Pirmo reizi Latvijas burātājiem iespēja piedalīties pasaules prestižākajās okeāna burāšanas sacensībās – Volvo Ocean Race.

Plānots izveidots apvienotu Baltijas valstu komandu, kura piedalīsies 2021. gada okeāna sacīkstēs, kas pielīdzināma F1 sacensībām burāšanas jomā.

 

Aizvadītā nedēļā, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas jahtu savienību prezidentiem, parakstot sadarbības Memorandu, uzsāka Team Baltic Ocean Race projektu. Tas nozīmē, ka 2021.gadā Baltijas valstu burātāji pirmo reizi ir parādījusies iespēja piedalīties pasaules prestižākajās okeāna burāšanas sacensībās – Volvo Ocean Race (VOR).

Projekta mērķis ir izveidot vienotu komandu no trīs Baltijas valstu burātājiem un pārstāvēt reģionu 2021. gada pasaules līmeņa burāšanas notikumā. Pēc komandas izveides ir paredzēts sākt intensīvus treniņus un apmācības dalībai VOR, lai sasniegtu visaugstāko iespējamo rezultātu.

Baltijas komandas [angļu valodā – Baltic Team] izveide būs liels lēciens uz priekšu tāljūru sporta burāšanā mūsu reģiona valstīm, jo tā pavērs iespēju nest ne tikai Baltijas, bet arī Latvijas vārdu vienā no prestižākajām un sarežģītākajām burāšanas notikumiem pasaulē – Volvo Ocean Race. Šādi varēsim pieteikt sevi starptautiskā arēnā kā jūras tradīcijām bagātu reģionu. Turklāt projekts piedāvās iespēju piedalīties ne tikai mūsu valsts līdz šim sevi pierādījušiem burātajiem, bet komandās tiks aicināti pievienoties arī jauni burātāji un sievietes, jo VOR iestājas par vienotām iespējām visiem un apliecina, ka burāšana ir visiem pieejams sporta veids,” šādi notikuma nozīmi skaidro Latvijas Zēģelētāju savienības valdes priekšsēdētājs Ansis Dāle. Vienlaikus viņš arī paskaidro, ka precīzākus komandu sastāvu ir minēt vēl pāragri, jo tikai tagad sāksies lielais darbs pie plānošanas –  izmaksu un iespēju apzināšanas.

Volvo Ocean 65 klases jahtu, ar kuru Baltijas komanda piedalīsies sacensībās, ir iegādājušies Lietuvas partneri un 4. jūlijā Tallinā, kad notika ne tikai svinīgā memoranda parakstīšana, bija iespējams aplūkot sporta jahtu un piedalīties izmēģinājuma braucienā [zemāk tiešsaiste uz foto].

Slavenā burāšanas regate, kas kopš 1973.gada ir pazīstama visā pasaulē kā Volvo Ocean Race, notiek reizi trīs gados un tās maršruts aptver teju visus pasaules okeānus. Kopā sacensību komandas deviņos mēnešos mēro vairāk nekā 39 000 jūras jūdzes jeb 72 000 kilometrus un tas ir uzskatāmas par vienu no profesionālākajiem un sarežģītākajiem burāšanas notikumiem pasaulē, kas, analoģijai ar citiem sporta veidiem, būtu pielīdzināmas prestižai Formula 1.

Nākamā VOR regate notiks 2021. gadā, kad arī Baltijas valstu apvienotā komanda stāsies uz starta Alikantes ostā Spānijā. Tālāk visas sacensību jahtas apies apkārt pasaulei, piestājot aptuveni deviņās ostās dažādos kontinentos. Finišs 2022.gada vasarā būs Eiropā, tomēr precīzāka vieta tiks paziņota pēc tam, kad būs zināmas visas sacensībām pieteiktās komandas. Ierasti regate apmeklē arī visas dalībnieku komandu ostas. Tāpēc Baltijas valstu burātāji īpaši gaida grandiozo burāšanas notikumu pirmo reizi piestājam arī Baltijas jūras ūdeņos.

Reizi trīs gados VOR piesaista grandiozu starptautisku interesi un starptautisku mediju uzmanību. Turklāt VOR līdzjutējiem vienmēr ir iespēja sekot ne tikai regatei oficiālajā notikuma mājaslapā www.theoceanrace.com, bet arī pašiem piedalīties virtuālajā regatē. Tāpat visi regates atbalstītāji un fani ir aicināti piedalīties burāšanas pasākumos, kas notiek sacensību nometnes katrā ostā.

 

Foto no Volvo Ocean 65 klases jahtas izmēģinājuma brauciena: https://failiem.lv/u/drqyk78p#sign_up

Foto reportāža no 4.jūlija svinīga memoranda parakstīšanas notikuma Tallinā. Foto attēli igauņu laikraksts Postimees (fotogrāfs: Erik Tikan):  https://ej.uz/Postimes_VOR

 

Informāciju sagatavoja Latvijas Jūras burāšanas asociācijas pārstāve Ilona Skorobogatova