Usmas laikmets. 28. regate.

“Ezers bija pilns ar burām kā zupa ar makaroniem…” Tā par 1988. gada Usmas vindsērfinga regati rakstīja prese. Toreiz tika sasniegts absolūtais rekords – 284 sērfotāji! Vairāk burātāju vienā klasē Latvijā nav startējis ne pirms, ne pēc tam.

Usmas vējos rūdījušies gan nākamie mūsu olimpieši Ilona Dzelme-Grīnberga, Vita Matīse un Ansis Dāle, kurš pēc 2. Pasaules kara kļuva par pirmo pasaules čempionu, startējot ar Latvijas krāsām (1990. gadā Mistral klasē), gan Latvijas Formula Windsurfing līderis Jānis Preiss un Latvijas daudzkārtējie Raceboard čempioni Gunārs Rozenbergs un Rihards Akmentiņš.

Usmas regates vēsture dalāma divos posmos. No 1982. līdz 1991. gadam notika desmit regates, kuru rīkošanu pārtrauca pārmaiņu laika ekonomiskās grūtības. Divpadsmit vasaras vēlāk – 2003. gada augustā regate tika atjaunota un atkal sasniedza neatkarīgās Latvijas laiku dalībnieku rekordskaitu – 65 burātāji. Pēc tradīcijas nākamajā regatē tiek rezervēta speciālbalva dalībniekam, kurš izcīnīs 66. vietu. Pagaidām tā palikusi nepasniegta.

2010. gadā Usmas regate pārcēlās ne tikai no tradicionālā augusta uz jūniju, bet arī no ezera ziemeļu daļas uz dienvidu pusi, iegūstot sērfošanai ļoti piemērotu un ērtu mājvietu Bukdangās. Debija jaunā akvatorijā, kas dāvāja ļoti spēcīgu vēju, ieguva ekselentu piesitienu. Pirmo reizi Usmas regate bija ne tikai starptautiska, bet pat starpkontinentāla! Pirms pasaules čempionāta Raceboard klasē, kas nākamajā nedēļā sākās Liepājā, Usmas vējos iesildīties iegriezās gan Āzijas līderis, japānis Sugiura Kazumasa, gan Eiropas čempions, slovāks Patriks Polaks, gan vairāki čehu sērfotāji.

Par pirmo Usmas regates uzvarētāju Bukdangās kļuva Patriks Polaks, kurš pēc nedēļas izcīnīja pasaules čempionāta sudraba medaļu. No latviešiem labākais bija Rihards Akmentiņš, kurš, iegūstot otro vietu, aiz sevis atstāja Japānas čempionu Kazumasu un visus pārējos 36 sērfotājus.

2017.  gada jūnijā Bukdangās risinājās 25. Usmas regate. Tās devīze – Sērfings ir mūžīgs! – apliecina, ka tajā ir ko darīt gan čempioniem, gan jebkura vecuma iesācējiem. Par absolūto čempioni kļuva divkārtējā olimpiete Vita Matīse. Savukārt Latvijas pirmais sacīkšu sērfotājs Romans Armanovičs, kas uz vējdēļa Ķīšezerā stājās 1976. gada 8. maijā, 75 gadu vecumā finišēja septiņpadsmitais, pārliecinoši uzvarot veterānu konkurencē.

2019. gadā vienlaikus ar Raceboard Usmā pirmo reizi notika arī Latvijas kausa izcīņas posms jauniešiem Techno 293 klasē. Vecākais dalībnieks Juris Mikitāns, kurš pirms Usmas bija nosvinējis savu 80. jubileju, nebūt nepalika pēdējais. Savukārt jaunākajiem dalībniekiem nebija pat desmit gadu.

Usmas 28. regate, kas Bukdangās risināsies 13. un 14. jūnijā, pēc C-19 pandēmijas izraisītā ārkārtas stāvokļa atcelšanas būs pašas pirmās sacensības Latvijā.

 

Tekstu sagatavoja: Dainis Caune, LAT 17

Regate Usmas Bukdangās šogad notiks 13.-14. jūnijā. Regates nolikums pieejams šeit: Usma 2020 NOR