 puišu konkurencē un Marta Kļaviņa Techno 293+ vējdēļu klasē.

Regates formāts atšķīrās no klašu čempionātiem. Katrā klasē valsti pārstāvēja tikai viens sportists vai viena komanda (divvietīgajās klasēs). Pirmo reizi čempionātā tika iekļauts Formula Kite. World Sailing un Oman Sail sacensību komiteja nodrošināja kvalitatīvu sacensību norisi, veiksmīgi veicot paredzētos 9 braucienus. ILCA inventārs tika nodrošināts no laivu ražotājiem Zegelmeyer.

Apstākļi uz ūdens bija pietiekami sarežģīti un neparedzami. Gaidītās jūras brīzes nespēja pilnībā nostabilizēties, jo tās veidojās lēni (5-6mezgli) un vēlu. Dienas pirmie braucieni ILCA6 klasei tika plānoti tikai pēcpusdienā 13:30, vējdēļiem pat 15:00. Tikai uz dienas otro startu (ap 15:00) vēja stiprums dažreiz pieņēmās spēkā līdz 10-12 mezgliem un ap četriem jau atkal pavājinājās. Šo apstākļu dēl, bija maksimāli svarīgi startēt tīrā vējā, lai varētu noturēt savu ātrumu un braukt pēc izvēlētās stratēģijas.

Mūsu ILCA burātājiem lēnā laika apstākļos bija liels izaicinājums, nācās mainīt taktisko pieeju braucienu laikā. Nereti nācās izvēlēties “dzīties” pēc vēja pastiprinājumiem, pametot kontroli pār floti. Šādos sarežģītos apstākļos mazas kļūdas dārgi maksāja ne tikai mūsu burātājiem, bet līdz pat pēdējam braucienam arī sacensību līderiem.

Kopumā, saglabājot spēju koncentrēties un parādot savas spēcīgās puses, Elzai un Mārtiņam vairākkārt izdevās būt līderu vidū starp desmit labākajiem, tā arī finišējot.

Elza noslēdza čempionātu ierindojoties 26. vietā 46 dalībnieču konkurencē.

Mārtiņš 9 braucienu sērijā izcīnīja 11. vietu 50 dalībnieku konkurencē.

Marta ierindojās 13. vietā 17 dalībnieču konkurencē.

Par ILCA 6 čempioniem kļuva Sebastians Kempe (Bermuda) un Florencia Chiarella (Peru), savukārt Techno 293 dāmu konkurencē labākā bija Francijas pārstāve Pianazza.

Nāciju kopējā ieskaitē, summējot katras dalībvalsts sportistu rezultātus, Latvija ierindojās 30.vietā 59 valstu ieskaitē.

Rezultātus skatīt:

Youth Sailing World Championships – Results (worldsailingywc.org)

Foto un video:

Youth Sailing World Championships – Videos (worldsailingywc.org)

Youth Sailing World Championships – Photos (worldsailingywc.org)

 

2022. gada WS Pasaules čempionāts jauniešiem notiks jau jūnijā Nīderlandē,Hāgā.