Latvijas burātājiem augsti sasniegumi čempionātos Latvijā, Lietuvā un Igaunijā

Aizvadītajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā notika trīs burāšanas čempionāti, kur mūsu burātāji demonstrēja pārliecinošu sniegumu. Piedaloties 150 burātājiem, lielākais no tiem bija pašmāju burāšanas čempionāts Liepājā, kur tika sadalīti goda pjedestāli četrās burāšanas klasēs –  Techno 293, Optimist, Laser un Topcat K1. Vairāk lasi http://www.sailinglatvia.lv/index.php/2020/08/30/latvijas-cempionats-burasana-ir-nosledzies/

Tikmēr, sestdien Lietuvā, Nidā, noslēdzās Baltijas čempionāts Platu25 jahtu klasē. Šajās sacensībās Latviju pārstāvēja BUFFALO komanda un pēc četrām sacensību dienām 17 jahtu konkurencē latviešiem augstā 5.vieta.

Bet Igaunijas čempionāta trešajā posmā, kas notika trīs dienas Tallinā, Laser Radial laivu klasē teicamu sniegumu demonstrēja Latvijas burātāja Agija Ēlerte. Viņai 28 burātāju konkurencē, tai skaitā, mērojot spēkus ar Lietuvas Olimpisko burātāju, izdevās izcīnīt sudrabu – augstā 2.vieta. Vienlaikus, Igaunijas čempionāta kopvērtējumā pēc aizvadītiem trīs posmiem no četriem Latvijas burātājai šobrīd pārliecinošs zelts.

 

AGIJA ĒLERTE, Laser Radial buru laivu klase, Igaunijas čempionāta 3.posms Tallinā

Trijās sacensību dienās laikapstākļi bija ļoti dažādi – ar vieglu, mainīga virziena vēju un bezvēja bedrēm. Sacensības vieglākas nepadarīja arī nelielie viļņi, kas pie tik lēnas burāšanas ir īpaši liels izaicinājums – ir viegli pazaudēt laivas ātrumu un apstāties. Kopumā tieši mainīgie vēja apstākļi padarīja trešo posmu interesantu, bet tas noteikti nebija viegls posms,” tā Ēlerte par sacensībām Igaunijā. Trešajā čempionāta posmā viņa izcīnīja ne tikai 2.vietu savā klasē, bet arī 2.vietu sieviešu kategorijā un 1.vietu U21 kategorijā.

Tāpat Ēlerte norāda, ka lielākais izaicinājums bija mērošanās spēkiem ar Lietuvas Olimpisko burātāju Viktoriju Andrulīti, kura ir pasaules top burātāju saraksta augšgalā. “Pēdējās dienas braucienā man izdevās apdzīt Vikotriju un esmu īpaši priecīga par to, jo apdzīt Olimpisko zvaigzni nav viegli. Esmu gandarīta, ka man ir iespēja burāt ar viņu vienās sacensībās, šādi varu krāt pieredzi un attīstīt meistarību,” tā Ēlerte pēc aizvadītajām sacensībām.

Agija Ēlerte ir viena no Latvijas pretendentēm Vasaras Olimpiskajām spēlēm Tokijā Laser Radial laivu klasē un līdz šim ir bijusi daudzkārtēja Latvijas un Igaunijas čempione, ir Latvijas izlases burātāja, top10 burātāja Eiropā un ir izcīnījusi 2. vietu pasaulē jauniešu grupā. Ja oktobrī COVID-19 ierobežojumu dēļ netiks atcelts Eiropas U21 čempionāts Montenegro, Ēlerte pārstāvēs valsti šajās sacensībās. Tāpat, tiklīdz pasaules burāšanas organizācija World Sailing izziņos Olimpisko spēļu noslēdzošās kvalifikācijas datumu, 20 gadus jaunā sportiste plāno piedalīties šajā kvalifikācijā un iegūt iespēju doties uz Tokiju, lai cīnītos par Olimpiskajām medaļām.

* Laser Radial laivu klase kopš 2008.gada ir sieviešu Olimpiskā laivu klase (vīriešu Olimpiskā laivu klase ir Laser Standart). Tāpat čempionāti ar Laser Radial laivām notiek visā pasaulē gan jauniešiem, gan vīriešiem. Laser Radial laiva ir 4.2 metrus gara un tās buras laukums ir 5.76 kvadrātmetri. Šī sporta buru laiva ir paredzēta vienam cilvēkam. Laser Radial klase ir monotipa un vienādais ekipējums paver iespēju sportistiem sacensties tieši burāšanas meistarībā – izvēlētajā taktikā un izpildes tehnikā. Šī laivu klase ir pārstāvēta plaši visā pasaulē un tiek uzskatīta par vienu no vispopulārākajam laivu klasēm burāšanas vēsturē. Pasaulē šobrīd ar šī tipa laivām burā vairāk par 215 000 burātāju.

