Estere Kumpiņa izcīna 2. vietu Lietuvas Čempionātā Laser Radial klasē

Tēma Pasākumi ārvalstīs | 0
Latvijas 2020. gada burāšanas čempione Laser Radial klasē Estere Kumpiņa izcīna 2. vietu Lietuvas Čempionātā, kas nedēļas nogalē norisinājās Nidā. Kopvērtējumā, kur tiek ņemti vērā gan sieviešu, gan vīriešu rezultāti, Esterei 6. vieta 25 dalībnieku konkurencē.
Sieviešu konkurencē Estere Kumpiņa piekāpās vien Lietuvas izlases līderei Viktorijai Andrulītei, kura jau nodrošinājusi iespēju startēt Olimpiskajās spēlēs Tokijā, ja tās notiks. Estere Lietuvas čempionātā šogad arī bija vienīgā dalībniece no Latvijas.
“Šogad daudzi vīrieši nolēma startēt Laser Radial nevis Laser Standart klasē, kas ir vīriešu olimpiskā klase. Tāpēc bija ļoti interesanti startēt, jo viņi ir gan fiziski spēcīgāki, gan pieredzējušāki. Flote šogad bija spēcīga. Kas attiecas uz sacensībām Nidā, “gāju uz visu banku”. Man izdevās gandrīz visus braucienus finišēt trijniekā, taču saņēmu arī divas diskvalifikācijas par pāragru startu. Tā bija kļūda no manas puses, kas man liedza kāpt uz goda pjedestāla kopvērtējumā,” secina Estere.
Lietuvas čempionātā šogad Esterei ir izdevies savu sniegumu uzlabot, jo 2019. gadā viņa ierindojās 4. vietā sieviešu konkurencē un bija desmitniekā kopvērtējumā. Ironiski, ka pagājušajā gadā tāpat kā šogad Esterei bija divas diskvalifikācijas, kas liedza pacīnīties par augstāku vietu.

Par Esteri Kumpiņu
Estere burāšanā trenējas kopš 2009. gada, ir Latvijas reitinga līdere Laser Radial klasē un 2020. gada Latvijas čempione. 2018. gadā Estere izcīnīja 7. vietu Pasaules jauniešu čempionātā. 2019. gadā viņa kļuva par Igaunijas čempioni sievietēm burāšanā Laser Radial klasē un Pasaules U-21 čempionātā izcīnīja 24. vietu. Eiropas kausu kopvērtējumā togad Estere izcīnīja 6. vietu kopvērtējumā un 2. vietu U-19 jauniešu vidū. 2019./2020. gada ziemas sezonā Estere Pasaules čempionātā sievietēm izcīnija 69. vietu un 16. vietu sudraba flotē, kas ir ievērojami augstāks rezultāts kā iepriekš. Esteres kontā ir arī 13. vietu Pasaules kausa posmā. Šobrīd viņa pasaules reitingā ir 78. vietā un saglabā cerības nokļūt savās pirmajās Olimpiskajās spēlēs, kam vajadzētu notikt Tokijā.Par burāšanas Laser Radial klasi
Laser jahtu klase ir viena no populārākajām burāšanas klasēm pasaulē. Tajā startē ar individuālo jahtu, ko vada viens cilvēks. Ar Laser jahtu var braukt gan jaunieši, gan pieredzējušāki burātāji. To iedala Laser 4.7, Laser Radial (sieviešu olimpiskā klase, Olimpiskajās spēlēs iekļauta kopš 2008. gada) un Laser Standart (vīriešu olimpiskā klase). Būtiskākā klašu atšķirība ir buru izmērs un masta apakšas garums. Laser Radial klasē buras lielums ir 5,76 kvadrātmetri, bet Laser Standart – 7,06 kvadrātmetri. Buras lielums arī nosaka, cik liels pretspēks ir nepieciešams – jo lielāka bura, jo lielāks pretspēks vajadzīgs, lai to “savaldītu”. 
Tekstu sagatavoja: Ieva Treija