Laimīgu Jauno 2018. gadu!

Cienījamie burātāji!

2017. gadā ir sācies jauns olimpiskais cikls, ceļš uz Tokiju 2020! Pēc atgriešanās Latvijas olimpiešu vidū Rio olimpiskajās spēlēs, stāv priekšā grūts uzdevums ne tikai izcīnīt augstākus rezultātus kā Rio, bet arī kvalificēties četrgades nozīmīgākajām sacensībām. Pirmās kvalifikācijas sacensības jau sāksies nākamajā gadā.

Ņemot vērā attīstības tendences jauniešu sportā, gribētos ticēt, ka mūsu sapņi piepildīsies. Tomēr jāatzīmē, ka pieaugušo sports stipri atšķiras no jauniešu sporta. Pēdējos gados pieaugušo sporta olimpiskajās klasēs mēs reti esam bijuši pārstāvēti, nemaz nerunājot par augstiem sasniegumiem. Tomēr optimismam ir pamats. Par piešķirtajām dalības vietām pirmajās olimpiskās kvalifikācijas sacensībās mums pēc ilgiem laikiem ir iekšējā konkurence. Tas nozīmē, ka ir izaugusi jaunā paaudze, kura ir gatava uzsākt cīņu par olimpiskajām ceļazīmēm.

Mūsu jaunā paaudze nav izaugusi vienā dienā, tas ir bijis mērķtiecīgs darbs, kuru ir paveikuši sportisti, treneri, jahtklubi un neapšaubāmi viņus ir atbalstījuši sportistu vecāki. Šogad sasniegtie rezultāti ir apliecinājums un novērtējums šim darbam.

Jau vairākus gadus pēc kārtas mūsu vismazākie Optimist klases burātāji uzrāda arvien augstākus rezultātus. Mūsu līderis Mārtiņš Atilla ir izcīnījis vairākas nozīmīgas uzvaras 2017. gada regatēs, tajā skaitā Ziemeļvalstu jauniešu čempionātā bet Pasaules čempionātā 281 sportista konkurencē izcīnīja rekordaugsto 33. vietu. Mārtiņam spēcīgu konkurenci šogad sastādīja Eduards Pļaviņš, kurš Ziemeļvalstu jauniešu čempionātā ierindojās 3. vietā. Jāpiezīmē, ka Latvijas zēnu komanda šajā čempionātā izcīnīja sudrabu, savukārt meiteņu komanda bronzu. Arī mūsu meitenēm šogad augsti panākumi Optimist klasē – Agate Einause 5. vietā Ziemeļvalstu jauniešu čempionātā bet Elza Cibule finišēja Zelta flotē Eiropas čempionātā. Droši varam teikt, ka šajā klasē esam krietni apsteiguši mūsu Baltijas kaimiņus.

Labi rezultāti uzrādīti arī BIC Techno 293 klasē. Pasaules čempionātā šogad piedalījās 10 jaunieši. Labākos rezultātus uzrādīja Matīss Punte (18. vieta 96 sportistu konkurencē) un Elizabete Meņģele (22. vieta 61 sportista konkurencē). Savukārt Martiņš Dzirnieks, kurš uzsācis dalību Formulas klasē, pasaules čempionātā izcīnīja bronzu Jauniešu ieskaitē. Pie augstajiem vindsērfinga rezultātiem jāpiemin arī Eiropas zeltu izcīnījušo Ilonu Grīnbergu (Raceboard klase) un Jāņa Preisa uzvara Pasaules čempionātā Master grupā.

Tāpat, priecē arī mūsu Laser klases dalībnieku rezultāti. Šīs klases attīstībā atbalstu ir sniegusi World Sailing programma ENP, ar kuras finansējumu mūsu jaunieši ir piedalījušis vairākās treniņnometnēs. Augsto 12. vietu Pasaules Jauniešu čempionātā Ķīnā izcīnīja Agija Ēlerte. Tāpat jāpiemin, ka šogad Latvija tika pārstāvēta visās nozīmīgākajās Laser klases regatēs, tādejādi sportistiem gūstot pieredzi, lai cīnītos par olimpiskajām ceļazīmēm.

Mūsu jahtklubi turpina arī ļoti aktīvu organizatorisko darbu. Šogad lieliski tika aizvadīts Latvijas čempionāts burāšanas klubā 360 bet Liepājā norisinājās divas starptautiskas vindsērfinga sacensības. Šī gada aktīvais darbs ir noslēdzies ar 4 pieteikumiem Latvijas čempionāta rīkošanai, kas liecina par augsto interesi šī pasākuma organizēšanā. Tāpat jāpiemin, ka trīs mūsu dalīborganizācijas plāno rīkot Pasaules čempionātus Latvijā nākamajā gadā – Bic Techno vindsērfingā, Platu 25 un Topcat katamarāniem. Tas nozīmē, ka uz Latvijas Simtgadi mēs burātājiem dāvināsim lieliskus pasākumus visa augusta garumā!

Noslēdzot gadu, vēlos izteikt pateicību visiem, kuri ir iesaistījušies Latvijas burāšanas tradīciju turēšanā un mūsu sportistu sasniegumu sekmēšanā. Paldies sportistu vecākiem, treneriem, asociācijām (īpašs paldies Laser un Optimist), jahtklubiem – to vadībai un personālam, tiesnešiem un kvalifikācijas komisijai, sponsoriem  un protams pašiem burātājiem!

Novēlu Jums Jaunajā gadā augstus sportiskos sasniegumus, kā arī ticību, spēku un enerģiju savu mērķu realizēšanai !

Ansis Dāle, prezidents