Latvijas Optimist klases burātāji Pasaules Čempionātam gatavojas Garda Centenary regatē

Laika posmā no 8.-11. jūnijam Itālijā, Garda Centenary regatē pulcējas gandrīz 150 dalībniekus no 21 valsts. Sportistu komandas papildina treneri, vecāki un pavadošie līdzjutēji. Garda Centenary regates rīkošana tika aizsākta, atzīmējot simtgadi kopš burāšanas sākšanas Gardas ezerā, kļūstot par ikgadēju tradīciju un joprojām saglabājot simtgades nosaukumu.

Pasaules čempionāta Latvijas komandai šis bija sagatavošanās posms pirms čempionāta jūlija sākumā. Ja vēl jūnija sākumā Garda izcēlās ar stipru vēju, tad regates laikā bieži bija bezvējš, kas mijās ar ļoti stiprām brāzmām, kas ne vienu vien burātāju izmeta no laivas kā no ļoti atsperīga batuta. Līdz ar to burāšanas apstākļi, salīdzinot ar Latviju, bija sarežģīti, vienlaikus nogurdinoši un prasīja sportistu izveicību un labu taktiku.

Pēdējās dienās starti tika doti jau 8:00 no rīta, kad ezerā tika plānots lielāks vējš, tādēļ sportisti ostā ieradās jau krietni pirms tam. Četrās sacensību dienās ļoti mainīgos apstākļos kopumā tika veikti deviņi braucieni, kas mijās ar vēja gaidīšanu uz ūdens. Pirmās trīs dienas braucieni notika, sadalot burātājus divās flotēs. Pēdējā dienā notika fināla braucieni zelta un sudraba flotē, kur burātāji tika sarindoti, atbilstoši iepriekšējo dienu kvalifikācijai. Fiziskā un garīgā slodze sportistiem bija liela, apstākļi neierasti, tādēļ tika iegūta neatsverama pieredze un jaunas iemaņas.

Šo regati lielākā daļa valstu, tajā skaitā Latvija, izmantoja, lai sagatavotos Pasaules čempionātam, kas notiks šajā pašā akvatorijā jūlija sākumā, tādēļ konkurence bija ļoti spēcīga, startējot kopā ar citu valstu labākajiem burātājiem.

Šajā regatē piedalījās burātāji no šādiem Latvijas klubiem:

  • Latvijas komandas sastāvs – Karlīna Vaivode (LAT138), Kristiāna Paula Sīmane (LAT 121), Rihards Pļaviņš (LAT 120), Jēkabs Čodars (LAT 141) un Jūlijs Kaugars (LAT 99).
  • Burāšanas akadēmija/Klubs 360, Rīgas jahtklubs – Nellija Pavlova (LAT 59)
  • Jauniešu burāšanas klubs “Jūrmala” – Ansis Čodars (LAT 100), Gabriels Civjans (LAT 145), Elza Marija Ciema (LAT 69), Elizabete Lībķena (LAT 38), Alise Ance Rupenheite (LAT 58)).

Regatē uzvarēja Itālijas burātāji – Alessandro Maria Ricci 1.  vietā, Alessandro Cirine 2. vietā, un Taizemes pārstāvis Weka Phanubandh 3. vietā.

Augstu vērtējams gan Latvijas komandas trenera Riharda Vaivoda, gan Jauniešu burāšanas kluba “Jūrmala” treneres Ināras Ailes darbs un atbalsts sportistiem, gan sagatavojot regatei, gan regates laikā, kā arī visu sportistu veikums un sasniegtais. Latvijas vārds Gardā noteikti ir pamanīts.

Latvijas komandas rezultāti:

Zelta flotē*:

Rihardam Pļaviņam (LAT 120) – 49. vieta

Karlīnai Vaivodei (LAT 138) 54. vieta

Jūlijam Kaugaram (LAT 99) 60. vieta

Sudraba flotē*:

Kristiānai Paulai Sīmanei (LAT 121) 32. vieta

Jēkabam Čodaram (LAT 141) 44.vieta.

Vairākiem jaunajiem burātājiem no Rīgas un Jūrmalas šīs sacensības bija debija šāda mēroga regatē, kas ir liels personīgais sasniegums, sevis pierādīšana un izturības apliecinājums. Vienlaikus dalība šādās starptautiskās sacensībās ir liels ieguldījums jauniešu burāšanā arī Latvijas mērogā, stiprinot jauno sportistu burāšanas prasmes un izvirzot jaunus mērķus. Visi rezultāti šeit: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/2149/event

*Burātāji zelta un sudraba flotē tiek dalīti fināla braucieniem pēdējai dienai, balstoties uz iepriekšējo dienu rezultātiem – attiecīgi zelta flotē ir labākie 71, sudraba flotē nākamie 71. 

Fotogrāfiju autors: Jānis Rupenheits

Bildes līdz 30. jūnijam pieejamas šeit: https://failiem.lv/u/bmk4ka9h2