Atskats uz U19 Eiropas čempionātā jauniešiem Laser Radial (ILCA 6) klasē

No 26. jūnija līdz 3. jūlijam Rīgas jahtkluba burātājas Elza Cibule un Paula Laipniece ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālu atbalstu (turpmāk – RDIKSKD) meiteņu konkurencē piedalījās U19 Eiropas čempionātā jauniešiem Laser Radial (ILCA 6) (turpmāk – Eiropas Čempionāts) klasē Horvātijas pilsētā Kaštela, Marina Kaštel jahtklubā.

Eiropas Čempionātā kopā  reģistrējās 72 jaunietes un 217 jaunieši. Visas meitenes startēja vienā flotē. Puiši tika sadalīti trijās flotēs ar kvalifikācijas braucieniem un fināla braucieniem.

Sacensības sākās ar inventāra pārbaudi un apmērīšanu, kā arī testa braucienu. Eiropas Čempionātā  tika paredzēti 12 braucieni (2 braucieni dienā), lai izcīnītu Eiropas čempionu titulus, taču laika apstākļi plānoto programmu krietni pamainīja. Pirmās dienas bija ekstremāli karstas (gaisa temperatūra pārsniedza +32C) un burātājus sagaidīja bezvēja dienas ar ilgu gaidīšanu uz ūdens līdz 5 stundām dienā, iesāktiem un atceltiem braucieniem. Nokļūšana uz sacensību akvatoriju bija jāveic šlepējoties apmēram 40min un tikpat atpakaļ.

Nākamās trīs dienas atnesa ilgi gaidīto jūras brīzi un burātājiem sākās īsts maratons cīņā par Eiropas čempiona medaļām. Dienā bija jānobrauc trīs starti arvien pieaugošā vēja stiprumā. Parasti uz pirmo startu vēja stiprums bija ap 9-12 mezgliem un jau trešajā startā tas sasniedza 20-27 mezglus. Piecas no sešām dienām sacensību akvatorija bija atklātajos ūdeņos.

Latvijas burātājām šis bija pirmais Eiropas čempionāts Laser Radial klasē, kas ir Olimpiskā sieviešu laivu klase. Meitenes startēja ar mainīgiem panākumiem. Elzai Cibulei izdevās vairākos braucienos finišēt pirmajā desmitniekā, uzrādot labu starta ātrumu un izvirzoties līderu grupā. Paulas Laipnieces veiksmīgākie braucieni bija pirmajā trīsdesmitniekā. Kopā tika veikti 8 braucieni, pēc sestā brauciena Elza Cibule stabili turējās pirmajā piecpadsmitniekā. Kļūda, kurā tika nopelnīti maksimālie  punkti, diemžēl, neļāva noturēt savu pozīciju un Elza Cibule noslēdza čempionātu 24. vietā. Paula Laipniece kopvērtējumā ierindojās 48. vietā (72 sportistu konkurencē).

Par U19 Eiropas čempionāta uzvarētāju jaunietēm kļuva Palanti Alessia no Čehijas, otrā vieta īrietei McMahon Eve, trešā- Krievijas sportistei Lukojanovai Alex.

Puišu flotē Latviju pārstāvēja Mārtiņš Atilla (53. vieta kopvērtējumā 73 sportistu konkurencē). Eiropas čempiona  titulu izcīnīja Cesana Mattia no Itālijas.

Rezultātus , foto un video no sacensībām var apskatīt šeit.

Vairāk informācija šeit: https://eurilca.org/2021-radial-youth-europeans-final-results/

Paldies Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam  par atbalstu dalībai čempionātā!