VIDEO (TV formātam) LaserRadila burāšana no ūdens + intervija ar A.Ēlerti pēc noslēdzošās sacensību dienas Tallinā: https://ej.uz/Elerte_EEcemp_3posms

FOTO ar A.Ēlerti uz ūdens un uz apbalvošanas pjedestāliem: https://ej.uz/Elerte_EEcemp_3posmsFOTO

REZULTĀTI 3. posms: https://ej.uz/Elerte_EEcemp_3posmsREZ un kopvērtējums https://ej.uz/Elerte_EEcemp_3posmsKOPV

 

BUFFALO komanda, PLATU25 jahtu klases Baltijas čempionāts Nidā, Lietuvā

Aizvadītā nedēļā no 26. līdz 29. augustam Nidā tika aizvadīts Baltijas Platu25 jahtu klases čempionāts, kurā 17 komandu konkurencē četras dienas par tituliem cīnījās arī komanda no Latvijas BUFFALO, kas ir arī šā gada pašmāju čempioni. Kopā notika 10 starti un Latvijas komanda BUFFALO, kuras sastāvā ir pieci burātāji – kapteinis Jānis Benfelds, Enno Ence, Klāvs Vasks, Artis Zekunde un Aigars Voļskis, izcīnīja augsto 5.vieto, atpaliekot ar 26 punktiem no tuvākā pjedestāla pakāpiena. Godalgotās vietas savā starpā sadalīja Lietuvas komandas – 1.vieta BESTIJA, 2.vieta PANDORA un 3.vieta ItellaTV3.

Kā atzīst burātāji, sacensību lielākais izaicinājums šajā čempionātā bija tieši laikapstākļi, tie bija dažādi – no ļoti stiprām brāzmām līdz pilnīgam bezvējam. “Sacensību pirmajā un pēdējā dienā vējš bija īpaši spēcīgs, brāzmas bieži pārsniedza 12 metrus sekundē, kas šādām, 7.5 metrus garām, laivām ir īsts izaicinājums,” tā komandas BUFFALO kapteinis Benfelds. “Tieši stiprā vēja dēļ piedzīvojām vairākas būtiskas neveiksmes, kas vēlāk atspēlējās arī mūsu sniegumā. Saplēsām buras, pazaudējām borta datoru, kas ir teicams palīgs starta procedūras laikā un pie vēja maiņām. Diemžēl, pārlūza arī spinakera bomis, kas ir īpaši svarīgs, burājot kursā pa vējam, un palīdz nest lielās pavēja buras.” Kapteinis arī neslēpj, ka daži komandas biedri šajās sacensībās piedzīvoja nopietnākas traumas, kad bija nepieciešama arī mediķu konsultācija.

Lai arī šoreiz, iespējams, bija pavairāk to lietu, kuras mums izdevās ne tā, kā bijām to vēlējušies, tomēr visa čempionāta laikā mēs pārliecinoši cīnījāmies par ceturto vietu un, zinot apstākļus, tas, mūsuprāt, ir labs sniegums,” skaidro Benfelds. Viņš arī norāda, ka komandai dalība Baltijas čempionātā bija īpaši svarīga, jo šajā pašā akvatorijā Nidā jau nākamgad notiks Platu25 jahtu klases pasaules čempionāts, kurā BUFFALO gatavojas pārstāvēt Latviju un pacīnīties ar pasaules labākajiem burātājiem.

* Platu25 klases jahta ir sporta tipa jahta, kas ir 7.5 metrus gara. Tās komandā ierasti burā 5 sportisti. Platu25 sporta jahtu klase ir viena no populārākajām monotipa jahtu klasēm Eiropā un patlaban tā ir vienīgā monotipa sporta jahtu klase jūras burāšanā Latvijā. Platu25 klase tiek uzskatīta par labāko tiltu starp Olimpisko bērnu un jauniešu burāšanu un jūras jahtu jeb kreiserburāšanu.

 

VIDEO (TV formātam)

1.diena: https://ej.uz/BUFFALO_LTcemp_TV_1Day (stiprs vējš)

2.diena: https://ej.uz/BUFFALO_LTcemp_TV_2Day (lēns līdz mēreni stiprs vējš)

3.diena: https://ej.uz/BUFFALO_LTcemp_TV_3Day (bezvējš, nav startu)

4.diena: https://ej.uz/BUFFALO_LTcemp_TV_4Day (stiprs vējš)

VIDEO no BUFFALO jahtas borta 360kameras

https://ej.uz/BUFFALO_LTcemp_onboardCAM

VIDEO intervija ar BUFFALO kapteini Jāni Benfeldu

https://failiem.lv/u/55dg2gwb#/

FOTO no 1.sacensību dienas: https://ej.uz/BUFFALO_LTcemp_FOTO_1Day

REZULTĀTI: https://lt.regattas.eu/platupanbaltic

Tekstu sagatavoja: Ilona Skorobogatova